India

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
भारत गणराज्य - Bhārat Gaṇarājya
Hoofdstad New Delhi
Oppervlakte 3.287.240 km²
Inwonertal 1.375.000.000
Lengte wegennet 6.215.797km[1]
Lengte snelwegennet 4.375 km[2]
Eerste snelweg 2000
Benaming snelweg Expressway
Verkeer rijdt links
Nummerplaatcode IND

India is een groot land in Azië. Het land vormt het primaire deel van Zuid-Azië en wordt ook wel een subcontinent genoemd. Het land is een reusachtig schiereiland in de Indische Oceaan. Het land is in oppervlakte ruim 80 keer zo groot als Nederland en telt ruim 1,4 miljard inwoners, het is daarmee het land met de meeste inwoners ter wereld. De hoofdstad is New Delhi, de grootste stad is Mumbai. India is een snel ontwikkelend land.

Inleiding

Geografie

India is gelegen in het zuiden van Azië en wordt vanwege zijn omvang als een subcontinent beschouwd. Het land is een groot schiereiland in de Indische Oceaan. India grenst aan Pakistan, China, Nepal, Bhutan, Myanmar en Bangladesh. Tevens liggen Sri Lanka en de Malediven op korte afstand van de zuidkust. Tot India behoren ook de Andaman en Nicobar-eilanden die een eilandengroep vormen tussen Myanmar en Indonesië. Het land meet maximaal 3.000 kilometer van noord naar zuid en 2.700 kilometer van west naar oost.

India heeft grensdisputen met sommige buurlanden, het meest bekend is de situatie in Kashmir, dat betwist wordt met Pakistan. India bestuurt het zuidelijk deel hiervan, de staat Jammu and Kashmir. Pakistan bestuurt het noordelijk deel hiervan. In de Himalaya zijn bovendien grensdisputen met China. Hoewel veelal afgelegen en ontoegankelijk hooggebergte claimt China ook de Indiase staat Arunachal Pradesh. Beroemd maar niet betwist is de complexe grenssituatie aan de noordkant van Bangladesh, waar vele enclaves en exclaves zijn.

Het land heeft een gevarieerd landschap. In het noorden van India ligt de Himalaya, het hoogste gebergte ter wereld. De 8.586 meter hoge Kangchenjunga is het hoogste punt van India en de op twee na hoogste berg ter wereld. De Himalaya beslaat maar een klein deel van India. Zuidelijk van de Himalaya ligt de enorme vallei van de Ganges, een dichtbevolkte regio. Aan de oostkant sluit daar de vallei van de Brahmaputra op aan. De Ganges-Brahmaputra vormt een grote rivierdelta, die grotendeels in Bangladesh ligt, maar ook een deel in India.

In het westen van India ligt de Thar Desert, een vrij vlakke woestijn in het grensgebied met Pakistan, ten zuidwesten van Delhi. Met name de staten Rajasthan en Gujarat maken de Thar Desert op. Het midden van India wordt gedomineerd door het Deccan Plateau, met bergketens aan de rand ervan. Het Deccan Plateau beslaat een groot deel van India en ligt veelal op 300 tot 1.000 meter hoogte. In het zuidwesten van India ligt een wat hoger gebergte, met de 2.694 meter hoge Anamudi als hoogste punt. Langs de oost- en westkust kan men vlaktes aantreffen van een variabele breedte.

Administratieve indeling

De staten en Union Territories van India.

India is opgedeeld in 29 staten en 7 territoria, zogenaamde Union Territories. De staten hebben een variërende grootte, maar de meesten zijn groter dan Nederland. In het noordoosten van India liggen de zogenaamde Seven Sister States, een collectie kleine staten die via een nauwe verbinding tussen Bangladesh en Nepal met de rest van India zijn verbonden. De kleinste staat is Goa, de grootste staat is Rajasthan. Uttar Pradesh is met 200 miljoen inwoners de bevolkingsrijkste staat. Frequent afgekort als UP, het is ook de meestbevolkte subdivisie ter wereld.

De 7 Union Territories zijn veel kleiner dan de meeste staten, Lakshadweep is een verzameling islanden ten westen van India met een gezamenlijke oppervlakte van slechts 32 km². Delhi, Chandigarh en Puducherry zijn steden die een eigen Union Territory vormen. De grootste Union Territory in oppervlakte zijn de Andaman en Nicobar Islands.

Kort na onafhankelijkheid is met name in 1956 maar ook daarna de bestuurlijke indeling van India significant gewijzigd, waarbij de grenzen van staten zijn gewijzigd, staten zijn opgeheven en nieuwe staten zijn gecreëerd. Bombay State is tussen 1956 en 1960 opgedeeld in diverse staten, het had oorspronkelijk een oppervlakte van bijna 500.000 km².

