Knoten Innsbruck

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Innsbruck
Kruisende wegen
Type splitsing
Opengesteld 1975

Het Knoten Innsbruck, soms ook het Knoten Innsbruck-Süd of het Knoten Innsbruck/Bergisel genaamd, is een knooppunt in Oostenrijk, gelegen in het zuiden van de stad Innsbruck in de staat Tirol. Het is één van drie knooppunten bij Innsbruck waar de A12 en A13 kruisen.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar de stad Innsbruck dat ten noorden van het knooppunt ligt. De variant -Süd geeft aan dat het knooppunt ten zuiden van de stad ligt, de variant -Bergisel geeft wijk Bergisel aan, waar de aftakking onderdoor loopt.

Configuratie

Samen met het Knoten Innsbruck-Amras en het Knoten Innsbruck-Wilten vormt het Knoten Innsbruck het knooppunt tussen de A12 en A13. Het is het belangrijkste knooppunt van Tirol. Bij het Knoten Innsbruck splitst de A13 Brenner Autobahn vanuit het zuiden in een tak naar de A12 richting Landeck en een tak naar de A12 richting Salzburg en München. Beide takken zijn met 2x2 rijstroken uitgerust, waardoor de drie knooppunt als individuele knooppunten worden benaderd, en niet als één groot knooppunt, wat het feitelijk wel is. De A13 telt naar het zuiden 2x2 rijstroken, wat na de eerste aansluiting verbreed naar 2x3 rijstroken. De tak richting Salzburg gaat direct door een korte tunnel, waarop de olympische skischans Bergiselschanze is gebouwd. Het knooppunt ligt op circa 660 meter boven zeeniveau, en de omgeving bestaat uit beboste berghellingen. De stad Innsbruck ligt naar het noorden.

Geschiedenis

Het knooppunt is in twee aparte tijdsperiodes opengesteld. Op 17 november 1963 opende de A13 vanaf het Knoten Innsbruck tot aan de aansluiting Stubaital over 7 kilometer. Op 3 december 1967 opende de oostelijke tak naar de A12 richting Salzburg en München. De verbinding richting Landeck is pas op 26 juni 1975 opengesteld, en vanaf dat moment was er sprake van een knooppunt tussen twee autosnelwegen.[1]

Verkeersintensiteiten

In 2009 reden er dagelijks 38.500 voertuigen per etmaal.[2]

Referenties

knooppunten in Oostenrijk

BregenzBruck an der MurBruckneudorfDeutsch-WagramEibesbrunnEisenstadtFloridsdorfGraz-OstGraz-WestGuntramsdorfHaidInnsbruckInnsbruck-AmrasInnsbruck-WiltenInzersdorf-SüdInzersdorf-WestJettsdorfKaisermühlenKlagenfurt-NordKlagenfurt-WestKorneuburgLinzLinz-HummelhofMattersburgOberinntalPeggauPongauPraterRaasdorfRiegersdorfSalzburgSankt MichaelSankt PöltenSchwadorfSchwechatSeebensteinSpittalSteinhäuslStockerauSüßenbrunnTraismauerVillachVoralpenkreuzVösendorfWelsWiener Neustadt