Ring

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Definitie

Rondgaand stelsel van autosnelwegen of autowegen rondom (of deels door) een stad, waarop stedelijke wegen en andere auto(snel)wegen aansluiten.


Toelichting

Een ringweg of ring heeft de functie om doorgaand verkeer om een bepaald gebied heen te leiden, maar ook voor de externe ontsluiting van dat gebied. Een ringweg kan zelfs worden gebruikt voor verkeer van de ene naar de andere kant van het omringde gebied. Een ringweg kan bestaan uit één vloeiende doorlopende route om het omringde gebied heen, maar vaak worden enkele toch al aanwezige wegen aangewezen als zijnde de ring van een bepaalde plaats. Een voorbeeld is de Ring Rotterdam, die wordt gevormd door delen van de A4, A15, A16 en de A20.

Hoewel de term ring een ronde vorm suggereert, zijn ringwegen vaak eerder hoekig. Het voorbeeld van de Ring Rotterdam, die eerder de vorm van een ruit heeft, bevestigt dat. In Nederland wordt de term "ring" alleen gebruikt voor rondwegen die het omringde gebied ook geheel omkluizen, althans waarvan is gepland dat dit in de nabije toekomst nog zal gebeuren. Een niet-complete ring wordt randweg genoemd. Een belangrijk verschil tussen een ring en een randweg is dat verkeer op een ring zich over beide helften van de ring min of meer gelijkmatig zal verdelen; dit maakt het ook gemakkelijk om bij calamiteiten een alternatieve route te kiezen. Op een randweg is geen andere keuze voorhanden dan de incomplete randweg. Wanneer de randweg aan de westkant van de stad ligt, zal al het doorgaand verkeer westelijk om de stad heenrijden. Spreiding van het verkeer naar de oostkant van de stad is niet mogelijk.

In het buitenland wordt het onderscheid tussen ring en randweg niet altijd gemaakt. Zo wordt over de Duitse A99 gesproken als de ring van München, terwijl geen sprake is van een complete ring en dat voorlopig ook niet zo zal zijn. In het Belgische Turnhout staan er zelfs borden met de tekst "Einde-Ring," wat aangeeft dat de benaming niet te letterlijk moet worden genomen.

Voordeel van een ringweg is dat de verkeersdruk binnen het omringde gebied zou moeten afnemen. Het omringde gebied is vaak een grote stad of in ieder geval grote delen daarvan. Die gebieden zijn doorgaans van zichzelf (zonder doorgaand verkeer) al vrij druk en bieden meestal maar beperkte mogelijkheden voor grootschalige infrastructurele oplossingen. Straten in de Amsterdamse grachtengordel laten zich nou eenmaal niet zomaar verbreden om de verkeersdrukte beter aan te kunnen. Het omleiden van het doorgaand verkeer voorkomt dat het in die centrale gebieden nog drukker wordt.

Ringwegen en bewegwijzering

Oorspronkelijk werden ringwegen aangelegd, zonder dat zij specifiek op de bewegwijzering stonden vermeld. Men volstond ermee om de doelen op de borden zo aan te passen dat doorgaand verkeer vanzelf de ringweg op werd geleid. Het woord "ring" zelf kwam maar zelden terug op de borden.

Dat is in een aantal landen -waaronder Duitsland- nog steeds zo. In Nederland is men er toe overgegaan om ringwegen specifiek als zodanig te bewegwijzeren, zowel op autosnelwegen als op niet-autosnelwegen. Op autosnelwegen wordt het woord "Ring" en de bijbehorende stad in zwarte letters op een witte achtergrond op de wegwijzers van de ringweg zelf vermeld. Vanuit de steden zelf wordt meestal naar de ringweg vermeld met een simpele vermelding "Ring" zonder dat achterliggende plaatsen worden genoemd. Op niet-autosnelwegen wordt de naam van de stad in kwestie doorgaans niet vermeld; men volstaat men een spoel met daarin het woord RING.

In Nederland gaat het bewegwijzeren van een bepaald stuk autosnelweg als ringweg eveneens gepaard met een aanpassing in de bewegwijzering van stadsdelen. Op een ringweg worden deze in zwarte letters op een witte achtergrond vermeld, zónder dat daarbij staat vermeld van welke stad zij een deel zijn. Op niet-ringwegen zou doorgaans wél worden vermeld bij welke stad deze doelen horen en zouden de doelen ook niet op een witte achtergrond worden geplaatst. Op een ringweg staat met andere woorden simpelweg "Kralingen" in zwart-op-wit; op een reguliere autosnelweg zou "Rotterdam-Kralingen" in wit-op-blauw hebben gestaan.

In België heeft men de ringwegen rondom een aantal steden genummerd. Het nummer van de ringweg in kwestie staat in zwarte letters op een wit routeschildje vermeld en wordt voorafgegaan door de letter R. Belgische ringwegen hebben nooit een E-nummer; er wordt slechts op de borden vermeld dat de ringweg leidt naar bepaalde E-wegen. De reden hiervoor is een in België aangenomen fictie dat de E-route altijd dóór de stad loopt; zij gaat aan de ene kant de stad in en gaat er aan de andere kant weer uit. Vandaar dat op ringwegen uitsluitend naar E-wegen wordt verwezen als kruisende routes. Over welke wegen de E-weg in de stad loopt, wordt uit de Belgische bewegwijzering daarentegen weer niet duidelijk.

Binnenring en buitenring

De termen binnenring en buitenring worden in het dagelijks spraakgebruik -en met name op de verkeersinformatie- gebruikt om rijrichtingen op een ringweg aan te duiden. Omdat een ring immers rond is, is het lastig om een rijrichting aan te duiden; men rijdt uiteindelijk immers altijd in de richting van het punt waarop men zich bevindt. Om dat probleem op te lossen wordt in plaats van de rijrichting nog wel eens verwezen naar de weghelft. Binnenring is daarbij de weghelft aan de stadskant (men heeft het centrum aan de rechterhand), buitenring is de weghelft aan de buitenkant van de stad (men heeft het centrum aan de linkerhand).

Op de Nederlandse verkeersinformatie worden de termen binnenring en buitenring alleen gebruikt voor de A10, van de bewegwijzerde Nederlandse ringwegen de enige die echt in een rondje loopt. Theoretisch kan men de termen binnenring en buitenring voor iedere ringweg gebruiken. De termen zijn niet voor niets afgeleid uit het Franse taalgebruik, waar men bij Parijs spreekt over périférique interieur en périférique exterieur.

In Vlaanderen spreekt men over kloksgewijs en tegenkloksgewijs. Kloksgewijs is daarin hetzelfde als de binnenring, tegenkloksgewijs is de buitenring.

Bewegwijzerde ringwegen in Nederland

De volgende ringwegen lopen over autosnelwegen en niet-autosnelwegen:


De volgende ringwegen lopen over onderliggend wegennet:

  • Binnenring Parkstad Limburg - De route is genummerd als S100 en loopt om de stad Heerlen heen.
  • Buitenring Parkstad Limburg - Route door de stedelijke regio Parkstad Limburg met de nummers N281, N300 en loopt tevens over een kort stukje van de A76.
  • Centrumring Amsterdam - De route is genummerd als S100 en loopt over verschillende gemeentelijk wegen om het centrum van Amsterdam.
  • Centrumring Arnhem - De route loopt grotendeels als éénrichtingsverkeer over diverse gemeentelijke wegen om het oude centrum van Arnhem. De route is aangegeven als "Centrumring" in platte tekst.
  • Centrumring Rotterdam - De route is genummerd als S100 en loopt over verschillende gemeentelijk wegen om het centrum van Rotterdam.
  • Centrumring Den Haag - De route is genummerd als S100 en loopt over verschillende gemeentelijk wegen om het centrum van Den Haag.
  • Ring Alphen aan den Rijn - De ring loopt over een kort deel van de rijksweg N11 en verder over de provinciale N207 en gemeentelijke wegen.
  • Ring Assen - Incomplete ringweg om Assen die loopt over de Europaweg.
  • Ring Hilversum - De route is ongenummerd maar wordt aangegeven als "RING" op de bewegwijzering en is een samenstelling van diverse gemeentelijke wegen.
  • Ring Den Haag - Deze route loopt over de S200 maar lift ook mee over de N14, N440, A4 en N211 waardoor deze ring ook deels onder het vorige kopje valt.
  • Ring Apeldoorn - De ring bestaat uit gemeentelijke wegen waarbij de N344 en de N345 binnen de bebouwde kom zijn doorgenummerd. Op de bewegwijzering wordt het spoelsymbool gebruikt met daarin het woord "RING" en windrichtingen als toevoegingen.
  • Almelo - De ring bestaat uit gemeentelijke wegen waarover de N349 deels is doorgenummerd. Op de bewegwijzering wordt ook hier de route als "RING" aangeduid.
  • Ring Barendrecht - de ring loopt voor het grootste deel binnen de gemeente Barendrecht en voor een klein deel in de gemeente Ridderkerk. De weg loopt nergens samen met andere wegnummers, wel raakt de ring de Ring Rotterdam en de S104
  • Ring Hoofddorp - de ring loopt deels langs Hoofddorp over de N201 en deels binnen de bebouwde kom van Hoofddorp over een gemeentelijke weg.
  • Enschede - Een ringweg om het centrum van Enschede bestaande uit gemeentelijke wegen en bewegwijzerd als "RING".
  • Ring Leeuwarden - Een ringweg bestaande uit gemeentelijke wegen en bewegwijzerd als "RING".
  • Ring Lelystad - Een ringweg binnen de bebouwde kom van Lelystad over gemeentelijke wegen.
  • Ring Roosendaal - De betrekkelijk korte ringweg in het centrum wordt gevormd door gemeentelijke wegen aangeduid met "RING" op de bewegwijzering.
  • Ring Spijkenisse - Ringweg gevormd door gemeentelijke wegen bewegwijzerd met "RING".
  • Ring Weert - De ring is volledig in beheer van de gemeente Weert en bewegwijzerd als "RING" in een spoelsymbool.
  • Ring Zoetermeer - Loopt voor het grootste deel over gemeentelijke wegen en is bewegwijzerd als "RING" in een spoelsymbool.
  • Ring Zwolle - de ring loopt volledig over gemeentelijke wegen, delen zijn onderdeel van de N35, N331 en N337.

Ringwegen in de rest van de wereld

België

Ringwegen in België


Bulgarije

China




Duitsland

Egypte

Estland

Frankrijk

Hongarije

Italië

Japan

Portugal

Roemenië

Rusland

Saudi-Arabië

Servië

Spanje

Turkije

Verenigd Koninkrijk

Verenigde Staten

de volgende lijst omvat alleen volledige ringwegen en geen randwegen.

Wit-Rusland

In andere talen

  • Arabisch (عربي arabī): طريق دائري
  • Deens (Dansk): Ringvej
  • Duits (Deutsch): Ringstraße
  • Engels (English): Beltway, Loop (VS), Ring Road, Orbital (UK)
  • Estisch (Eesti): Ringtee
  • Fins (Suomi): Kehätie, Kehä
  • Frans (Français): Périphérique, rocade
  • Grieks (ελληνικά): Περιφερειακή οδός (Perifereiaki odos)
  • Spaans (Español): Circunvalación, variante, periférico (Mexico)
  • Hebreeuws: כביש טבעת
  • Indonesisch (Bahasa Indonesia): Jalan lingkar
  • Italiaans (Italiano): Tangenziale
  • Japans (日本語 Nihongo): 環状線
  • Koreaans (한국말 / Hangukmal): 순환선
  • Maleisisch (Malay): Jalan lingkaran
  • Noors (Norsk): Ringveg
  • Pools (Polski): Pierscien drogowy (Ring), Obwodnica (bypass, gedeeltelijke ring)
  • Portugees (Português): Rodoanel (Brazilië), Circular (Portugal)
  • Roemeens (Română): Centură de ocolire
  • Russisch (Русский): Кольцевая (Koltsevaya) / кольцо (Koltso)
  • Tsjechisch (Česky): Okruh
  • Zweeds (Svenska): Ringled

Referenties