San Bernardinotunnel

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
San Bernardinotunnel

Galleria del San Bernardino

Kruist San Bernardinopass
Lengte 6.596 meter
Openstelling 01-12-1967
Intensiteit 6.700 mvt/dag
Locatie kaart

De San Bernardinotunnel (Italiaans: Galleria del San Bernardino) is een verkeerstunnel in Zwitserland, gelegen in de Autostrasse A13. De tunnel is 6,6 kilometer lang. Net als de pas draagt ook de tunnel alleen de Italiaanse naam San Bernardino.

Kenmerken

Het noordportaal bij Hinterrhein.

De San Bernardinotunnel is gelegen binnen het kanton Graubünden op de waterscheiding tussen de Noordzee en de Middellandse Zee. De tunnel ligt aanzienlijk hoger dan de meeste andere belangrijke wegtunnels in Zwitserland. De tunnel is enkelbuizig, met één rijstrook per richting en tegenverkeer. De maximumsnelheid is 80 km/h.

Het noordportaal ligt bij het dorp Hinterrhein op zo'n 1.615 meter hoogte. Het zuidportaal ligt op 1.635 meter hoogte bij het dorp San Bernardino. De tunnel verloopt onder de 2.065 meter hoge San Bernardinopass. Aan de zuidzijde van de tunnel duikt de Autostrasse A13 steil naar beneden met een serie ruim uitgebouwde haarspeldbochten. Dit tracé is ongelijkvloers. Aan de noordzijde is de afdaling richting Chur veel langer en minder steil. De tunnel ligt ongeveer op de boomgrens. De tunnel ligt op een taalgrens, ten noorden van de tunnel spreekt men Duits, ten zuiden ervan Italiaans.

Geschiedenis

De San Bernardinotunnel is aangelegd onder de San Bernardinopass, een steile en smalle bergpas die niet geschikt was voor veel en zwaar verkeer. De bouw van de tunnel begon in juli 1961 en op 10 april 1965 werd de tunneldoorslag gevestigd.[1] De tunnel is op 1 december 1967 voor het verkeer opengesteld.[2][3] Het was de eerste wegtunnel die door de hoofdkam van de Alpen verloopt en indertijd ook de langste wegtunnel in de Alpen.[4] Vanwege de tunnel is de weg over de San Bernardinopass niet verder verbeterd, deze pasroute ademt nog de sfeer van de jaren '60 in Zwitserland. De pas wordt ook niet meer open gehouden in de winter.

Tussen 1991 en 2006 is de tunnel in fases gerenoveerd. Op 21 juli 2022 werd een thermoscanner aan beide tunnelportalen in gebruik genomen, die oververhitte voertuigen of lading kan detecteren.[5]

Verkeersintensiteiten

De San Bernardinotunnel is niet zo druk als de westelijker gelegen Gotthardtunnel, met in 2013 zo'n 6.700 voertuigen per etmaal, waarvan slechts 7,7 procent vrachtverkeer, zo'n 500 per dag.

Congestie

De tunnel is een populaire uitwijkroute wanneer de Gotthardtunnel vaststaat. Daardoor kan het bij de San Bernardino flink vastlopen, alhoewel doorgaans lang niet zo extreem als voor de Gotthardtunnel. Wel is de San Bernardinotunnel vanwege zijn hoge ligging gevoeliger voor weersomstandigheden, in het voor- en najaar kan er op deze hoogte sneeuw vallen. Een ander nadeel aan deze tunnelroute is dat de A13 veel langer één rijstrook per richting heeft dan de A2. Daardoor loopt het vaak vast elders op de route, zoals bij Chur.

Referenties