Algerabrug

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Algerabrug
Overspant Hollandse IJssel
Rijstroken 1x2+1
Totale lengte 671 meter
Hoofdoverspanning 82 meter
Hoogte brugdek 8,5 meter
Openstelling 22-10-1958
Verkeersintensiteit 50.000 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Algerabrug is een vakwerkbrug in Nederland, gelegen op de grens van Capelle aan den IJssel en Krimpen aan den IJssel in de regio Rotterdam. De brug overspant de Hollandse IJssel.

Naamgeving

De brug en de sluis zijn vernoemd naar Dr. Jacob Algera (1902-1966). Algera was minister van Verkeer en Waterstaat.

Kenmerken

De Algerabrug is een liggerbrug, met een stalen vakwerkbrug als hoofdoverspanning en een basculebrug als secundaire overspanning. De brug heeft met name aan de zijde van Krimpen aan den IJssel een aantal aanbruggen, wat de totale lengte naar 671 meter brengt. De hoofdoverspanning bedraagt 82 meter. Het brugdek is in gesloten toestand 8,5 meter hoog.

De Algerabrug heeft 1x2 rijstroken, plus een wisselstrook aan de noordzijde. De wisselstrook is slechts kort en verloopt niet over de gehele corridor, maar enkel over de brug. De wisselstrook is uitsluitend van en naar de Nieuwe Tiendweg in Krimpen toegankelijk. Ten westen en oosten van de brug zijn busstroken, waarbij voor en na de brug verkeerslichten zijn geplaatst om het verkeer op te houden zodat de bus voorrang krijgt. De brug ligt in de N210.

De Algerabrug ligt bij de Stormvloedkering Hollandse IJssel, het oudste kunstwerk van de Deltawerken. Daarnaast overspant de Algerabrug de Algerasluis, die enkel in gebruik is als de stormvloedkering gesloten is.

Geschiedenis

De Krimpenerwaard was oorspronkelijk alleen via veerdiensten over de Hollandse IJssel of de Lek te bereiken. Tijdens het begin van de automobilisatie in de jaren '20 werden plannen gemaakt voor de aanleg van een vaste oeververbinding over de Hollandse IJssel. Het duurde tot eind jaren '30 dat dit plan concreet werd. In 1939 werden voorbereidingen getroffen om een brug aan te leggen, maar het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zorgde ervoor dat de brug niet in uitvoering kwam.

Direct na de oorlog had de bouw van de Algerabrug een lage prioriteit. Dit kwam mede omdat de Krimpenerwaard destijds nog vrijwel onbebouwd was en de hoeveelheid verkeer in de jaren '40 gering was. In 1953 vond de Watersnoodramp plaats. Direct daarna werd begonnen met de Deltawerken, waarvan de stormvloedkering Hollandse IJssel de eerste was. De stormvloedkering en brug is tussen 1954 en 1958 aangelegd, en openden op 22 oktober 1958[1]. De brug is vernoemd naar Dr. Jacob Algera (1902-1966). Algera was minister van Verkeer en Waterstaat.

Tegelijkertijd is de nieuwe autoweg door de Krimpenerwaard aangelegd. Dit was een geheel nieuwe route die alle bebouwde kommen vermeed. Krimpen begon destijds voor het eerst uit te breiden met nieuwe woonwijken. De N210 eindigde in eerste instantie direct ten westen van de Algerabrug in Capelle aan den IJssel. Het deel tussen de toen nieuwe A16 en de Algerabrug is in 1965 opengesteld. De N210 was in de jaren '60 administratief genummerd als de provinciale weg PW30.

Krimpen aan den IJssel begon vanaf de jaren '60 sterk te groeien. Eind jaren '60 bestond het al uit verschillende woonwijken. In de jaren '70 en '80 zijn er nog meer wijken aangelegd, waarmee de enkelbaans Algerabrug overbelast begon te raken. Daarom werd besloten om een wisselstrook aan de noordzijde van de Algerabrug aan te leggen. De wisselstrook is op 16 januari 1988 in gebruik genomen[2].

Toekomst

De Algerabrug is het meest overbelaste wegvak van Nederland, er is dagelijks sprake van significante vertragingen. Er zijn wensen om de Algerabrug te vervangen door een hogere brug met 2x2 rijstroken, of een aquaduct. Geen van deze voorstellen is concreet.

Herontwerp Brienenoord- en Algeracorridor

Wel is onderzocht om kleine maatregelen uit te voeren in de planstudie Rotterdam Vooruit, gedeelte Herontwerp Brienenoord- en Algeracorridor (HABC). Rotterdam Vooruit is later vooral ingezet ter ondersteuning van de aanleg van de Blankenburgtunnel bij Rozenburg.

Alternatieve tunnel

Soms wordt gesproken over een alternatieve tunnel onder de Nieuwe Maas, die in het verlengde van de A38 vanaf het knooppunt Ridderkerk zou liggen, en de Krimpenerwaard een tweede ontsluiting zou geven.

Verkeersintensiteiten

In 2004 reden dagelijks 49.000 voertuigen over de Algerabrug. Voor 2020 worden 58.000 voertuigen per dag verwacht. De Algerabrug heeft de hoogste I/C-verhouding van alle wegen in Nederland, met een I/C-waarde van 1,5.

Externe links

Referenties

Bruggen en tunnels in de regio Rotterdam & Drechtsteden

Bruggen: AlgerabrugBotlekbrugBrug over de NoordCalandbrugDintelhavenbrugErasmusbrugHarmsenbrugHartelbrugMerwedebrug (Papendrecht)SpijkenisserbrugStadsbrug Zwijndrecht

SuurhoffbrugVan BrienenoordbrugWantijbrugWillemsbrug

Tunnels: Hollandtunnel (Aalkeettunnel) • Maasdeltatunnel (Blankenburgtunnel) • KetheltunnelRottemerentunnel

BeneluxtunnelBotlektunnelDrechttunnelHeinenoordtunnelKiltunnelMaastunnelNoordtunnelThomassentunnel