S108 (Amsterdam)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
S108
Begin Stadhouderskade - S100
Einde Burgemeester van Sonweg - A9
Lengte 8,1 km
Stadsroutes in Nederland
Route

Stadhouderskade → Centrum; Amsterdam CS


Hobbemakade

Hobbemastraat (eenrichting)

Honthorststraat/Eerste Jacob van Campenstraat

Nicolaas Maesstraat

Ruysdaelstraat/ Albert Cuypstraat

Cornelis Anthoniszstraat

Balthasar Floriszstraat/Eerste Jan Steenstraat

Roelof Hartstraat/Ceintuurbaan

Gerard Terborgstraat

Stadionweg/Van Hilligaertstraat


Stadionweg

Reijnier Vinkeleskade

Noorder Amstelkanaal

Mozartkade

Apollolaan

Handelstraat

Verdistraat

Diepenbrockstraat

Schubertstraat

Beethovenstraat

Holbeinstraat

Minervaplein → Minervalaan

Olympiaplein

Parnassusweg

Marathonstraat/Patroclosstraat

Hectorstraat

Achillesstraat

Agamemnonstraat

Herculesstraat

Olympiaweg/Jasonstraat

Stadionplein → Amstelveenseweg


Amstelveenseweg

Zuider Amstelkanaal

IJsbaanpad/Fred. Roeskestraat

Aansluiting Amsterdam-Oud Zuid

De Boelelaan

Pramenpad

Bosbaanweg/Van Nijenrodeweg

De Cuserstraat

Nieuwe Kalfjeslaan/Kalfjeslaan


Amsterdamseweg - Amstelveen

Catharina van Klevelaan

Koen van Oosterwijklaan

Graaf Florislaan

Amsterdamseweg/Keizer Karelweg


Keizer Karelweg

Bella Donna/ Laan Walcheren

Charlotte van Montpensierlaan

Graaf Aelbrechtlaan

Heemraadschapslaan

De Savornin Lohmanlaan/ Mr. G. Groen van Prinsererlaan

Sandbergplein

Aansluiting Amstelveen-Stadshart

→ Keizer Karelweg

De stadsroute S108 is een stadsroute van Amsterdam met een lengte van circa 8 kilometer. De route begint aan de centrumring S100 in Oud-Zuid en loopt vervolgens in zuid-zuidwestelijke richting naar en door Amstelveen om daar aan te sluiten op Aansluiting Amstelveen-Stadshart van de rijksweg A9.

Routebeschrijving

De S108 start aan de Stadshouderskade (s100) naast het Rijksmuseum en loopt vervolgens in zuidelijke richting door Oud-Zuid onder de naam Hobbemakade parallel aan de gracht de Boerenwetering. De weg bedient hier via smalle zijwegen de wijken Oude Pijp en Museumkwartier. Enkele grotere en bekende kruisingen zijn met de Albert Cuyp en de Ceintuurbaan. De Hobbemakade eindigt op een grote kruising met de Van Hilligaertstraat en de Stadionweg. Over deze laatste weg vervolgt de S108 zijn route eerst in zuidwestelijke en later in westelijke richting door de Stadionbuurt. Ter hoogte van het Olympisch Stadion buigt de route af zuidwaarts en gaat over in de Amstelveenseweg waarna al snel de aansluiting met de A10 volgt. Dit is een vrij groot complex omdat de rijbanen van de A10 hier ver uit elkaar liggen met daartussen de spoorlijnen van trein en metro. Verder is hier het metrostation als overkluizing over de S108 heen gebouwd. Aan de zuidkant van de A10 staat bij de aansluiting het voormalige hoofdkantoor van ING met de bijnaam "De Schoen".

