N201 (Nederland)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
N201
Begin Zandvoort
Einde Hilversum
Lengte ca 56 km
Lijst van Nederlandse niet-autosnelwegen
Route

Zandvoort

Zandvoort

Natuurbrug Zandpoort

Bentveld

Aerdenhout

→ Vogelenzang

Heemstede

→ Haarlem / Hillegom

→ Haarlem (N205)

Cruquiusbrug

Cruquius

→ Hoofddorp - Nieuw-Vennep

Hoofddorp

Industrie Noord

Hoofddorp-Centrum

Industrie Beukenhorst

Hoofddorp-Station

Aansluiting Hoofddorp / De Hoek

Schiphol Logistics Park

Schiphol-Rijk-Zuid

/ Oude Meer Schiphol-Rijk-Noord/Schiphol-Oost

Waterwolftunnel

Industrie Green Park

/ FloraHolland Amstelveen / Aalsmeer

Uithoorn

Uithoorn-Centrum

Amstel Aquaduct

Van Geijnweg

Amstelhoek ()

Mijdrecht

Mijdrecht, industriegebied Noord-Oost

→ Woerden / Waverveen

Vinkeveen

Demmerikse Brug

Aansluiting Vinkeveen → Utrecht / Amsterdam

Loenersloot

Loenerslootsebrug

Loosdrecht

Singel → Vreeland

Vreelandbrug

Raadhuislaan → Vreeland

Nederhorst den Berg

Kortenhoef

Kortenhoef/'s-Graveland

Hilversum

Hilversum

De N201 is een niet-autosnelweg en provinciale weg in Nederland, gelegen in de provincies Noord-Holland en Utrecht. De weg vormt een oost-westroute vanaf Zandvoort tot Hilversum en is een belangrijke ontsluitingsweg voor de regio ten zuiden van Amsterdam. De N201 is afwisselend een gebiedsontsluitingsweg en een stroomweg. De N201 is circa 56 km lang.

Routebeschrijving

De N201 in Zandvoort.

Gemeente Zandvoort

De N201 start in Zandvoort op de rotonde bij de watertoren ter hoogte van de Boulevard Paulus Potter. Alleen uitgaand is het routenummer vermeld; vanaf de bebouwde kom van Zandvoort richting centrum ontbreekt het nummer. De N200 begint enkele honderden meters noordelijker, op de bebouwde komgrens aan de Boulevard Barnaart. Vervolgens gaat de N201 door de bebouwde kom van Zandvoort over de Hogeweg/Haarlemmerstraat oostwaarts.

Gemeente Bloemendaal

Buiten Zandvoort gaat de weg over in de Zandvoortselaan door het duingebied en vervolgens door/langs de dorpskernen van Bentveld en Aerdenhout en passeert daarbij de natuurbrug Zandpoort. De maximumsnelheid bedraagt tussen Zandvoort en Bentveld 60 km/u en binnen de bebouwde kom 50 km/u. Het deel tussen Bentveld en langs Aerdenhout ligt in een bosrijk gebied.

Gemeente Heemstede

Vervolgens gaat de N201 dwars door Heemstede met veel erftoeritten en zijweggetjes. Hier is ook het eerste grote kruispunt in de weg, namelijk met de N208 die eveneens midden door Heemstede loopt. De N208 gaat noordwaarts langs Haarlem richting Velsen en zuidwaarts naar Sassenheim. Een paar honderd meter naar het noorden biedt de N208 aansluiting op de N205 die door het centrum van Haarlem loopt en een verbinding vormt met de A9. De volgende grote kruising ligt een kleine kilometer verderop. De N201 slaat hier zuidwaarts af over de Heemsteedse Dreef, die trouwens ook noordwaarts verder loopt richting Haarlem en N205. Op de Heemsteedse Dreef is het profiel zeer ruim, met ruimte voor 2x2 rijstroken, maar in dit geval wordt de rechterrijstrook gebruikt als busstrook waardoor er effectief 2x1 rijstroken zijn. Deze situatie is ontstaan in de jaren 1990. Na anderhalve kilometer buigt de N201 naar het zuidoosten waar de weg is uitgevoerd met 2x2 rijstroken. Bij het volgende kruispunt verlaat men de bebouwde kom van Heemstede en wordt de maximumsnelheid 80 km/h. Hier ligt het beheer bij de provincie Noord-Holland, terwijl dat hiervoor respectievelijk de gemeenten Zandvoort, Bloemendaal en Heemstede waren.

