Amsterdamsebrug

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Amsterdamsebrug

Zuiderzeeweg

Overspant Amsterdam-Rijnkanaal/IJmeer
Rijstroken 1x2
Totale lengte 1075 meter
Hoofdoverspanning 90 meter
Hoogte brugdek
Openstelling 1957
Verkeersintensiteit mvt/etmaal
Locatie kaart

De Amsterdamsebrug, is een boogbrug en liggerbrug gelegen op de grens van het voormalige Amsterdamse stadsdeel Zeeburg en de Indische Buurt. De brug overspant het Amsterdam-Rijnkanaal en een deel van het IJmeer.

Kenmerken

De brug is uitgevoerd als combinatie van boogbrug en liggerbrug met een totale lengte van ongeveer 1100 meter. Het rood gekleurde booggedeelte is circa 90 meter lang en overspant het Amsterdam-Rijnkanaal die ter plaatse een breedte heeft van 89 meter. Dit is een van de smalste punten in het Amsterdam-Rijnkanaal. Het grootste deel van de bruglengte wordt ingenomen door de liggerbruggen aan weerszijden, dit zijn in feite aanbruggen. De westelijke liggerbrug overspant het Flevopark en die aan de oostelijke zijde het IJmeer. De brug verbindt Zeeburg met het Zeeburgereiland. Qua uitvoering lijkt de brug sterk op de verderop gelegen Schellingwouderbrug die even oud is en het Buiten-IJ overspant. Over de brug loopt de Zuiderzeeweg met 1x2 rijstroken die Zeeburg en de Indische buurt met Schellingwoude en Amsterdam-Noord verbindt. De brug heeft aan weerszijden buiten de boogconstructie voorzieningen voor fietsers en voetgangers. Op beide kanaaloevers is de brug voorzien van trappen met fietsgoten. Voetgangers zijn alleen toegestaan op het booggedeelte van de brug. Bruggen in Amsterdam hebben een nummer, de Amsterdamsebrug heeft het nummer 54p.

Geschiedenis

De brug is in 1957 gereedgekomen en samen met de Schellingwouderbrug één van de eerste vaste oeververbindingen waarmee Amsterdam-Noord verbonden werd met de rest van de stad. De Zuiderzeeweg was voor de openstelling van de A10-Oost en Noord in 1990 onderdeel van de N10 route. Met name het verkeer komende van Rijksweg 1 die destijds in Diemen bij de Gooiseweg eindigde, moest een hachelijke route door de stad ondernemen om bij het Coentunnelcircuit uit te komen en daar de reis te kunnen vervolgen richting het noorden van Noord-Holland. Het kanaal ter plaatse van de brug maakte deel uit van de passage Zeeburg. Dit was een sluizencomplex in combinatie met een waterkering. Met de verbetering van de zeesluizen bij IJmuiden kwam de functie van deze waterkering te vervallen. De sluisdeuren en schuif van de waterkering zijn in 2000 als eerste verwijderd. In 2009 zijn de torens waar de schuif tussen hing gesloopt omdat deze het zicht voor de scheepvaart ontnamen. Als laatste is het sluiseiland van 300 bij 50 meter weggegraven die een ernstige belemmering voor de scheepvaart vormde.

De Amsterdamsebrug is onderdeel van het project Kunstwerken Amsterdam-Rijnkanaal Groot Onderhoud (KARGO). [1]. De brug is in 2011 en 2012 gerenoveerd en begin 2013 opgevijzeld zodat containerschepen op het Amsterdam-Rijnkanaal met vier lagen containers onder de brug door kunnen varen.

Referenties