Tolwegen in het Verenigd Koninkrijk

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Dit artikel gaat over tolwegen in het Verenigd Koninkrijk. Het Britse wegennet is grotendeels tolvrij, maar voor enkele bruggen en tunnels moet tol betaald worden, evenals de M6Toll bij Birmingham. Daarnaast is er in enkele steden een congestieheffing van kracht.

Overzicht tolwegen

Exclusief lokale of private tolwegen.

tol route openstelling concessiehouder
M6 Toll Coleshill - Cheslyn Hay (Birmingham Bypass) 2003 www.m6toll.co.uk
A15 Humber Bridge 1981 www.humberbridge.co.uk
A19 Tyne Tunnel 1967 www.newtynecrossing.info
A38 Tamar Bridge 1962 www.tamarcrossings.org.uk
A41 Queensway Tunnel 1934 www.merseytunnels.co.uk
A57 Dunham Bridge 1832 www.dunhambridge.co.uk
A59 Kingsway Tunnel 1971 www.merseytunnels.co.uk
A282 Dartford Crossing 1963 Dart Charge
A3025 Itchen Bridge 1974 southampton.gov.uk
B3129 Clifton Suspension Bridge 1864 www.cliftonbridge.org.uk

Congestieheffingen

In London geldt de London Congestion Charge.[1] In Durham is tevens een congestion charge voor het historische centrum.[2]

Betaalopties

Bij de meeste bruggen is het alleen mogelijk om contant te betalen. Bij de Dartford Crossing en de London Congestion Charge is het niet mogelijk om contant of met credit cards te betalen. Hier moet men een account aanmaken of vooraf of achteraf betalen.[3] Er wordt niet meer gewerkt met transponders.

Op de M6Toll bij Birmingham wordt nog wel gewerkt met een transponder (TAG) en hier is het ook mogelijk om met euro bankbiljetten te betalen. De tolpoorten zijn uiteraard Brits georiënteerd, dus betalen moet aan de rechterkant van het voertuig. Dit is lastig als men alleen rijdt in een buitenlandse auto met het stuur links.

Geschiedenis

Het gebruik van betalen voor wegen gaat terug tot de historische turnpikes in de 17e eeuw. De turnpikes waren in eerste instantie voornamelijk in Engeland en Wales, en werden begin 18e eeuw uitgebreid naar Schotland. Met de opkomst van spoorwegen werd het gebruik van tolwegen fors minder, en vanaf eind 19e eeuw werden wegen voornamelijk via de belastingen bekostigd.

Een klein aantal privé-tolwegen bleef echter bestaan, voornamelijk bruggen van lokaal belang. Enkele van dit soort tolbruggen zijn overgenomen door lokale overheden en werden daarna tolvrij.

Later werden enkele grote bruggen en tunnels met tolheffing gefinancierd, in 1963 opende de Dartford Tunnel bij London als tolweg. In 1966 opende de Severn Crossing als tolweg. In 1996 werd hier een tweede brug naast gebouwd, de Second Severn Crossing. Sinds 1989 wordt op deze verbindingen alleen nog tol richting westen geheven. Op de Dartford Crossing bij London wordt sinds 2014 alleen nog elektronisch tol geheven.

In 2002 werd een congestieheffing in het historische centrum van Durham geïntroduceerd. In 2003 volgde de veel grotere (en duurdere) London Congestion Charge.

In 2003 opende de eerste reguliere tolweg van het Verenigd Koninkrijk, de M6 Toll bij Birmingham. De tolweg heeft echter niet het geprojecteerde gebruik gehaald. In 2014 is op de A431 nabij Bath een tijdelijke tolweg aangelegd nadat een deel van de weg werd geblokkeerd door een landverschuiving. Dit werd gedaan door een ondernemer die op eigen risico een tijdelijke tolweg aanlegde. In 2018 werden de Severn Crossings van de M4 en M48 naar Wales tolvrij.

Referenties

Tolwegen per land

AustraliëBelgiëCanadaChinaDenemarkenDuitslandFrankrijkHongarijeItaliëJapanKroatiëNederlandNieuw-ZeelandNoorwegenOostenrijkPolenPortugalRuslandServiëSpanjeVerenigd KoninkrijkVerenigde StatenWit-RuslandZwedenZwitserland