Diverse staten hebben een naam die op 'Pradesh' eindigt. Pradesh (प्रदेश) betekent 'staat' of 'regio'. Arunachal Pradesh betekent bijvoorbeeld zonsopgang-land, omdat dit de oostelijkste staat van India is. Himachal Pradesh betekent 'sneeuwland', waar de naam Himalaya vanaf geleid is. Uttar Pradesh betekent 'noordelijke staat', alhoewel het tegenwoordig niet meer het noordelijkste deel van India is.

Economie

India is de zesde economie ter wereld en is tevens één van de snelstgroeiende economieën ter wereld. Het BNP per inwoner is echter laag, de omvang van de economie komt vooral door het hoge inwonertal van India, niet de welvaart van het land. De grootste economische sector is de dienstensector, India staat wereldwijd bekend als centrum van outsourcing van informatietechnologie. De kennis van het Engels in India in combinatie met de lage loonkosten speelt hierin de belangrijkste rol. Het land heeft tevens een grote overheid, Indian Railways is de grootste werkgever in India met 1,4 miljoen werknemers en is tevens één van de grootste werkgevers ter wereld. Ook het Indiase leger is een belangrijke werkgever.

Het land heeft ook een grote industriële sector met veel maakindustrie. De grote binnenlandse markt zorgt ook voor een grote industriële sector, zoals de auto-industrie en transportsector. De landbouw speelt nog steeds een belangrijke rol in de Indiase economie en draagt voor iets minder dan een vijfde bij aan het BNP van India. Bekend is ook de Indiase filmindustrie, met name Bollywood, maar ook andere regio's hebben een omvangrijke filmindustrie.

Problemen in India zijn de armoede, slechte gezondheidszorg, corruptie en innen van belastingen. Een groot deel van de Indiërs betaalt geen inkomstenbelasting. Bovendien zijn er grote tegenstellingen in het welvaartsniveau tussen het platteland, de sloppenwijken en duurdere wijken van grote steden. Er is een groeiende middenklasse in India, maar een aanzienlijk deel van de bevolking leeft in armoede of op een zeer laag inkomen.

Demografie

stad inwonertal
Mumbai 12.442.000
Delhi 11.035.000
Bangalore 8.444.000
Hyderabad 6.732.000
Ahmedabad 5.578.000
Chennai 4.646.000
Kolkata 4.496.000
Surat 4.467.000
Pune 3.124.000
Jaipur 3.046.000

India telt meer dan 1,4 miljard inwoners en is sinds 2023 het grootste land ter wereld qua inwoners, toen het China inhaalde.[3][4] De laatste census van India is in 2011 gehouden, en de census van 2021 is herhaaldelijk uitgesteld, zodat geen accurate bevolkingsaantallen van het land beschikbaar zijn.[5] India is een divers land met meer dan 2.000 etnische groepen en honderden talen en tal van religies. Het land wordt daarom beschouwd als één van de meest diverse ter wereld. India is dichtbevolkt, met grote miljoenensteden en een dichtbevolkt platteland. India is aanzienlijk dichter bevolkt dan China. Waar West-China zeer dunbevolkt is, heeft India geen grote regio's met een lage bevolkingsdichtheid, alleen de Thar Desert in het grensgebied met Pakistan is een grotere regio met een lage bevolkingsdichtheid.

De officiële taal van de Indiase overheid wordt volgens de grondwet het Hindi in het Devanagari-schrift. In de praktijk worden het Engels en Hindi naast elkaar gebruikt als de lingua franca in India. Er is geen officiële nationale taal vastgelegd. Het aantal talen in India wordt geschat op meer dan 150, alhoewel sommige bronnen meer dan 1.000 talen claimen, afhankelijk van wat als taal of dialect wordt gedefinieerd. 29 talen hebben meer dan 1 miljoen sprekers. De grootste talen als moedertaal zijn het Hindi (422 miljoen), Bengali (83 miljoen), Telugu (74 miljoen), Marathi (72 miljoen), Tamil (61 miljoen) en Urdu (52 miljoen).

In India is het gebruikelijk om meerdere talen te kennen. Het Engels wordt maar door een fractie van de bevolking als moedertaal gesproken, maar het is wel de op één na grootste tweede taal van de bevolking. In totaal spreken zo'n 125 miljoen Indiërs het Engels als tweede of derde taal.

Het land telt 54 steden met meer dan 1 miljoen inwoners. Rondom de grote steden zijn bovendien vele voorsteden dat overgaat in een dichtbevolkt platteland, zodat de begrenzing van een stedelijk of metropolitaan gebied lastig te maken is. De staat Uttar Pradesh heeft een gemiddelde bevolkingsdichtheid van 820 inwoners per km², wat hoger is dan veel stedelijke regio's in Noord-Amerika.

