Túnel de Agua Negra

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Túnel de Agua Negra
Kruist Andes
Lengte 13.900 meter
Openstelling ?
Intensiteit ? mvt/dag
Locatie kaart

De Túnel de Agua Negra is een geplande tunnel in Zuid-Amerika, gelegen op de grens van Argentinië en Chili. De bijna 14 kilometer lange tunnel gaat onder de hoofdkam van de Andes door.

Kenmerken

De Túnel de Agua Negra gaat onder de 4.780 meter hoge Paso de Agua Negra door. Deze pasweg is een gravelweg. De tunnel is 13.900 meter lang en ligt in een helling. Het portaal aan de Argentijnse zijde ligt op 4.085 meter hoogte en het portaal aan Chileense zijde ligt op 3.620 meter hoogte, waardoor een helling van 3,4% ontstaat. De tunnel wordt tweebuizig, de tunnelbuizen liggen 40 tot 50 meter uit elkaar en hebben elk een rijbaan van 7,5 meter breed, voldoende voor 2x2 rijstroken. Elke 250 meter komt er een vluchtgang naar de naastgelegen buis. Elke 1.550 meter komt een verkeersverbinding tussen beide buizen voor hulpdiensten.[1]

De tunnel wordt onderdeel van de Ruta 41 in Chili en de RN150 in Argentinië, en verbindt daarmee La Serena, Chili met San Juan, Argentinië. De locatie van de tunnel lijkt opvallend, omdat de hoofdverbinding tussen beide landen zuidelijker over de Paso Internacional Los Libertadores gaat, die dichter bij zowel Santiago als Mendoza ligt. Deze pas is echter al goed uitgebouwd met een korte tunnel. Een belangrijke reden om voor de Túnel de Agua Negra te kiezen is dat de neerslag hier 3 keer zo gering is als op de Paso Internacional Los Libertadores, waardoor de pasroute minder vaak afgesloten is vanwege sneeuwstormen.

Corredor bioceánico

De tunnel wordt onderdeel van een 'corredor bioceánico', een verbinding tussen de Atlantische Oceaan en de Pacifische Oceaan. Transport tussen beide oceanen wordt in Zuid-Amerika bemoeilijkt door de hoge Andes. De Andes is bijna overal meer dan 3.500 meter hoog. Deze 'corredor bioceánico' is vastgesteld als lopende vanaf Porto Alegre in Brazilië tot Coquimbo in Chili.

Toekomst

In 2009 tekenden de presidenten van Argentinië en Chili een overeenkomst om de tunnel aan te gaan leggen. In 2013 volgde een internationale aanbesteding. In augustus 2014 kwam de financiering van de $ 1,4 miljard kostende tunnel rond, waarbij Argentinië $ 986 miljoen en Chili $ 384 miljoen betaald, naar rato van de lengte van de tunnel in beide landen.[2]

Externe links

Referenties