Eisenhower Tunnel

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Eisenhower Tunnel
Kruist Rocky Mountains
Lengte 2.730 meter
Openstelling 1973 / 1979
Intensiteit 32.300 mvt/dag
Locatie kaart

De Eisenhower Tunnel is een tunnel in de Verenigde Staten, gelegen in de staat Colorado. Het is de langste bergtunnel van het land, en was tot 2014 de hoogstgelegen snelwegtunnel ter wereld op 3.401 meter hoogte.

Kenmerken

De Eisenhower Tunnel is een tweebuizige tunnel onder de Continental Divide in de Rocky Mountains, circa 80 kilometer ten westen van Denver. Door de tunnel verloopt de Interstate 70 in Colorado met 2x2 rijstroken. De tunnel bestaat uit twee buizen van 2.720 en 2.730 meter lengte, dit is de langste bergtunnel van de Verenigde Staten. De tunnel ligt op maximaal 3.401 meter boven zeeniveau en bevindt zich ter plekke iets onder de boomgrens. De tunnel verloopt door een bergrug van 3.800 meter hoogte. De dichtstbijzijnde plaats is Silverthorne, gelegen ten westen van de tunnel. De tunnel geeft toegang naar vele skigebieden rond Breckenridge, Copper Mountain en Vail. De tunnel is niet toegankelijk voor voertuigen met gevaarlijke stoffen, deze moeten over de 3.655 meter hoge Loveland Pass, onderdeel van de US 6 in Colorado. Wanneer de Loveland Pass vanwege weersomstandigheden gesloten is mogen gevaarlijke stoffen met escorte door de Eisenhower Tunnel, die dan wordt afgesloten voor het overig verkeer.

Geschiedenis

Bij de planning van de aanleg van de Interstate 70 in Colorado werden tunnels zoveel mogelijk vermeden. Voor een bergsnelweg heeft de I-70 bijzonder weinig tunnels. Echter bij de Loveland Pass was het lastig een Interstate Highway volgens de geldende ontwerpeisen aan te leggen, aangezien een extra 400 meter hoogteverschil overwonnen zou moeten worden. Daardoor werd besloten een (naar internationale maatstaven) korte tunnel onder de Continental Divide (waterscheiding) aan te leggen.

De tunnel is in twee fases aangelegd. Op 15 maart 1968 begon de aanleg van de eerste noordelijke tunnelbuis. De tunnels zijn met tunnelboormachines aangelegd, maar deze konden minder snel werken dan verwacht op deze hoogte. Het project stuitte op geologische moeilijkheden. Drie arbeiders kwamen bij de aanleg van de eerste buis om het leven. De 2,7 kilometer lange buis werd op 8 maart 1973 opengesteld na 5 jaar bouwtijd.

Op 18 augustus 1975 begon de aanleg van de tweede, zuidelijke tunnelbuis. Bij de aanleg hiervan kwamen zes arbeiders om het leven. Deze buis opende op 21 december 1979 voor het verkeer, sindsdien beschikt de Eisenhower Tunnel over 2x2 rijstroken. Destijds was er een budget van $ 42 miljoen voor de aanleg van de tunnel, dit liep echter op naar $ 108 miljoen ($ 559 miljoen in 2013 aangepast voor inflatie). Internationaal gezien is dit een zeer hoog bedrag voor een dermate korte tunnel.

Bij openstelling was de Eisenhower Tunnel de langste bergtunnel van de Verenigde Staten en de hoogstgelegen snelwegtunnel ter wereld. De tunnel ligt meer dan twee keer zo hoog als de hoogste autosnelweg in Europa. Op 18 december 2014 opende in de Chinese provincie Qinghai de Xili Expressway, die diverse tunnels heeft op meer dan 4.000 meter hoogte, waarvan de hoogste tunnel op circa 4.350 meter boven zeeniveau ligt. Hiermee is de Eisenhower Tunnel niet langer de hoogste snelwegtunnel ter wereld.

Verkeersintensiteiten

In 2012 reden dagelijks tussen 24.200 en 35.700 voertuigen door de tunnel. In 1991 lag dit aantal tussen 15.000 en 26.000 voertuigen per etmaal. De algemene groei van het verkeer door de Eisenhower Tunnel is relatief beperkt. Grote fileproblemen doen zich meestal niet voor, behalve op wintersportweekenden. Er zijn zondagen waarop meer dan 100.000 voertuigen door de tunnel rijden.

Referenties