Geschiedenis

In India ontstond in de 3e millennium voor Christus één van de eerste beschavingen ter wereld, de zogenaamde Indus Valley Civilisation dat het noordwesten van India en delen van Pakistan omvatte. Verschillende grote koninkrijken hebben de macht gehad in India. In de Middeleeuwen kwamen verschillende religies naar India. Het Mogolrijk in de 17e eeuw zorgde ervoor dat India zich meer ging ontwikkelen. India en en Indië hadden grote aantrekkingskracht op Europa, de ontdekking van de Amerika's was eigenlijk een gevolg van de zoektocht naar een westelijke route van Europa naar India en Indië. Vanaf midden 18e eeuw kwam de regio onder Brits bestuur te staan (de British Raj), maar er waren ook Portugese en Nederlandse kolonies. Tijdens het Britse bestuur werd de regio ontwikkeld met de bouw van infrastructuur zoals spoorlijnen, kanalen en telegraaflijnen. Eind 19e eeuw begonnen de inwoners van India te streven naar zelfbestuur en uiteindelijk onafhankelijkheid. Meer dan 1 miljoen Indiërs vochten mee tijdens de Eerste Wereldoorlog. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vochten de Indiërs mee aan de zijde van de Britten in Zuidoost-Azië, Noord-Afrika en West-Europa.

In 1947 werd de British Raj opgedeeld in twee delen, India en Pakistan. De opdeling in de twee landen zorgde voor gespannen verhoudingen tussen beide nieuwe staten. In 1971 scheidde Bangladesh zich van Pakistan af, wat leidde tot een oorlog in zowel het westen als oosten van India. De oorlog duurde slechts 13 dagen, maar er vielen wel meer dan 10.000 doden. Het zorgde voor grote volksverhuizingen van Pakistan en Bangladesh naar India. Zowel India als Pakistan ontwikkelden nucleaire wapens, en nog geregeld zijn er incidenten in met name Kashmir. Daarnaast zijn de relaties tussen India en China met enige regelmaat bekoeld. In 1998 overschreed India de grens van 1 miljard inwoners.

Wegennet

De National Highway 48 in de staat Karnataka.
De Vidyasagar Setu bij Kolkata.

Zie ook Bharatmala.

In India rijdt men links. In 2020 reden in India 326 miljoen motorvoertuigen rond. Een groot deel van de motorvoertuigen bestaat uit motoren, die in 2016 169 miljoen bedroegen, tegen slechts 25,6 miljoen personenauto's.[6]

In 2021 had India 6.215.797 kilometer weg, waarvan 70% is verhard. Hiermee is het verharde wegennet van India zeer omvangrijk, ook gezien het relatief lage welvaartsniveau. Het netwerk van national highways beslaat 151.000 kilometer, dat volledig verhard is. De state highways beslaan 186.528 kilometer, dat ook nagenoeg volledig verhard is.

Vanwege de grote bevolkingsdichtheid heeft India een zeer groot wegennet, één van de dichtste wegennetten ter wereld, nog net voor dat van de Verenigde Staten en groter dan dat van China of Brazilië. Echte autosnelwegen heeft India amper, in 2022 was 3.140 kilometer autosnelweg in gebruik. Wel is zo'n 58.500 kilometer hoofdweg meerstrooks uitgebouwd, maar deze hebben lang niet altijd ongelijkvloerse kruisingen. Wel zijn het regelmatig tolwegen. De meeste echte autosnelwegen liggen rond Mumbai en recenter rond Delhi. Ook de staat Uttar Pradesh heeft een snelgroeiend netwerk van autosnelwegen. Nieuwe autosnelwegen hebben vaak 6 tot 8 rijstroken en zijn tolwegen. Betonnen verhardingen werden van oudsher door de Britten gebruikt, maar werden daarna tijdelijk minder populair omdat cement en beton niet in gewenste hoeveelheden voorradig waren. Daardoor is het grootste deel van het wegennet verhard met asfalt. Recenter komt beton weer in opkomst, zoals op de Mumbai-Pune Expressway.

Veel hoofdwegen, zowel in de steden als buiten de steden kennen een slechte doorstroming door grote hoeveelheden traag verkeer. Reizen over de weg is daardoor een tijdrovende zaak. Op niet-snelwegen is een gemiddelde snelheid van 40 km/h gebruikelijk over langere afstanden, alhoewel dit recenter is verbeterd door het verdubbelen van duizenden kilometers weg, waardoor op sommige trajecten gemiddelde snelheden van 70 - 80 km/h gehaald kunnen worden, soms richting 100 km/h. In de steden daalt dit tot onder de 10 km/h. Ongelijkvloerse kruisingen zijn soms zeer krap vormgegeven, met name op de oudere expresswegen die niet volgens moderne snelwegstandaarden zijn uitgevoerd.

