Prijselasticiteit

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Prijselasticiteit is een begrip in de economie waarbij de af of toename van het aanbod een verandering in de prijs veroorzaakt. De term wordt in de verkeerskunde ook gebruikt om mobiliteit te beprijzen.

Prijselasticiteit van mobiliteit

De prijselasticiteit van mobiliteit is een onderwerp van discussie. Sommigen menen dat deze vrij hoog is, en dat het excessief beprijzen van een modaliteit een modal shift zal veroorzaken om een verandering in de modal split te realiseren. Anderen menen dat mobiliteit een basisbehoefte is en daarom relatief ongevoelig is voor prijsveranderingen. Dit debat is vooral van belang bij voorstellen van kilometerheffing of een cordonheffing.

Naast het kunstmatig beprijzen van mobiliteit door accijnzen, OV-kaartjes en extra heffingen zijn er ook prijsveranderingen die aan de markt overgelaten worden, bijvoorbeeld een prijsstijging van brandstoffen door duurdere olie. Bij een economische laagconjuctuur kan een modaliteit ook te duur worden bevonden door bijvoorbeeld een verslechterde koopkracht. In dat geval kan er minder van een modaliteit gebruikgemaakt worden, vooral voor niet-essentiële verplaatsingen, zoals socio-recreatieve verplaatsingen. Woon-werkverkeer is minder gevoelig voor prijselasticiteit omdat mobiliteit een basisbehoefte is om een inkomen te hebben. Wel is het zo dat er bij een hoge werkloosheidsgraad minder gereden zal worden omdat minder mensen mobiliteit kunnen veroorloven. In de meeste gevallen wordt de mobiliteit van werknemers als belangrijk gezien, omdat dit meer werk- en welvaartskansen biedt.