Conflictvlak

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Conflictvlak voor richtingen 8 en 11 op een standaard vierarmig kruispunt.

Definitie

Deel van een weg dat door twee of meer conflicterende verkeersstromen wordt gebruikt.


Toelichting

De plaats van een conflict tussen verkeersstromen wordt aangeduid met de term conflictpunt. Een punt is (van boven gezien) een ééndimensionaal figuur. Verkeersdeelnemers zijn (van boven gezien) tweedimensionale figuren en hebben een breedte en een lengte. Bij het feitelijke conflict tussen twee verkeersstromen tellen deze afmetingen voor het al of niet optreden van een botsing. Het gebied rondom het conflictpunt waar twee weggebruikers met elkaar in botsing kunnen komen, heet het conflictvlak.

In de figuur rechts is het conflictvlak getekend voor de richtingen 8 en 11 op een standaard vierarmig kruispunt. Beide richtingen steken recht over en hebben hun conflictpunt op de aangegeven stip. Het gearceerde conflictvlak ligt rond deze stip. Een voertuig uit de richting 8 moet met de achterkant van zijn voertuig uit het gearceerde vlak zijn, vóórdat het voertuig uit richting 11 met de voorkant bij het gearceerde vlak is.

Het conflictvlak is van groot belang voor het opstellen van een verkeersregeling. Een verkeersdeelnemer die nog juist door geel licht is gegaan, heeft nog een zekere afstand en dus tijd nodig om het conflictvlak te passeren. Een verkeersdeelnemer die groen gaat krijgen, heeft een zekere afstand en dus tijd nodig om bij het conflictvlak te komen. De tijd daartussen wordt aangeduid als de ontruimingstijd.