Tolwegen in Nieuw-Zeeland

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Dit artikel gaat over tolwegen in Nieuw-Zeeland.

Terminologie

Een tolweg heet in Nieuw-Zeeland een toll road.

Tolheffing

Nieuw-Zeeland maakt gebruikt van electronic toll collection, er zijn geen fysieke tolstations waar de tol met cash of credit cards betaald kan worden. De tolheffing werkt met kentekentol, bestuurders kunnen hiervoor een account openen om de tol automatisch te laten afschrijven. Het is mogelijk de tol achteraf te betalen, dit kan tot 5 werkdagen na de passage van een tolpoort. Als dit niet gebeurt wordt aan de eigenaar van het voertuig een rekening gestuurd. Hiervoor geldt een toeslag. Als deze niet binnen 4 weken betaald wordt, wordt een 'infringement notice' opgestuurd. Hiervoor moet men $ 40 extra betalen. Onbetaalde infringement notices worden beschouwd als het niet betalen van een verkeersboete en de vorderingen worden overgedragen aan het ministerie van justitie.

Het achteraf betalen van de tol wordt 'Pay & Go' genoemd. Dit kan via internet en bij sommige tankstations met cash, maar dan geldt een kleine toeslag. Voor toeristen in een huurauto is het achteraf betalen via internet het handigst. Toeristen worden geacht zelf de tol te betalen, autoverhuurbedrijven zijn hier niet verantwoordelijk voor en rekenen vaak een administratieve toeslag voor het afhandelen van een infringement notice. Een onbetaalde tol van $ 2 kan dan voor een huurder snel oplopen tot wel $ 80 of 100 aan administratieve toeslagen.

Lijst van tolwegen

Bewegwijzering

Een tolweg wordt op de bewegwijzering aangegeven als "TOLL ROAD". Tolvrije alternatieven worden op beslissingspunten aangegeven met "FREE ROUTE".[4] Borden geven aan dat de tol via internet betaald moet worden.[5]

Geschiedenis

De eerste tolweg van Nieuw-Zeeland was de Auckland Harbour Bridge, die op 30 mei 1959 werd opengesteld. De tol was oorspronkelijk 25 cent, is in 1960 verlaagd naar 20 cent en in 1980 weer verhoogd naar 25 cent. Op 30 maart 1984 werd de tolheffing geschrapt.

Op 27 februari 1964 opende de Lyttelton Tunnel in Christchurch. Dit was de langste verkeerstunnel van Nieuw-Zeeland en was de tweede tolweg van het land. Op 1 april 1979 werd deze tunnel tolvrij. Op 13 maart 1988 opende de Tauranga Harbour Bridge in Tauranga, dit was ook een tolweg, tot de tol op 22 juli 2001 geschrapt werd. Daarna had Nieuw-Zeeland kortstondig geen tolwegen.

In 2002 opende de 'Route K' (Takitimu Drive) in Tauranga als een super two waar tol geheven werd. Op 25 januari 2009 opende de verlenging van de Auckland Northern Motorway, ook wel bekend als de Northern Gateway. Dit was een tolweg met electronic toll collection, de eerste van Nieuw-Zeeland. In 2015 opende de Tauranga Eastern Link die ook een elektrische tolheffing heeft.

Referenties

Tolwegen per land

AustraliëBelgiëCanadaChinaDenemarkenDuitslandFrankrijkHongarijeItaliëJapanKroatiëNederlandNieuw-ZeelandNoorwegenOostenrijkPolenPortugalRuslandServiëSpanjeVerenigd KoninkrijkVerenigde StatenWit-RuslandZwedenZwitserland