Gemeente Haarlemmermeer

De weg kruist de Ringvaart Haarlemmermeer met de dubbel uitgevoerde en beweegbare Cruquiusbrug waarvan de noordelijkste dienst in gebruik is genomen op 2 juli 1934. De weg loopt verder langs het buurtschap Cruquius met zicht op het bekende gemaal met dezelfde naam, dat bijdroeg aan het droogmalen van de Haarlemmermeer in 1852. Hier begint een langer traject met een maximumsnelheid van 80 km/u en heeft de weg de status van autoweg. Volgens de categoriseringsplannen van de provincie Noord-Holland is de weg hier aangeduid als stroomweg, ondanks diverse gelijkvloerse kruisingen. Landbouwverkeer en ander langzaam verkeer is hier niet toegestaan.

Vervolgens komt bij het Spaarne Gasthuis even voor Hoofddorp een kruispunt waar wederom de N205 opgereden kan worden; noordwaarts richting de A9 en naar het zuiden richting Nieuw-Vennep en de N207 bij Hillegom. Opmerkelijk is dat de N201 hier eerst onder de N205 door gaat en 300 meter verder de daadwerkelijke verbinding met de N205 via een aparte verbindingsweg loopt. Dit gaat via een kruising met VRI. In verkeerskundetermen heet dit soort aansluitingen een kwadrantaansluiting. Dit deel van de N201 heeft de naam Kruisweg.

De N201 Weg om de Noord, even ten oosten van de N520.
De voormalige (monumentale) Loenerslootsebrug over het Amsterdam-Rijnkanaal in de provincie Utrecht.
De N201 in de Gooi en Vechtstreek.

Na deze kruising vervult de N201 tevens de rol als noordelijke rondweg om Hoofddorp. Na enkele kilometers buigt de N201 lichtelijk noordwaarts af en heeft hier de naam "Weg om de Noord". Dit wegdeel is in 1978 opengesteld waardoor doorgaand verkeer niet meer door het centrum van Hoofddorp hoefde te rijden. Halverwege de 'ombuiging' bevindt zich een haarlemmermeeraansluiting die de verbinding vormt met de Hoofdweg die langs de Hoofdvaart door de Haarlemmermeer loopt. Noordwaarts is dat tevens de N520.

Na enkele kilometers buigt de Weg om de Noord weer naar het zuiden af om ter hoogte van de oostelijke aansluiting met de Van Heuven Goedhartlaan weer op het 'historische' tracé uit te komen. Hier begint het breedste deel van de N201 tot aan de aansluiting met de Hoofddorpdreef bij De Hoek. Hier heeft de N201 2x3 rijstroken; iets wat niet heel veel voorkomt bij N-wegen.

Ter hoogte van het viaduct van de Zuidtangent loopt de N201 sinds eind 2013 via een TOTSO verder over de Hoofddorpdreef. Vlak erna volgt een complexe aansluiting met de A4. Hier kan niet alleen de A4 opgereden worden, maar via verbindingswegen ook de A5. Daarnaast geeft het wegenstelsel in dit gebied toegang tot het bedrijventerrein De Hoek en Hoofddorp-Centrum via de Taurusavenue en splitst ook de N196 zich nog af van de N201.

Na de aansluiting met de A4 gaat de N201 verder met 2x2-rijstroken, min of meer parallel aan het voormalige tracé over de Kruisweg. Na het viaduct met de Aalsmeerderweg volgt een halve aansluiting richting de Pudongweg, waar verkeer binnendoor richting Aalsmeer-Centrum kan. Hier buigt het tracé richting noorden af, waar de weg de Kruisweg (N196) en een parkeerterrein middels een viaduct kruist. De weg daalt dan weer naar maaiveldniveau waarna een groot kruispunt met de Koolhovenlaan volgt, waar vandaan men de zuidelijke delen van Schiphol-Rijk kan bereiken, of Schiphol-Zuidoost. Na dit kruispunt stijgt de weg weer om als kanteldijk te dienen en buigt deze naar het oosten af, waarna de N232 wordt gekruist. Alleen vanuit het westen is een afrit aanwezig; voor de overige bewegingen is een gelijkvloers kruispunt aanwezig met verkeerslichten. Ten oosten van het kruispunt begint de 670 meter lange Waterwolftunnel, waarmee de Ringvaart van de Haarlemmermeer, de Oosteinderweg en de Aalsmeerderweg onderlangs gekruist worden. Hierna geeft de weg met een kanteldijk een volledige aansluiting op de Middenweg van Aalsmeer.