Eén van de grootste opgaven voor de Indiase overheid is de urbanisatie infrastructureel te ondersteunen. De grote steden hebben een bijzonder onontwikkeld wegennet wat voornamelijk bestaat uit een maas van smalle straten. Grootschalige snelwegbouw is hiervoor noodzakelijk. De Indiase overheid had gepland om tussen 2010 en 2020 zo'n 1.700 miljard dollar uitgeven aan infrastructurele projecten om de economische groei in stand te houden. De Indiase overheid had voor het tijdsvak 2010 - 2013 70 miljard dollar gereserveerd voor snelwegprojecten. De bedoeling was om het huidige snelwegennet in 2022 te hebben uitgebouwd naar een kleine 16.000 kilometer autosnelweg. Vanwege bureaucratie en corruptie zijn deze doelstellingen bij lange na niet gehaald, in 2020 was slechts 10% van de doelstelling tot 2022 behaald. Naast stedelijke autosnelwegen wil men lange-afstandssnelwegen aanleggen. Meer dan 80% van het personenverkeer en 65% van het vrachtverkeer gaat over de weg.

Expressways

De Mumbai - Nagpur Expressway.

Zie ook lijst van expressways in India.

Een autosnelweg wordt in India veelal een expressway genoemd, de term freeway of motorway is ongebruikelijk. De term freeway komt incidenteel voor, de term motorway komt weinig voor, India werd al onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk voordat het concept motorway bestond.

Autosnelwegen worden vaak ontwerp-technisch onderscheiden in greenfield expressways, gebouwd over een geheel nieuw tracé, en brownfield expressways, die een upgrade van bestaande wegen is. Voorheen waren brownfield expressways grotendeels de norm, tegenwoordig worden veel autosnelwegen als greenfield expressway aangelegd. In stedelijk gebied lopen autosnelwegen soms grotere afstanden op viaducten.

Volwaardige autosnelwegen zijn in India volledig ongelijkvloers met 2x2, 2x3 of 2x4 rijstroken (soms nog meer), vluchtstroken en ongelijkvloerse aansluitingen. Veel expressways zijn tolwegen. De maximumsnelheid bedraagt doorgaans 120 km/h, maar ligt vaak lager in stedelijk gebied.

Opvallend is dat sommige expressways over grote afstanden (soms honderden kilometers) op grote taluds zijn aangelegd, wat enorme hoeveelheden grondverzet vereist. De expressways liggen daardoor vaak wat hoger dan de omgeving vanwege afwatering.

Expressways worden in India zowel aangelegd door de nationale overheid als door de staten en steden. In 2021 werden acht autosnelwegen een national expressway (NE) verklaard. De planvorming en bouw van de expressways gebeurt op een weinig coherente manier, mede vanwege de vele dubbelbaans national highways zijn de prioriteiten niet altijd in eerste instantie verbindingen tussen de allergrootste steden geweest.

Expressways in India

Cross-country routes:

Agra - Lucknow ExpresswayAhmedabad - Vadodara ExpresswayAhmedabad - Dholera ExpresswayAmas - Darbhanga ExpresswayAmritsar - Jamnagar ExpresswayBangalore - Chennai ExpresswayBundelkhand ExpresswayDelhi - Amritsar - Katra ExpresswayDelhi - Dehradun ExpresswayDelhi - Jaipur ExpresswayDelhi - Meerut ExpresswayDelhi - Mumbai ExpresswayDelhi - Panipat ExpresswayDurgapur ExpresswayGanga ExpresswayJaipur - Kishangarh ExpresswayLucknow - Kanpur ExpresswayNagpur - Mumbai ExpresswayPathankot - Ajmer ExpresswayPurvanchal Expressway (Gorakhpur Link Expressway) • Surat - Chennai ExpresswayTrans-Haryana ExpresswayUpper Ganga Canal ExpresswayVaranasi - Kolkata ExpresswayYamuna Expressway


Metropolitan routes:

Airport Expressway (Mumbai)Ambala - Chandigarh ExpresswayBangalore Airport ExpresswayBangalore Elevated TollwayBangalore - Mysore ExpresswayBangalore Ring RoadChennai Bypass ExpresswayChennai Outer Ring RoadChennai Port - Maduravoyal ExpresswayDelhi - Faridabad SkywayDelhi - Gurgaon ExpresswayDelhi - Noida Direct FlywayDND-KMP ExpresswayDwarka ExpresswayEastern Expressway (Mumbai)Eastern Freeway (Mumbai)Eastern Peripheral Expressway (Delhi) • Hyderabad Elevated ExpresswayHyderabad Outer Ring RoadKona ExpresswayMiddle Ring Road (Surat)Mumbai - Nashik ExpresswayMumbai - Pune ExpresswayNoida - Greater Noida ExpresswayPanipat Elevated ExpresswayPrayagraj Bypass ExpresswayWestern ExpresswayWestern Freeway MumbaiWestern Peripheral Expressway (Delhi)


In 2015 is het Bharatmala Plan gestart, een ambitieus wegenprogramma van de regering Modi om voor 10 biljoen Rs ($ 155 miljard) om 51.000 kilometer expressway aan te leggen. In de eerste fase moet 29.000 kilometer expressway worden gerealiseerd. Bij de start van het programma had India niet meer dan 1.200 kilometer expressway.

