Harmsenbrug

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Harmsenbrug
Overspant Hartelkanaal
Rijstroken 2x2
Totale lengte ~280 meter
Hoofdoverspanning 108,6 meter
Hoogte brugdek 11,5 meter
Openstelling 31-10-1968
Verkeersintensiteit 42.000 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Harmsenbrug is een tuibrug en basculebrug in Nederland, gelegen in het Rotterdams havengebied. De brug overspant het Hartelkanaal, over de brug verloopt de N57.

Kenmerken

De Harmsenbrug is een tuibrug met een basculegedeelte aan de zuidzijde. De Tuibrug overspant het noordelijk deel van het Hartelkanaal en de N15. De N57 die over de Harmsenbrug loopt telt 2x2 rijstroken. De Harmsenbrug heeft een totale overspanning van circa 280 meter, met een hoofdoverspanning van 109 meter. De doorvaartwijdte is 103 meter. Direct ten zuiden van de brug is een ongelijkvloerse aansluiting naar een recreatiegebied, direct ten zuiden daarvan steekt de Brielsebrug het Brielse Meer over. De totale overspanning van de Brielsebrug is vrijwel identiek van de Harmsenbrug. De Brielsebrug is een vaste kokerliggerbrug. Naast de Harmsenbrug ligt een aparte fietsbrug.

Geschiedenis

De Harmsenbrug is per 31 oktober 1968 opengesteld en sloot destijds aan op de weg naar de Calandbrug, die in 1969 opende. Tegelijkertijd werden ook de Hartelbrug en het Hartelkanaal zelf in gebruik genomen. De N57 is direct met 2x2 rijstroken aangelegd, als voorbereiding op een uiteindelijk niet aangelegde autosnelweg. De Harmsenbrug sloot oorspronkelijk met een haarlemmermeeraansluiting op de N15 aan. Bij de openstelling van de Thomassentunnel en de opwaardering van de N15 de aansluiting naar een hybride vorm omgebouwd. De brug heeft een tijd lang dienst gedaan met 2+1 rijstroken, 2 rijstroken richting zuiden en 1 richting noorden, wat tot veel vertraging leidde. De brug was in noordelijke richting voorzien van een fietspad. Vermoedelijk lag hier oorspronkelijk een tweede rijstrook, maar van de ombouw naar een fietspad zijn geen data bekend. In mei 2011 opende een nieuwe fietsbrug over het Hartelkanaal, waarna het fietspad is omgebouwd tot tweede rijstrook. Sinds 7 november 2011 zijn er 2x2 rijstroken op de Harmsenbrug beschikbaar. Vooruitlopend op renovatiewerkzaamheden was de brug tijdelijk versmald naar 2x1 rijstroken sinds 10 juni 2014.[1] De brug is daarna gerenoveerd en op 3 mei 2015 weer volledig opengesteld.[2]

Naam

De brug is vernoemd naar Willem Jacobus Hendrikus Harmsen, een bruggenbouwer en directeur-generaal van de Rijkswaterstaat.

Verkeersintensiteiten

In 2013 reden dagelijks 34.800 voertuigen over de Harmsenbrug. In 2015 was dit weinig anders met 33.700 voertuigen per dag.[3] In 2019 was dit echter gestegen naar 42.000 voertuigen per dag.

Referenties

Bruggen en tunnels in de regio Rotterdam & Drechtsteden

Bruggen: AlgerabrugBotlekbrugBrug over de NoordCalandbrugDintelhavenbrugErasmusbrugHarmsenbrugHartelbrugMerwedebrug (Papendrecht)SpijkenisserbrugStadsbrug Zwijndrecht

SuurhoffbrugVan BrienenoordbrugWantijbrugWillemsbrug

Tunnels: Hollandtunnel (Aalkeettunnel) • Maasdeltatunnel (Blankenburgtunnel) • KetheltunnelRottemerentunnel

BeneluxtunnelBotlektunnelDrechttunnelHeinenoordtunnelKiltunnelMaastunnelNoordtunnelThomassentunnel