Gemeente Aalsmeer

Aan de noordkant van Aalsmeer wordt de Legmeerdijk gekruist die hier als N231 genummerd is. Hier is voor het verkeer van de N201-west naar de N231-zuid een ruime bypass aanwezig en voor verkeer van de N231-zuid naar de N201-west een fly-over. Deze bewegingen zijn conflictloos omdat zich direct ten zuiden van het kruispunt het grote terrein van de Bloemenveiling Aalsmeer (FloraHolland) bevindt. Op deze manier wil men het verkeer stimuleren de N201 te gebruiken in plaats van lokale wegen in Aalsmeer, zoals de voormalige N196 die door de kern van Aalsmeer liep.

Gemeente Amstelveen

De N201 gaat daarna weer verder met 2x2-rijstroken. Vlak voor Uithoorn maakt de weg een scherpe slinger waarna een ongelijkvloerse aansluiting volgt met de N521. Deze aansluiting is de hoofdaansluiting voor Uithoorn, maar geeft ook een snelle verbinding met de zuidelijke wijken van Amstelveen. Na de aansluiting versmalt de N201 naar 2x1-rijstroken, waarna een laatste aansluiting met Uithoorn volgt, ditmaal naar het centrum van de plaats. De aansluiting is geregeld met een verkeerslicht.

Gemeente De Ronde Venen

Hierna loopt de weg via het Amstel Aquaduct onder de Amstel door en de provincie Utrecht in. Vervolgens volgt een aansluiting met de Tienboerenweg/Mijdrechtse Zuwe, waar men Amstelhoek in kan rijden, of een parkeerterrein van Uithoorn. Daarna loopt de weg over een kaarsrecht tracé door een open polderlandschap in het noordwesten van de provincie Utrecht. Parallel aan deze weg ligt tot Mijdrecht een vrijliggende busbaan. Deze is aangelegd op de oude reizigers- en industriespoorlijn van Aalsmeer naar Loenen, onderdeel van de voormalige Haarlemmermeerspoorlijnen.

Vlak voor Mijdrecht maakt de N201 eerst een scherpe bocht zuidwaarts en na een paar honderd meter een scherpe bocht oostwaarts. In deze bocht ligt ook het kruispunt dat Mijdrecht ontsluit. Het kaarsrechte deel dat nu volgt loopt door een open polderlandschap waar eerst een aansluiting is met een industrieterrein van Mijdrecht. Hierna volgt de kruising met N212, de provinciale weg via Wilnis naar Woerden. Verderop is Vinkeveen via een krap bemeten haarlemmermeeraansluiting verbonden met de N201. De weg doorsnijdt vervolgens de Vinkeveense Plassen, waarna de kruising met de A2 volgt.

Gemeente Stichtse Vecht

Voordat het Amsterdam-Rijnkanaal overgestoken wordt ligt eerst nog een T-splitsing met de weg naar Loenersloot en direct na het kanaal volgt een kruising met de N402 naar Loosdrecht en Breukelen. Hierna volgen Vreeland en de beweegbare brug over de Utrechtse Vecht, waarna de N201 de provincie Noord-Holland weer binnengaat.

Gemeente Wijdemeren

Een turborotonde verbindt de N201 met de N523 richting Nederhorst den Berg.

Gemeente Hilversum

Het laatste deel loopt langs Kortenhoef en 's-Graveland, waarna de N201 eindigt op een rotonde net binnen de gemeentegrens van Hilversum op de Ringweg aldaar. Hier houdt het beheersgebied van de provincie Noord-Holland op. Rechtsaf via de Diependaalselaan is uiteindelijk de A27 te bereiken. Tot ergens in de jaren '90 liep het wegnummer N201 verder over de Ring van Hilversum en verder naar Baarn en werd de N201 ook aangegeven vanaf de A27.

Het traject van Uithoorn tot de komgrens met Hilversum is ingericht naar de EHK-richtlijnen voor gebiedsontsluitingswegen. De weg is voorzien van deels dubbel doorgetrokken en deels onderbroken asstrepen en onderbroken kantlijnen. Op dit gedeelte geldt een maximumsnelheid van 80 km/u, met uitzondering van een gedeelte nabij de Vechtbrug waar een limiet van 60 km/u is ingesteld. Op dit complete deel is inhalen verboden. Op enkele delen is inhalen van landbouwvoertuigen wel toegestaan.

Geschiedenis

De N201 is in 1939 opgeleverd en sindsdien is deze weg uitgegroeid tot een van de drukste provinciale wegen in Noord-Holland.

Zeker in de decennia na de Tweede Wereldoorlog waarbij het autoverkeer in Nederland substantieel groeide en de aanleg van nieuwe (snel)wegen er achteraan hobbelde, had de N201 een belangrijke rol in het doorgaande verkeer tussen Utrecht en Haarlem. Rond 1970 reden er op het wegdeel tussen de A2 bij Vreeland en de A4 bij Hoofddorp ongeveer 25.000 motorvoertuigen per dag. Omdat de verwachting was dat zeker tot midden jaren tachtig geen vervangende snelweg zou worden aangelegd, besloten Provinciale Staten van zowel Noord-Holland als Utrecht de weg op bepaalde plekken verbeteren. Zo werd begin 1971 het naar een 2x2 rijstroken verbrede wegvak geopend tussen de A4 en Aalsmeer, inclusief een tweede brug over de Ringvaart van de Haarlemmermeer.[1] In de jaren erna werd de weg in de bebouwde kom van Aalsmeer ook naar 2x2 rijstroken verbreed. Meer westelijk werd vanaf 1972 gewerkt aan een omlegging om Hoofddorp, waar de weg tot dan dwars door het centrum liep. De nieuwe rondweg werd de Weg om de Noord genoemd en dit wegvak sloot aan op een eveneens verbreed wegvak in de richting van Heemstede, waaronder een tweede brug bij Cruquius. Ook waren er plannen om meer naar het oosten tussen Uithoorn en Mijdrecht de weg te verbreden naar 2x2 rijstroken, maar deze verbreding is uiteindelijk nooit uitgevoerd.

De weg heeft sinds de opening een flink aantal levens geëist bij ernstige verkeersongevallen. De weg stond hoog in de lijst van gevaarlijke wegen. Tot begin jaren 1990 waren de eerste drie kruispunten vanaf Hilversum gezien niet met VRI's geregeld, hetgeen tot gevaarlijke situaties leidde met fietsverkeer dat de weg moest oversteken.

Ook is het wegdeel tussen Mijdrecht en Vinkeveen totaal vernieuwd. In de zomer van 2009 is de laatste kruising zonder VRI, die bij Nederhorst den Berg (N523) omgebouwd tot turborotonde. Met de grote onderhoudsbeurt van het wegdeel A2 - Hilversum en de aanpassing van de provincie Utrecht aan de kruispunten met de op- en afritten van de A2 zijn de werkzaamheden aan de N201 vanaf Uithoorn tot aan Hilversum afgerond.

In het weekend van 28 en 29 juni 2014 heeft Rijkswaterstaat de Loenerslootsebrug vernieuwd. De nieuwe brug heeft een iets bredere rijbaan en aan één zijde een breder fietspad voor twee richtingen. Daarnaast heeft de provincie Utrecht tussen de N402 en de Rijksstraatweg een fietspad aangelegd aan de zuidzijde van de weg. Het fietspad aan de andere zijde is vervallen en al het fietsverkeer kruist nu de N201 via het tunneltje bij de Rijksstraatweg/Binnenweg. Fietsers hoeven de Rijksstraatweg en de N201 bij de kruising met de N402 niet meer over te steken.

