N23 (Nederland)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
N23
Begin Heerhugowaard
Einde Kampen
Lengte 90 km
Lijst van Nederlandse niet-autosnelwegen
Route

Heerhugowaard-Oost

Obdam-West

Obdam

Spierdijk

Berkhout/De Goorn

Avenhorn

Aansluiting Avenhorn Hoorn / Purmerend Oosthuizen


Hoorn-Noord

Hoornseweg

Oostergouw

Rijweg


nieuw tracé

Hoogkarspel-West

Hoogkarspel-Zuid

Grootebroek

Bovenkarspel

Enkhuizen

Houtribdijk


afsnijding Houtribdijk

Lelystad-Noord

Aansluiting Lelystad-Noord


nieuw tracé

Swifterbant

Dronten-West

De Rivierendreef

De Noord

Hoge Vaart

Ketelweg

Roggebotweg

Roggebotsluis

De N23 is de werknaam voor een serie wegenprojecten die ten doel hebben om de verbinding tussen de regio's Alkmaar en Zwolle te verbeteren. Deze route verloopt via de N194 van Heerhugowaard tot Hoorn en de N307 van Hoorn via Lelystad naar de N50 bij Kampen. In het verleden was deze route gepland als autosnelweg met het nummer A23.

Achtergrond

De oost-west-verbindingen in het noorden van Centraal-Nederland zijn minder goed uitgebouwd dan elders. Naar het zuiden zijn de A1 en A28 de belangrijkste verbindingen; in het noorden de A7. Ertussen liggen niet-hoogwaardige oost-west-verbindingen, die een lappendeken van ontwerpstandaarden hebben. Delen zijn een autoweg, zoals de Houtribdijk, delen zijn met 2x2 rijstroken uitgevoerd, zoals de N302 rond Hoorn en Lelystad, en veel delen zijn een reguliere gebiedsontsluitingsweg met rotondes en verkeerslichten. Mede hierdoor zijn de reistijden op deze verbinding relatief lang. Als men vanaf de regio Zwolle, Overijssel of Drenthe naar Noord-Holland ten noorden van het Noordzeekanaal wil lopen de snelle en veilige verbindingen via Amersfoort of de Afsluitdijk. Hemelsbreed is de afstand tussen Alkmaar en Zwolle slechts 90 kilometer, maar de snelste route via snelwegen is 150 kilometer lang, of 130 kilometer binnendoor over het beoogde tracé van de N23.

De geplande N23 moet deze verbinding sneller en veiliger maken, door het toepassen van moderne stroomweg-kenmerken, een hogere maximumsnelheid, en afsnijdingen om het tracé korter te maken. Zo zal de afsnijding vanaf de Houtribdijk naar Lelystad de route al meer dan 10 procent korter maken. De verbinding moet bezien worden in combinatie met de opwaardering van de B402 en B213 tussen Emmen en Cloppenburg. Zodoende ontstaat een lange-afstandsverbinding die de economische regio's erlangs beter moet verbinden. Het werk zal gefaseerd gebeuren, mede in afwachting van het beschikbaar maken van de benodigde rijksbijdrage. Met name de afsnijding Lelystad en de tunnel bij de Roggebotsluis zullen naar verwachting pas na 2020 gerealiseerd worden.

Projecten

Onder de werknaam N23 vallen de volgende projecten:

  • omlegging N507 ten noorden van Heerhugowaard
  • verwijderen VRI's en plaatsen turborotondes op N507
  • traject doorgaand maken N507-N243-oost
  • ombouw N302 tussen Hoorn en Hoogkarspel naar 2+2 stroomweg
  • nieuwe 2+2 stroomweg tussen Hoogkarspel en N506
  • nieuwe 1+1 stroomweg tussen Lelystad en Dronten parallel aan de Hanzespoorlijn
  • verdubbeling N307 naar 2x2 tussen Dronten en N50