Het Bharatmala Plan is de opvolger van het National Highways Development Project dat in 1998 gelanceerd werd. Dit plan had vooral ten doel om bestaande national highways te verbreden naar 4 tot 6 rijstroken en omvatte weinig expressways. Van de 45.000 kilometer weg die onder het National Highways Development Project aangelegd is, viel slechts 1.000 kilometer expressway en 700 kilometer ringweg. Het National Highways Development Project is grotendeels in 2014-2015 afgerond.

De staat Uttar Pradesh in het noorden van India telt 200 miljoen inwoners en heeft in de periode 2016-2021 een groot aantal autosnelwegen opengesteld. In 2021 had deze staat 37% van alle autosnelwegen in India.[7] In 2022 groeide het netwerk van autosnelwegen met circa 50%.

National expressways

# Expressway Lengte Voltooid
NE 1 Ahmedabad - Vadodara Expressway 93 km 2004
NE 2 Eastern Peripheral Expressway 135 km 2018
NE 3 Delhi - Meerut Expressway 96 km 2021
NE 4 Vadodara - Mumbai segment van de Delhi - Mumbai Expressway 1.380 km
NE 5 Delhi - Gurdapur segment van de Delhi - Amritsar - Katra Expressway 398 km
NE 5A Nakodar - Amritsar segment van de Delhi - Amritsar - Katra Expressway 99 km
NE 6 Lucknow - Kanpur Expressway 62 km
NE 7 Bangalore - Chennai Expressway 258 km
NE 8 Varanasi - Kolkata Expressway 652 km
NE 9 Kharagpur - Morgram segment van de Kharagpur - Siliguri Economic Corridor 230 km
NE 10 Katihar - Kishanganj - Siliguri - Guwahati Expressway 676 km

Lengte van de autosnelwegen

Onduidelijk is hoeveel kilometer autosnelweg India exact heeft. Naast de zogenoemde 'greenfield expressways' die over een geheel nieuw tracé zijn aangelegd, zijn er veel national highways verbreed naar 2x2 of 2x3 rijstroken. Een deel heeft het karakter van een autosnelweg, zonder erftoegang, met parallelwegen voor langzaam verkeer, ongelijkvloerse kruisingen en vaak ook tolstations. Vermoedelijk is het aantal national highways met snelwegkarakteristieken groter dan het aantal greenfield expressways.

jaar lengte
2022 3.629 km
2021 2.501 km
2020 2.002 km
2019 1.989 km
2018 1.762 km
2017 1.323 km
2016 1.021 km
2015 1.021 km
2014 1.021 km
2013 1.004 km
2012 988 km
2011 580 km
2010 580 km

National Highways

jaar lengte
2022 140.995 km
2020 136.440 km
2015 101.011 km
2010 70.934 km
2005 66.590 km
2000 58.112 km
jaren '90 57.737 km
jaren '80 33.650 km
jaren '70 31.671 km
jaren '60 23.838 km
jaren '50 23.798 km

Het hoofdwegennet van India wordt gevormd door de national highways. Per 31 maart 2022 bestond dit netwerk uit 161.350 kilometer.[8] In 2022 had circa 35.000 kilometer national highway 4 of meer rijstroken.[9]

De national highways van India vormen grotendeels het hoofdwegennet van het land. Ze verbinden alle grote steden, landsdelen en grensgebieden met elkaar. In grote delen van India gaat het verkeer over national highways omdat het netwerk van autosnelwegen nog beperkt is. Het overgrote deel bestaat uit enkelbaans wegen die vaak erg veel bebouwing langs de weg hebben, met name in het extreem dichtbevolkte noorden van India. Er is echter ook een omvangrijk deel van de national highways die verdubbeld zijn naar 2x2 rijstroken. Weer een deel hiervan is ook ongelijkvloers en heeft soms de kenmerken van een autosnelweg. Echter veel dubbelbaans wegen hebben een variabele standaard, met een mix van eenvoudige verdubbelingen door bebouwd gebied, soms omleggingen bij plaatsen en soms ongelijkvloerse kruisingen, viaducten door steden en incidenteel frontage roads voor lokaal verkeer.