De S108 loopt vervolgens ten westen van de wijk Buitenveldert langs met aan de westkant het Amsterdamse Bos met de Bosbaan. De bebouwing van Amsterdam-Buitenveldert sluit naadloos aan op die van Amstelveen. Op de komgrens verandert de naam in Amsterdamseweg en bedient de stadsroute eerst de Amstelveense wijk Randwijck met aan de westzijde nog het Amsterdamse Bos. Vervolgens buigt de Amsterdamseweg af in westelijke richting en gaat de S108 in zuidelijke richting verder over de Keizer Karelweg langs de wijk Elsrijk die dan aan de westzijde ligt. De Keizer Karelweg kent een paar grote kruisingen. De eerste is een VRI geregelde kruising met de Graaf Aelbrechtlaan die twee rijbanen kent die gescheiden worden door een gracht. Hierna volgt een verkeersplein met de Savornin Lohmanlaan en Mr. G. Groen van Prinsererlaan. De S108 eindigt dan bij de aansluiting met de A9 die bestaat uit enkele complexe kruisingsvlakken die vlak bij elkaar liggen. Ten noorden van de aansluiting is een kruising met de Q-park garage Stadsplein. Aan de zuidkant van de aansluiting bevindt zich een kruising met de Burgemeester Rijnderslaan en Ouderkerkerlaan. De Keizer Karelweg loopt hierna nog nummerloos door in zuidwestelijke richting.

Kenmerken en Geschiedenis per Straat

Hobbemakade

Deze kade die parallel loopt aan de Boerenwetering is vernoemd naar de 17de eeuwse landschapsschilder Meindert Hobbema en is 1,8 kilometer lang. De weg heeft 1x2 rijstroken. Er is in zuidelijke richting een fietssuggestiestrook en in noordelijke richting een vrijliggend fietspad.

Stadionweg

De Stadionweg is vernoemd naar het Het Nederlandsch Sportpark van architect Harry Elte, een stadion dat bestaan heeft tussen 1914 en 1929. In de volksmond werd dit ook Het Stadion genoemd. In 1928 is aan de overkant van de Amstelveensweg het huidige Olympisch Stadion gebouwd waarna het oude stadion is afgebroken. De Stadionbuurt dat hierna verrees op de plek van het oude stadion is dan ook naar Het Nederlandsch Sportpark vernoemd. Tot aan de Beethovenstraat is de weg uitgevoerd met 1x2 rijstroken. Het resterende deel tot aan het Olympisch Stadion heeft gescheiden rijbanen met een trambaan als middenafscheiding. De Stadionweg is circa 2 kilometer lang.

Amstelveenseweg en Amsterdamseweg

Bij het Olympisch Stadion buigt de Stadionweg af en gaat in de bocht over in de Amstelveensweg. Dit is een vrij oude weg en van oudsher de doorgaande route van Amsterdam naar Amstelveen. In Amstelveen verandert de straatnaam in Amsterdamseweg. De gehele kaarsrechte route is aan beide zijden bebouwd waardoor je bijna zonder er erg in te hebben vanuit Amsterdam de kom van Amstelveen binnen rijdt. De route heeft voor een groot deel 1x2 rijstroken en de Amsterdamseweg heeft een vrij brede rijbaan. Dit deel van de S108 route is 3,7 kilomter lang. Bij de kruising met de Keizer Karelweg buigt de Amsterdamseweg af en loopt eerst in westelijke en vervolgens in zuidelijke richting nog 2 kilometer door.

Keizer Karelweg

Het laatste deel van de S108 route loopt over de in de jaren '60 aangelegde Keizer Karelweg, vernoemd naar Keizer Karel V. Deze weg ligt in het verlengde van de Amsterdamseweg. Het is een belangrijke en drukke verkeersader door Amstelveen samen met de oostelijker gelegen Beneluxbaan, onderdeel van de S109. Vlak voor de Aansluiting Amstelveen-Stadshart met de A9 ligt het Plein 1960 waarvan een groot deel ook Stadsplein wordt genoemd. De naam van dit plein ia afkomstig van het openingsjaar van het plein, 1960. Ten zuiden van de A9 loopt de Keizer Karelweg nog een stuk nummerloos door. De Keizer Karelweg is in totaal 2,5 kilometer lang waarvan 1,5 kilometer tot de S108 behoort.

Externe Links

Stadsroutes van Amsterdam

voormalige stadsroutes: