Knooppunt Ressen

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Kreuz symbool.png
Ressen
KP Ressen.png
Knooppunt Ressen.jpg
Kruisende wegen NLA015.svgNLA325.svg NLN325.svg
Type klaverblad
Opengesteld 1980

Het knooppunt Ressen is een knooppunt in Nederland, uitgevoerd als klaverblad. Het knooppunt ligt tussen Arnhem en Nijmegen in de provincie Gelderland, waar de A15 en A325 kruisen.

Inhoud

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar het buurtschap Ressen, dat ten zuiden van het knooppunt ligt, ten westen van Bemmel. Het ligt circa 6 kilometer ten noorden van het centrum van Nijmegen en 10 kilometer ten zuiden van het centrum van Arnhem, alhoewel wijken van beide steden dichterbij het knooppunt liggen.

Configuratie

Het knooppunt is een regulier klaverblad met rangeerbanen in de A325. De A325 gaat ten zuiden van het knooppunt over in de N325, terwijl de A15 ten oosten van het knooppunt naar 1x2 rijstroken versmalt en eindigt op de N839. De A15 heeft dan ook slechts 2x1 doorgaande rijstroken op het knooppunt. De aansluitende wegvakken naar het noorden, westen en zuiden hebben 2x2 rijstroken. Direct ten noorden van het knooppunt loopt de Betuweroute, een goederenspoorlijn. Direct ten westen van het knooppunt loopt de reguliere spoorlijn van Nijmegen naar Arnhem. Het knooppunt ligt circa 13 meter boven zeeniveau.

Geschiedenis

De A325 was vroeger bekend als de rijksweg 52, waarvan de eerste rijbaan op 31 oktober 1946 werd opengesteld tussen Arnhem en Nijmegen. Begin jaren 50 werden ongelijkvloerse kruisingen gebouwd, waarna op 22 oktober 1953 de tweede rijbaan in gebruik werd genomen. Het liet vervolgens nog 27 jaar op zich wachten voordat er sprake was van een knooppunt. In 1979 opende de A15 tussen het knooppunt Valburg en Bemmel, waarna het knooppunt zelf in 1980 werd opengesteld. Begin jaren '90 is de rijksweg 52 omgenummerd naar A en N325. Vanaf circa 2005 werd de autosnelweg ten zuiden van knooppunt Ressen stelselmatig ingekort en afgewaardeerd naar N325.

Toekomst

Er zijn plannen om de A15 oostwaarts door te trekken naar de A12 bij Zevenaar. Originele plannen voorzagen een A15 tot aan Enschede en de A18 heet administratief dan ook nog de rijksweg 15. In 2004 werd de doortrekking goedgekeurd door de Provinciale Staten in Gelderland waarna het project in de Nota Ruimte werd opgenomen. In maart 2008 is de startnotitie van de doortrekking gepubliceerd. Sindsdien zijn er nog geen verdere procedurele stappen genomen. Er wordt overwogen om de A15 als tolweg aan te leggen. Ook is er nog geen duidelijkheid of er een brug of tunnel bij het Pannerdensch Kanaal moet komen. Knooppunt Ressen is wat betreft ruimte voorbereid op een doortrekking van de A15. De huidige enkelbaans verbindingswegen over het knooppunt kunnen als toekomstige rangeerbaan functioneren, waarbij de doorgaande 2x2 rijstroken in de middenberm komen te liggen. Ook het verdere tracé tot de N839 bij Bemmel heeft een ruimtereservering voor 2x2 rijstroken. Verder oostwaarts is nog geen tracé vastgesteld, maar het gebied is grotendeels onbebouwd. De ontbrekende schakel is ongeveer 12 kilometer lang.

Verkeersintensiteiten

Weg traject int. 2006 int. 2012
NLA015.svg Elst - Knooppuntsymbool.svg Ressen 67.200 51.500
NLA015.svg Knooppuntsymbool.svg Ressen - Bemmel 20.000 18.300
NLA325.svg Knooppuntsymbool.svg Ressen - Arnhem 67.200 63.000
NLN325.svg Lent - Knooppuntsymbool.svg Ressen  ?  ?

Referenties


Knooppunten in Nederland

AlmereAmstelAssenAzeloBadhoevedorpBankhoefBatadorpBeekbergenBeneluxBeverwijkBocholtzBurenBurgerveenCoenpleinDe BaarsDe HoekDe HogtDe Nieuwe MeerDe PoelDe StokDeilDiemenEemnesEkkersweijerEmmeloordEmpelEuropaplein (Groningen)Europaplein (Maastricht)EuvelgunneEverdingenEwijkGalderGorinchemGouweGrijsoordHattemerbroekHeerenveenHellegatspleinHet VonderenHinthamHoevelakenHolendrechtHolslootHoogeveenHooipolderJoureJulianapleinKerensheideKethelpleinKlaverpolderKleinpolderpleinKooimeerKruisdonkKunderbergLankhorstLeenderheideLindenholtLunettenMaaldriftMaanderbroekMarkiezaatMuiderbergNeerboschNoordhoekOud-DijkOudenrijnPaalgravenPrincevillePrins ClauspleinRaasdorpRessenRidderkerkRijkevoortRijnsweerdRottepolderpleinSabinaSt. AnnaboschTen EsschenTerbregsepleinTigliaVaanpleinValburgVelperbroekVelsenVlietlandVughtWaterbergWatergraafsmeerWerpsterhoekYpenburgZaandamZaarderheikenZonzeelZoomlandZuidbroekZurich