De provincie Noord-Holland wil de hinder voor de weggebruiker door projecten en onderhoud zo klein mogelijk houden. Daarom is ze gekomen met Trajectbenadering voor alle wegen in haar eigendom. Dit houdt het zoveel mogelijk bundelen van groot onderhoud en uitbreidingsprojecten in. Het doel is om de weggebruiker slechts één keer in de 12 jaar hinder te laten hebben van werkzaamheden. Onder de Trajectbenadering N201 Heemstede - A4 zijn daarom diverse werkzaamheden gebundeld in de periode 25 augustus 2014 tot en met 2017. Een eerste fase is uitgevoerd tussen 25 augustus 2014 en 19 december 2014. Tussen Heemstede en de N205 is groot onderhoud aan de weg uitgevoerd, en tussen de N205 en de Van Heuven Goedhartlaan(-West) levensduurverlengend onderhoud. Het (brom)fietspad tussen Heemstede en de N205 is daarbij vernieuwd en verbreed om de grote aantallen langzaam verkeer te faciliteren en de verkeersveiligheid te vergroten. Tussen dit vernieuwde pad en de rijbaan voor snelverkeer is een geleiderail aangebracht. Ook heeft de geregelde kruising met de Spieringweg een extra opstelstrook gekregen. De vernieuwde verkeersregelinstallatie is op 11 februari 2015 in gebruik genomen met de extra capaciteit. In de van oktober 2016 tot februari 2017 zijn bij Hoofddorp een tweetal fietstunnels aangelegd.

Rijksweg 80

Voor het volledige artikel zie A80.

Halverwege 20e eeuw was er een plan om een snelweg aan te leggen van Hilversum naar Hoofddorp als vervanging van de N201. Tussen Hilversum en de A2 niet noodzakelijkerwijs als rijksweg, tussen de A2 en Hoofddorp vermoedelijk als Rijksweg 80 ofwel A80. De weg zou ten zuiden van Hilversum beginnen bij de A27 en zuidelijk van de Loosdrechtse Plassen en Breukelen lopen, een knooppunt met de A2 hebben en eindigen op de A4 nabij Schiphol. Begin jaren zeventig was de verwachting dat rijksweg 80 niet voor 1985 zou worden aangelegd. Uiteindelijk is het plan in het geheel niet uitgevoerd.

Masterplan N201+

Voor het volledige artikel zie Masterplan N201+.

De verlegde N201 ter hoogte van de Waterwolftunnel te Aalsmeer.
De N201 bij de aansluiting Hoofddorp.

Een van de grootste aanpassingen aan de N201 is de complete nieuwbouw tussen Hoofddorp en Amstelhoek onder de benaming Masterplan N201+ die hoofdzakelijk is uitgevoerd tussen 2007 en 2014. Na de openstelling van het nieuwe weggedeelte is de bestaande, 'oude' N201 omgenummerd naar N196 waarna in de jaren erna het grootste deel van deze voormalige N201 is aangepast naar wegen voor lokaal verkeer.

Binnen het Masterplan N201+ kunnen verschillende deelprojecten worden onderscheiden.

Deelproject Openstelling
Verbreding Kruisweg naar 2x3 rijstroken 2011
Omlegging om Uithoorn en Aalsmeer 2012 - 2014
Verbreding van de Fokkerweg naar 2x2 rijstroken 2013
Omlegging bij Schiphol Rijk 2013
Aansluitingen A4 2013
Aansluiting A9 2013
Omlegging Amstelhoek 2014

Toekomst

Provincie Utrecht

De Provincie Utrecht heeft in 2018 een publieke verkenning gehouden over ontwikkelingen op het Utrechtse deel van de N201. Dit betrof zowel het deel ten westen van de A2 (Mijdrecht, Vinkeveen) als ten oosten van de A2 (Loenen, Vreeland). In hun vergadering van 8 januari 2019 hebben Gedeputeerde Staten van de provincie Utrecht besloten dat geen ingrijpende verbreding van de weg nodig is. Om de doorstroming, de bereikbaarheid en de leefbaarheid te verbeteren, willen Gedeputeerde Staten gericht knelpunten aanpakken. Meer in het bijzonder betreft dit het uit de weg halen van de S-bocht bij Mijdrecht (Hofland) en verbeteren van de aansluiting van de N201 met de A2. Deze maatregelen zouden naar schatting ongeveer 225 miljoen euro kosten.