De national highways omvatten 2,6% van het Indiase wegennet, maar ze verwerken wel 40% van al het verkeer en een nog groter aandeel van al het vrachtverkeer.

Lijst van national highways in India

De National Highway 1 in Leh in Ladakh.

Dit is een lijst van de belangrijkste national highways in India (NH 1 t/m NH 99).

National Highway Route Lengte
National Highway 1 Leh - Kargil - Hattian Bala (grens Pakistan) 534 km
National Highway 2 Dibrugarh - Kohima - Imphal - Tuipang 1.326 km
National Highway 3 Attari - Amritsar - Jalandhar - Mandi - Leh 556 km
National Highway 4 Diglipur - Port Blair 230 km
National Highway 5 Firozpur (grens Pakistan) - Ludhiana - Chandigarh - Shimla - Shipki La (grens China) 660 km
National Highway 6 Jorabat - Shillong - Zokahwthar (grens Myanmar) 667 km
National Highway 7 Fazilka (grens Pakistan) - Patiala - Chandigarh - Mana Pass (grens China) 845 km
National Highway 8 Karimganj - Ambasa - Sambroon (grens Bangladesh) 317 km
National Highway 9 Pithoragarh - Ghaziabad - Delhi - Malout 811 km
National Highway 10 Siliguri (grens Bangladesh) - Gangtok 174 km
National Highway 11 Myailar - Bikaner - Rewari 785 km
National Highway 12 Dalkhola - Malda - Kolkata - Bakkhali 590 km
National Highway 13 Tawang - Pasighat - Wakro 1.150 km
National Highway 14 Morgram - Kharagpur 306 km
National Highway 15 Baihata - Wakro 664 km
National Highway 16 Kolkata - Cuttack - Visakhapatnam - Vijayawada - Chennai 1.711 km
National Highway 17 Sevoke - Guwahati 477 km
National Highway 18 Gobindpur - Jamshedpur - Balasore 414 km
National Highway 19 Agra - Etawah - Kanpur - Prayagraj - Varanasi - Durgapur - Kolkata 1.323 km
National Highway 20 Bakhtiyarpur - Ranchi - Chandbali 658 km
National Highway 21 Jaipur - Agra - Bareilly 465 km
National Highway 22 Sonbarsa - Muzaffarpur - Patna - Chandwa 416 km
National Highway 23 Kothoon - Dhaulpur 228 km
National Highway 24 Sunauli (grens Nepal) - Gorakhpur - Saiyad Raja 293 km
National Highway 25 Munabao (grens Pakistan) - Jodhpur - Beawar 483 km
National Highway 26 Bargarh - Chittivalasa 551 km
National Highway 27 Porbandar - Rajkot - Udaipur - Jhansi - Kanpur - Lucknow - Purnia - Siliguri - Guwahati - Silchar 3.507 km
National Highway 28 Kakrahwa - Azamgarh - Varanasi 305 km
National Highway 29 Daboka - Kohima - Jessami 339 km
National Highway 30 Sitarganj - Bareilly - Lucknow - Prayagraj - Raipur - Vijayawada 1.984 km
National Highway 31 Unnao - Varanasi - Patna - Malda 968 km
National Highway 32 Chennai - Puducherry - Thoothukudi - Kanyakumari 657 km
National Highway 33 Arwal - Bhagalpur - Farakka 443 km
National Highway 34 Gangotri Dham - Meerut - Ghaziabad - Kanpur - Lakhnadon 1.426 km
National Highway 35 KaBrai - Prayagraj - Varanasi 346 km
National Highway 36 Vikravandi - Tirupattur - Manamadurai 334 km
National Highway 37 Imphal - Silchar - Karimganj 313 km
National Highway 38 Vellore - Tiruchchirappali - Tuticorin Port 604 km
National Highway 39 Jhansi - Ranchi 869 km
National Highway 40 Kurnool - Chittoor - Ranipettai 420 km
National Highway 41 Samakhiyali - Narayan Sarovar 290 km
National Highway 42 Ballari - Krishnagiri 337 km
National Highway 43 Katni - Ranchi - Chandil 806 km
National Highway 44 Srinagar - Jammu - Jalandhar - Ludhiana - Ambala - Delhi - Agra - Jhansi - Nagpur - Hyderabad - Bengaluru - Kanyakumari 3.718 km
National Highway 45 Obaidullaganj - Bilaspur 280 km
National Highway 46 Gwalior - Bhopal - Betul 604 km
National Highway 47 Bamanbore - Ahmedabad - Indore - Nagpur 1.080 km
National Highway 48 Delhi - Jaipur - Udaipur - Ahmedabad - Vadodara - Surat - Mumbai - Pune - Bengaluru - Chennai 2.807 km
National Highway 49 Bilaspur - Kharagpur 706 km
National Highway 50 Bidar - Lakshraisagara 544 km
National Highway 51 Dwarka - Kuda 627 km
National Highway 52 Sangrur - Fatehpur - Indore - Aurangabad - Ankola 2.317 km
National Highway 53 Hajira - Surat - Nagpur - Raipur - Paradip Port 1.781 km
National Highway 54 Pathankot - Nauni 279 km
National Highway 55 Sambalpur - Cuttack 264 km
National Highway 56 Chittaurgarh - Dahod 290 km
National Highway 57 Balangir - Khordha 297 km
National Highway 58 Fatehpur - Ajmer - Udaipur - Himatnagar 620 km
National Highway 59 Khariar - Brahmapur 352 km
National Highway 60 Dhule - Nashik - Pune 395 km
National Highway 61 Bhiwandi - Nirmal 652 km
National Highway 62 Abohar - Bikaner - Jodhpur - Pindwara 748 km
National Highway 63 Barshi - Boriguma 860 km
National Highway 64 Ahmedabad - Dandi 332 km
National Highway 65 Pune - Hyderabad - Vijayawada - Machilipatnam 926 km
National Highway 66 Panvel - Kochi - Kollam - Thiruvananthapuram - Nagercoil - Kanyakumari 1.608 km
National Highway 67 Ramanagara - Gooty - Mydukuru - Krishnapatnam Port 770 km
National Highway 68 Jaisalmer - Pranti 660 km
National Highway 69 Honnavar - Chittor 625 km
National Highway 70 Munabao - Tanot 274 km
National Highway 71 Madanpalle - Naidupeta 108 km
National Highway 73 Mangaluru - Tumkur 316 km
National Highway 75 Bantval - Bengaluru - Vellore 533 km
National Highway 77 Krishnagiri - Tindivanam 177 km
National Highway 79 Salem - Ulundurpet 134 km
National Highway 81 Coimbatore - Chidambaram 340 km
National Highway 83 Dindigul - Kollam 322 km
National Highway 85 Kochi - Tondi 413 km
National Highway 87 Tiruppuvanam - Dhanushkodi 154 km
National Highways in India