N194 en de Omlegging Heerhugowaard

Aan het eind van de 20e eeuw ontstonden grootse plannen voor verbetering van de oost-westverbinding in de provincie tussen Alkmaar, Hoorn en Enkhuizen, weer onderdeel uitmakend van een groter project om Alkmaar en Zwolle beter met elkaar te verbinden. Het project, geheten N23 voorziet in een hoogwaardige verbinding tussen de genoemde twee steden in Noord-Holland en Overijssel. Het project bestond tussen Hoorn en de N242 ten westen van Heerhugowaard uit drie onderdelen:

  • verdubbeling van de voormalige N243 tussen Hoorn en Avenhorn naar 2x2 rijstroken, aanpassing van de aansluiting met de A7, aanpassen van de doorgaande richting van Hoorn-Middenbeemster naar Hoorn-Heerhugowaard
  • opwaardering van de voormalige N507 tussen Avenhorn en Heerhugowaard
  • aanleg van een nieuwe verbinding vanaf de komgrens op de Braken bij Heerhugowaard naar de N242 op de Kamerlingh Onneslaan

In het project N23 werden deze drie wegen gezamenlijk als één nieuwe hoogwaardige route gezien, maar kon deze weg wel los gezien worden van de weg tussen Hoorn en Enkhuizen. Uit overleg tussen de provincie en de Nationale Bewegwijzeringsdienst is toen bedacht om de weg als N194 te gaan nummeren als alle gedeeltes gereed kwamen.

Hoewel de N194 was gecategoriseerd als stroomweg heeft deze nergens ongelijkvloerse aansluitingen gekregen. De weg is tussen Hoorn en Avenhorn verbreed naar 2x2-rijstroken en heeft verkeerslichten met de A7 en de N243. Op de Braken zijn alle kruispunten met verkeerslichten verdwenen. De kruispunten zijn allemaal omgebouwd naar turborotondes, waarbij langzaam verkeer de doorgaande weg onderlangs kan kruisen. Voor het landbouwverkeer en bestemmingsverkeer zijn er parallelwegen aangelegd. Het nieuwe weggedeelte bij Heerhugowaard heeft een rijbaan met 2 rijstroken en gaat met tunnels onder de spoorlijnen door en onder de Middenweg. Er zijn twee voorrangspleinen volgens het Largas-systeem. Deze vermijdt de kom van Heerhugowaard en maakt vanuit Obdam een slinger naar het noorden om aan te sluiten op de N242 bij de Kamerlingh Onneslaan.

De nieuwe omlegging van Heerhugowaard is op 17 juli 2018 opengesteld, waarmee de Braken is aangesloten op deze verbinding. De N507 kwam daarmee te vervallen ten faveure van de N194. De verbreding van de N243 naar 2x2-rijstroken is op 27 augustus 2018 afgerond, waarna ook dit gedeelte is omgenummerd van N243 naar N194. In de loop van 2018 zijn ook alle turborotondes op de Braken in gebruik genomen, waardoor het project officieel op 6 november 2018 is opgeleverd.

Westfrisiaweg

Het gedeelte van de voormalige N302 (nu N307) in Noord-Holland tussen Hoorn (A7) en de N240 staat bekend als Westfrisiaweg. De provincie Noord-Holland had al jaren plannen de N302 te verbeteren, dit speelt al sinds de oplevering van de N302 tussen Enkhuizen en Hoorn in 1990. De oorspronkelijke 1x2 100-kilometerweg met gelijkvloerse kruisingen is onder het Westfrisiaweg-plan omgebouwd naar een volwaardige stroomweg met 2x2-rijstroken en ongelijkvloerse kruisingen tussen de A7 en de N240, inclusief een volwaardig trompetknooppunt met de A7. Ten oosten is de Westfrisiaweg omgelegd over een tracé rond de zuidkant van Hoogkarspel naar Grootebroek, om daar op de oude N506 aan te takken.