Provinciale Staten hebben op 18 februari 2019, met enkele amendementen, ingestemd met de gedane voorstellen. Dit betekent onder meer dat de weg niet wordt verbreed en de maximum snelheid 80 km/h blijft. Verder hebben Provinciale Staten aangegeven dat er nader onderzoek moet worden gedaan naar de volgende knelpunten:

  • De bocht bij Mijdrecht (lange of korte variant)
  • Het kruispunt met de N212
  • De aansluiting met de A2 (met onderzoek naar 2x2 rijstroken)
  • Het kruispunt (de bajonetaansluiting) met de Rijksstraatweg-Binnenweg
  • De brug over het Amsterdam-Rijnkanaal
  • Het kruispunt met de N402
  • Het kruispunt met de Singel-Loenenseweg
  • Het kruispunt met de Raadhuislaan

Daarnaast moet, zo vindt Provinciale Staten, samen met andere stakeholders, nader onderzoek worden gedaan naar de volgende zaken:

  • Vergroten potentie OV en fiets (waaronder verbreden bestaande fietspaden, uitbreiden fietspaden, treinstation Loenersloot, gebruik oude spoorbanen)
  • Benutten van kansen voor ketenmobiliteit, werkgeversaanpak en smart mobility.
  • Doorsnijding kern Vinkeveen: verbeteren huidige situatie of ondertunneling.
  • Bestaande bruggen (de Angstel en de Vecht): verhogen doorvaarthoogte of toepassen aquaduct(en).
  • Bovenwettelijke maatregelen voor luchtkwaliteit, geluid en natuur (waaronder geluidsschermen en versterking natuur).

Eind 2020 hebben Gedeputeerde Staten van Utrecht aangegeven minder geld te willen uitgeven aan het opknappen van de N201 tussen Vreeland en Amstelhoek. Op 14 april 2021 is besloten de studiefase met één jaar te verlengen om op die manier te komen tot een kosteneffectiever en kleiner pakket aan maatregelen met een nadrukkelijke focus op leefbaarheid en verkeersveiligheid.

Provincie Noord-Holland

In december 2023 is de provincie Noord-Holland gestart om de twee Cruquiusbruggen over de Ringvaart bij Cruquius te vervangen respectievelijk te renoveren. De oostelijke brug richting Heemstede was aangelegd in de periode 1932 tot 1934 en was al vele jaren aan vervanging toe. In december 2023 is deze oude brug gesloopt waarna de werkzaamheden begonnen voor de bouw van een nieuwe brug welke in november 2024 gereed zou moeten zijn. Daarna wordt de nieuwere westelijke brug gerenoveerd en wordt onder beide bruggen een fietspad aangelegd. Het hele project zou medio 2025 afgerond moeten zijn. Volgens een eerdere planning zouden de werkzaamheden in 2021 en 2022 worden uitgevoerd, maar dit werd door budgetproblemen vertraagd. Nadat de provincie Noord-Holland extra budget ter beschikking heeft gesteld, zijn de werkzaamheden in december 2023 gestart.

In Noord-Holland is begin 2019 door de gemeente Heemstede besloten dat de N201 niet meer over de (lokale) Lanckhorstlaan zal gaan lopen[2]. Hiertoe zal onder meer de bewegwijzering worden aangepast. Welke route de N201 in en rond Heemstede dan gaat volgen is nog niet bekend.

Medio 2019 is door de gemeente Haarlemmermeer aangegeven dat de gemeente de intentie heeft de N201 (Weg om de Noord) bij Hoofddorp te (laten) verleggen. De weg zou een stuk naar het noorden moeten worden opgeschoven en aan moeten gaan sluiten op de N205. Rond de plaats van de oude N201 wil de gemeente circa 10.000 nieuwe woningen bouwen. De verlegging zou uiterlijk rond 2030 moeten plaatsvinden. In de tussenfase zal in 2023 de huidige afrit bij de Hoofdweg voor verkeer komend vanaf het westen worden verplaatst. Deze afrit wordt een enkele honderden meters naar het westen verplaatst om dan via een nieuwe rotonde en een nieuwe weg parallel langs de N201 aan te sluiten op de huidige VRI nabij de Hoofdweg.