12345678910111213141516171819202122232425262728293031323334353637383940414243444546474849505152535455565758596061626364656667686970717375777981838587


Tolwegen in India

Op veel wegen in India moet tol betaald worden, zowel op expressways als veel national highways. Vaak wordt tolheffing gebruikt om wegen te moderniseren en in veel gevallen te verbreden naar 2x2 rijstroken, ook al zijn het geen echte snelwegen. Sinds 27 oktober 2014 is in India het betalen van tol middels electronic toll collection (ETC) mogelijk.[10] Het systeem heet 'FASTag'.

Hoge wegen in India

In het noorden van India liggen een aantal van de hoogst berijdbare wegen ter wereld. De Border Roads Organisation heeft in het grensgebied met India een aantal zeer hoog gelegen wegen aangelegd. De meesten hiervan liggen in Ladakh, een regio die het oosten van Kashmir omvat. In 2017 is de Umling La Road aangelegd, deze weg bereikt 5.798 meter boven zeeniveau ten westen van de bergpas Umling La in Ladakh. Vanaf 2023 is een weg over de bergpas Mig La aangelegd, die 5.913 meter boven zeeniveau bereikt.[11]

Andere hoge wegen zijn Dungri La (Mana Pass) op 5.610 meter in Uttarakhand op de grens met China, dat ook het eindpunt van de National Highway 7 is, de 5.582 meter hoge Marsimik La in Ladakh, de 5.532 meter hoge Photi La in Ladakh, de 5.500 meter hoge Donkia La in Sikkim, de 5.428 meter hoge Kaksang La in Ladakh, de 5.360 meter hoge Chang La in Ladakh, de 5.359 meter hoge Khardung La bij Leh in Ladakh en de 5.328 meter hoge Tanglang La in Ladakh, die onderdeel is van de National Highway 3 en de hoogste bergpas van een doorgaande national highway in India is.

Asian Highways

De Asian Highways zijn een internationaal netwerk van genummerde wegen in Azië. In de praktijk is de connectiviteit van het wegennet in Azië beperkt. Internationale verbindingen vanuit India zijn hoofdzakelijk alleen naar Nepal, Bangladesh en Myanmar te berijden.

Asian Highways in India

AH1AH2AH42AH43AH45AH46AH47AH48


Wegbeheer

Het wegbeheer van de national highways wordt sinds 1995 uitgevoerd door de National Highways Authority of India (NHAI). NHAI int ook de tolheffing op national highways. Daarnaast worden de state highways door de individuele staten beheerd, dit kunnen ook autosnelwegen zijn.