Vanaf 2005 zijn al procedures doorlopen om tot verbetering van de weg te komen. Met diverse klankbordgroepen en een stuurgroep waarin gemeenten, provincie Flevoland en Noord-Holland, hoogheemraadschap, Rijkswaterstaat en het georganiseerd bedrijfsleven zetelden, is overleg gevoerd. In juni 2005 is de "Startnotitie Trajectnota/MER Opwaardering Westfrisiaweg" ter inzage gelegd, met als doel de bestemmingsplannen voor de verbreding en aanleg van nieuwe en bestaande weggedeeltes aan te passen. Daarnaast was het doel van de stuurgroep om een voorkeursalternatief aan te dragen aan de betrokken overheden. Op 20 juni 2007 is een eerste voorkeursalternatief gepresenteerd, waarna van 23 augustus tot 4 oktober 2007 het milieueffectrapport (MER) over de opwaardering van de Westfrisiaweg ter inzage heeft gelegen. In november 2009 is een voorbereidingsbesluit van kracht geworden, wat betekent dat alle bouwaanvragen in het gebied van het tracé zijn bevroren. Op 27 september 2010 gingen Provinciale Staten akkoord met het N23-plan met een budget van 350 miljoen euro.

Op 12 juni 2012 hebben Gedeputeerde Staten van Noord-Holland het Inpassingsplan vastgesteld, waarna op 16 juli de Staten het Inpassingsplan hebben vastgesteld. Na de wettelijke beroepstermijn en de eventuele behandeling door de Raad van State zouden de daadwerkelijke werkzaamheden kunnen beginnen. In oktober 2012 is het kostenplaatje van de totale verbinding tussen Heerhugowaard en Enkhuizen op 420 miljoen euro uitgekomen, met een bijdrage van de provincie van 291 miljoen euro. Op 16 mei 2013 is de procedure voor de aanbesteding van de N23 Westfrisiaweg gestart en in 2014 zijn de voorbereidende werkzaamheden van start gegaan zoals het verleggen van kabels en leidingen. In 2015 is de daadwerkelijke aanleg van start gegaan. De eerste openstelling vond in de week van 14 tot 20 oktober 2017 plaats, toen al een groot deel van de nieuwe rijbanen tussen de A7 en Westwoud in gebruik genomen zijn.[1] Op 7 december 2017 werd het verkeer tussen de oostkant van Hoorn en Westwoud over de nieuwe rijbaan verlegd, waarna de oude rijbaan gereconstrueerd is.[2] Op 14 september 2018 opende de hoofdrijbaan met 1 rijstrook per richting ter hoogte van de Oostergouw in Hoorn. Op 12 oktober 2018 opende al 5 kilometer van de N307 met 2x2 rijstroken tussen Hoorn (Oostergouw) en Westwoud. Op 13 november 2018 opende de omlegging van Hoogkarspel, waarbij 6 kilometer N307 door het vrije veld is aangelegd.[3] Op 30 november 2018 opende het gehele project vanaf de A7 bij Hoorn tot aan Enkhuizen.[4][5]

Hoogkarspel - Enkhuizen

Dit traject blijft zoals het is, een 2x1-weg met een maximumsnelheid van 80 km/h. Vooralsnog is hier geen noodzaak tot opwaardering.

Houtribdijk

Voor de Houtribdijk zelf zijn geen significante aanpassingen gepland. Een ombouw naar 2+1 rijstroken wordt soms geopperd. Een verbreding naar 2x2 rijstroken is niet zonder meer mogelijk (en gezien de intensiteiten niet noodzakelijk); de dijk zal dan waarschijnlijk aangepast moeten worden.

Houtribdijk - Lelystad

Er is op termijn een afsnijding van de Houtribdijk gepland aan de noordzijde van Lelystad, zodat doorgaand verkeer niet de omweg via Batavia Stad hoeft te maken.[6] Dit scheelt 10 kilometer, of ruim 80% van de afstand vanaf de Houtribdijk naar de N302.