Op initiatief van de gemeente Haarlemmermeer worden bij Hoofddorp-Noord de zuidelijke afrit van de N201 verplaatst. De nieuwe afrit zal enkele honderden meters naar voren worden getrokken waarna verkeer via een nieuwe parallelweg zal aansluiten op de kruising met de N520. De bedoeling was om de werkzaamheden vanaf begin 2023 uit te voeren, maar om onbekende redenen is dit vertraagd.

Verkeersintensiteiten

Noord-Holland-West

Er zijn alleen intensiteitsgegevens bekend van de provinciale delen. Tussen Heemstede en Hoofddorp rijden ongeveer 30.000 voertuigen per dag. Ter hoogte van de aansluiting van de N205 ligt dat aantal iets hoger. Het oostelijke deel van Hoofddorp tot aan de A4 verwerkte tot de ombouw van de A4 aansluitingen ruim 65.000 voertuigen per werkdag waarmee het één van de drukste provinciale wegen van Nederland was. Doordat verkeer van en naar Hoofddorp vanaf eind 2013 gebruik kan maken van drie aansluitingen met de A4 in plaats van alleen de aansluiting via de N201, zijn de intensiteiten op de N201 in de periode erna gedaald.

Hieronder de werkdaggemiddelden in motorvoertuigen per etmaal voor enkele telpunten van de Provincie Noord-Holland[3].

Telpunten:

  1. Javalaan Heemstede - Bennebroekerdijk / Cruquiusdijk Cruquius
  2. Bennebroekerdijk / Cruquiusdijk – Spieringweg Cruquius-Oost
  3. Vijfhuizerweg - Verbindingsweg N205
  4. Verbindingsweg N205 - Van Heuven Goedhartlaan (westzijde) Hoofddorp
  5. Van Heuven Goedhartlaan (westzijde) - Hoofdweg op/afrit
  6. Hoofdweg op/afrit - Van Heuven Goedhartlaan (oostzijde) Hoofddorp
  7. Van Heuven Goedhartlaan (oostzijde) - N196 Kruisweg De Hoek
Telpunt 1 2 3 4 5 6 7
2007 28.900 26.700 30.700 39.100 29.900 29.000 62.100
2008 29.600 26.900 30.100 39.400 29.900 28.500 59.700
2009 27.800 26.600 30.400 39.800 30.200 28.800 60.000
2010 27.500 26.300 30.100 39.400 29.900 29.800 63.800
2011 27.300 26.700 29.800 39.600 30.000 32.100 66.400
2012 29.508 27.500 31.400 40.200 30.500 32.600 65.700
2013 29.000 27.100 31.200 40.100 30.000 28.700 59.200
2014 28.300 27.000 34.000 39.300 28.000 27.600 49.300
2015 27.100 27.900 35.000 40.400 29.100 27.900 49.800
2016 30.000 28.700 35.300 40.700 29.700 28.900 47.100
2017 30.800 29.300 33.400 40.800 30.200 29.000 42.700
2018 30.300 28.600 34.900 40.600 30.500 29.013 47.100
2019 29.900 28.400 36.500 41.500 30.600 29.517 48.900
2020 25.634 24.200 30.300 33.100 24.000 23.137 37.400
2021 24.700 23.700 30.200 33.400 23.200 21.800 33.900
2022 26.200 25.200 32.200 34.300 25.100 24.000 39.600

Van het nieuwe weggedeelte van de N201 ten oosten van de A4 (en ten noorden van Aalsmeer en Uithoorn) zijn pas sinds 2019 intensiteiten bekend.