Wegnummering

De national highways van India.

National highways

De hoofdklasse in India is het National Highway netwerk (NH), welke ook uitgebouwd kunnen zijn als een National Expressway (NE). Deze hebben één, twee of drie cijfers. De national highways zijn in een grid genummerd, even nummers verlopen noord-zuid, oneven nummers west-oost. De wegnummering loopt daardoor van noord naar zuid op. In het systeem hebben belangrijke routes een één- of tweecijferig nummer, terwijl driecijferige nummers hiervan aftakkingen zijn. Sommige routes hebben een suffix.

Vanwege het grid en de geografie van India worden even nummers boven de 70 veelal overgeslagen, aangezien er in het zuiden minder noord-zuidroutes zijn, en de nummering eindigt om die reden bij NH 87.

De langste national highway is de National Highway 44 met 3.745 kilometer, gevolgd door de National Highway 27 met 3.507 kilometer en de National Highway 48 met 2.807 kilometer.

De staten met de meeste national highways waren in 2022 Maharashtra (17.757 km), Uttar Pradesh (11.737 km) en Rajasthan (10.618 km). Chandigarh had maar 15 kilometer national highway.

Hernummering in 2010

Zie ook hernummering van national highways in India.

In 2010 is het netwerk van national highways drastisch hernummerd. Vrijwel het gehele netwerk is opnieuw genummerd in een meer gestructureerd grid. Onder het oude systeem verbonden de nummers 1 t/m 9 de grote steden, 2-cijferige wegen waren deels geclusterd. De National Highway 7 was de langste weg met 4.572 kilometer lengte.

State highways

De tweede klasse is het state highway netwerk (SH) welke per staat genummerd zijn.

Bewegwijzering

De Indiase bewegwijzering is beperkt uniform. Het is sterk beïnvloedt door de Britse bewegwijzering en volgt veelal Europese standaarden. Zowel blauwe als groene borden worden gebruikt. Wegnummers worden aangegeven, National Highways in een geel rechthoekig schild met zwarte letters. Portalen worden regelmatig gebruikt, ook voor afstandsborden, zeker wanneer er soms 3 schriften aangegeven staan.

De national highways staan met een geel wegnummerschild met zwarte cijfers bewegwijzerd. Deze komen ook apart voor als trailblazers. Het lettertype van de bewegwijzering in India is inconsistent. Arial, Highway Gothic en Transport worden gebruikt.

Taal

De talen op de bewegwijzering variëren naar locatie. Op National Highways is de bewegwijzering in het Engels en in het Hindi (in het Devanagari-schrift), op State Highways is de bewegwijzering in het Engels en de officiële taal van de staat. Sommige wegwijzers zijn drietalig.

Verkeersborden

De meeste verkeersborden in India voldoen aan de standaarden zoals voorgeschreven in de Weense conventie 1968. Er zijn echter ook enkele Amerikaanse invloeden.

Wegmarkeringen

Zowel volledig witte markering, als gele kantmarkeringen worden gebruikt. Er lijkt geen consistentie in te zitten. Langs veel wegen zijn stoepranden met zwart-wit-reflecterende verf beschilderd.

Maximumsnelheid

De maximumsnelheid wordt in India per staat vastgesteld. Op national highways geldt maximaal 120 km/h op autosnelwegen, 100 km/h op dubbelbaans wegen en 70 km/h op andere wegen (binnen en buiten de bebouwde kom).[12]

Voor vrachtauto's geldt een maximumsneheid van 80 km/h op autosnelwegen, dubbelbaans wegen en 60 km/h op alle overige wegen die onderdeel zijn van een national highway.

Verkeersveiligheid

In 2021 vielen in India 153.972 verkeersdoden.[13] India heeft numeriek het grootste aantal verkeersdoden ter wereld, met 11% van alle verkeersdoden wereldwijd.[14] Relatief tot het aantal inwoners heeft India circa 108 verkeersdoden per 1 miljoen inwoners. Dit is hoger dan Europa, maar niet veel hoger dan de Verenigde Staten.

Referenties

Wegen van Azië

AfghanistanArmeniëAzerbeidzjanBahrainBangladeshBhutanBruneiCambodjaChinaCyprusFilippijnenGeorgiëIndiaIndonesiëIrakIranIsraëlJapanJemenJordaniëKazachstanKoeweitKyrgyzstanLaosLibanonMaleisiëMaledivenMongoliëMyanmarNepalNoord-KoreaOmanOost-TimorPakistanPalestijnse gebiedenQatarRuslandSaudi-ArabiëSingaporeSri LankaSyriëTaiwanTadzjikistanThailandTurkijeTurkmenistanUzbekistanVerenigde Arabische EmiratenVietnamZuid-Korea