Lelystad - Dronten

In 2010 is het talud voor de weg aangebracht, parallel aan de Hanzelijn, dat daarna een jaar heeft ingeklonken. Vanaf mei 2011 is het eerste asfalt gedraaid tussen Lelystad en Dronten. De weg is 11 kilometer lang en heeft 2x1 rijstroken zonder inhaalmogelijkheden. Ter hoogte van de aansluiting Swifterbant is een inhaalmogelijkheid omdat de weg hier tijdelijk verbreedt naar 2x2 rijstroken. De weg eindigt (provisorisch?) op een rotonde ten westen van Dronten. Het tracé is op 5 mei 2012 opengesteld.[7]

Dronten - Kampen

Aan de Flevolandse zijde is in 2009-2010 een parallelweg voor langzaam verkeer aangelegd tussen de Roggebotsluis (provinciegrens) en de Hoge Vaart. In 2011 is een tweede brug over de Hoge Vaart aangelegd, waarna eind 2011 de parallelweg verder tot Dronten in gebruik is genomen. Het langzaam verkeer is daarmee van de drukke N307 af.

Op termijn is de wens een 2x2 stroomweg aan te leggen van Dronten tot Kampen. Hiervoor moet de bestaande infrastructuur flink aangepast worden. Er zijn 4 rotondes bij Dronten die ongelijkvloers moeten worden. Daarnaast dient een nieuwe kruising van het Veluwemeer ter hoogte van de Roggebotsluis aangelegd te worden. Dit wordt waarschijnlijk een tunnel of viaduct. Voor 2006 was dit gepland als een aquaduct, maar dat is niet te combineren met een functie als hoogwaterkering. Daarna moet de weg verder tot aan de N50 bij Kampen aangelegd worden. Wanneer dit gaat gebeuren is nog niet bekend.[8]

Wegnummering

De toekomstige wegnummering was lange tijd niet duidelijk. Er viel te denken aan de volgende opties:

  1. bij realisatie van nieuwe weggedeeltes krijgen deze het nummer N23
  2. bij realisatie van nieuwe weggedeeltes wordt het bestaande wegnummer over het nieuwe weggedeelte genummerd en de oude route wordt hernummerd of ontnummerd
  3. het volledige traject Alkmaar - Kampen wordt in een keer hernummerd naar N23

De N23 is in Flevoland als de N307 genummerd,[9] waardoor min of meer geconcludeerd kan worden dat optie 2 de gekozen route is in Flevoland. In Noord-Holland is dezelfde regel toegepast, waardoor de hele weg tussen Hoorn en Kampen N307 is geworden. Het westelijke deel, tussen Heerhugowaard en Hoorn, dat geen rechtstreekse aansluiting heeft met de nieuwe N307, is als N194 genummerd.

Referenties

Genummerde wegen in de provincie Noord-Holland

Autosnelwegen: A1A2A3A4A5A6A7A8A9A10A22A27A44A80A200A205A208

Niet-autosnelwegen: N8N9N23N99N194N196N197N200N201N202N203N205N206N207N208N231N232N235N236N239N240N241N242N243N244N245N246N247N248N249N250N307

N403N415N417N501N502N503N504N505N506N507N508N509N510N511N512N513N514N515N516N517N518N519N520N521N522N523N524N525N526N527

Stadsroutes: AmsterdamZaanstad

Genummerde wegen in de provincie Flevoland

Autosnelwegen: A6A27

Niet-autosnelwegen: N23N50N301N302N305N306N307N309N331N333N351N352

N701N702N703N704N705N706N707N708N709N710N711N712N713N714N715N716N717N718N719N720N727N765

Stadsroutes: Almere

Genummerde wegen in de provincie Overijssel

Autosnelwegen: A1A28A32A35A50

Niet-autosnelwegen: N18N23N34N35N36N48N50N307N315N331N332N333N334N337N340N341N342N343N344N346N347N348N349N350N351N375N377

N731N732N733N734N735N736N737N738N739N740N741N742N743N744N745N746N747N748N749N750N751N752N753N754N755N756N757N758N759N760N761N762N763N764N765N766N768N824N852N855