Telpunten:

  1. N196 - Taurusavenue
  2. Taurusavenue - westelijke oprit A4
  3. Westelijke oprit A4 - oostelijke oprit A4
  4. Oostelijke oprit A4 - Naritaweg
  5. Naritaweg - Koolhovenlaan
  6. Koolhovenlaan - Fokkerweg (N232)
  7. Fokkerweg - Middenweg
  8. Middenweg - Legmeerdijk (N231)
  9. Legmeerdijk - Zijdelweg (N521)
  10. Zijdelweg - Amsterdamseweg (Uithoorn)
  11. Amsterdamseweg - aansluiting N196 (Amstelhoek)
Telpunt 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
2019 45.000 59.000 37.900 51.200 37.800 39.800 38.500 36.400 24.900 24.100 20.100
2020 32.400 44.000 30.000 41.600 28.500 30.100 32.600 31.300 20.300 20.100 16.700
2021 33.900 45.000 30.000 47.600 35.200 36.100 39.200 36.300 20.000 20.900 18.200
2022 37.700 54.600 47.400 48.100 35.100 37.200 40.200 38.800 21.800 23.200 21.800

Utrecht

Tussen de provinciegrens met Noord-Holland en Mijdrecht rijden op weekdagen dagelijks 16.000 - 18.000 voertuigen, waarna tussen Mijdrecht en Vinkeveen 20.000 voertuigen rijden. Ten oosten van Vinkeveen rijden 21.000 voertuigen op weekdagen.

Tussen de A2 en Loenen rijden 21.000 - 22.000 voertuigen op weekdagen, waarna de intensiteit afneemt tot circa 17.000 voertuigen bij Vreeland op weekdagen.

Noord-Holland-Oost

Op het wegvak ten oosten van de A2, tussen de provinciegrens en Hilversum, rijden ongeveer 20.000 voertuigen per werkdag.

Hieronder de werkdaggemiddelden in motorvoertuigen per etmaal voor enkele telpunten van de Provincie Noord-Holland[4].

Telpunten:

  1. Vreeland (Utrecht) - Gabrielweg (N523)
  2. Gabrielweg (N523) – Kortenhoefsedijk (Kortenhoef)
  3. Kortenhoefsedijk - Zuidereinde (’s Graveland)
  4. Zuidereinde – Diependaalselaan (Hilversum)
Telpunt 1 2 3 4
2007 19.800 19.700 17.500 21.100
2008 18.200 18.800 16.700 20.100
2009 18.600 18.700 16.700 20.000
2010 18.600 18.700 16.600 20.100
2011 20.040 19.900 18.600 23.000
2012 19.200 19.652 18.400 22.700
2013 18.800 19.000 17.900 22.000
2014 19.800 18.800 18.000 22.500
2015 20.800 20.200 19.000 24.000
2016 21.300 20.940 19.500 24.500
2017 21.100 20.800 19.500 21.900
2018 21.000 20.700 18.800 22.700
2019 20.500 20.800 19.400 23.000
2020 14.500 17.400 15.900 20.900
2021 17.800 17.200 20.300 19.800
2022 19.400 18.700 19.200 20.900

Overzichten

Aansluitingen in de N201

Industrie NoordSchiphol Logistics ParkOude MeerGreen ParkFloraHollandUithoornVinkeveen


Externe links

Foto's en Video's

Referenties

  1. Het Parool 26 oktober 1970
  2. https://www.haarlemsdagblad.nl/cnt/dmf20190314_53949590/lanckhorstlaan-in-heemstede-geschrapt-als-doorgaande-route-autoverkeer
  3. Provincie Noord-Holland, Servicepunt Wegen en Vaarwegen
  4. Provincie Noord-Holland, Servicepunt Wegen en Vaarwegen
Genummerde wegen in de provincie Noord-Holland

Autosnelwegen: A1A2A3A4A5A6A7A8A9A10A22A27A44A80A200A205A208

Niet-autosnelwegen: N8N9N23N99N194N196N197N200N201N202N203N205N206N207N208N231N232N235N236N239N240N241N242N243N244N245N246N247N248N249N250N307

N403N415N417N501N502N503N504N505N506N507N508N509N510N511N512N513N514N515N516N517N518N519N520N521N522N523N524N525N526N527

Stadsroutes: AmsterdamZaanstad

Genummerde wegen in de provincie Utrecht

Autosnelwegen: A1A2A12A27A28A80

Niet-autosnelwegen: N198N199N201N204N210N212N221N224N225N226N227N228N229N230N233N234N237N238N327

N401N402N403N404N405N407N408N409N410N411N412N413N414N415N416N417N418N419N420N421N458N463N483N484N806N848