Verenigde Arabische Emiraten

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Al Emarat الامارات
Hoofdstad Abu Dhabi
Oppervlakte 83.600 km²
Inwonertal 9.890.000
Lengte wegennet 4.080 km
Lengte snelwegennet 1.547 km[1]
Eerste snelweg 1980
Benaming snelweg الطريق السريع
Verkeer rijdt rechts
Nummerplaatcode UAE

De Verenigde Arabische Emiraten, afgekort VAE (Arabisch: دولة الإمارات العربية المتحدة‎ Dawlat al-ʾImārāt al-ʿArabīyyah al-Muttaḥidah) is een land in Azië, op het Arabisch schiereiland. Het land is een federatie van 7 emiraten en telt bijna 10 miljoen inwoners. Het land is ruim 2 keer zo groot als Nederland in oppervlakte en de hoofdstad is Abu Dhabi. De grootste stad is het bekendere Dubai.

Inleiding

Geografie

De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) ligt op het noordoosten van het Arabisch schiereiland, aan de Perzische Golf. Het land grenst aan Saudi-Arabië naar het zuiden en Oman naar het oosten. De Verenigde Arabische Emiraten heeft ook een korte oostkust aan de Golf van Oman, waar ook een exclave van Oman ligt die weer een enclave van de Verenigde Arabische Emiraten heeft. De Verenigde Arabische Emiraten meet maximaal 500 kilometer van west naar oost en 400 kilometer van noord naar zuid.

In de Perzische Golf liggen een aantal kleine eilanden, die bestuurd en/of geclaimd worden door de Verenigde Arabische Emiraten, deels met disputen met Iran, dat aan de overzijde van de Perzische Golf ligt. Het land bestaat uit twee geografische gebieden, de vlakke woestijn in het westen, midden en zuiden en de bergen in het oosten. De hoogste berg van de Verenigde Arabische Emiraten is Jebel Jais, waarvan het hoogste punt in Oman ligt. Het hoogste punt in de Verenigde Arabische Emiraten is 1.892 meter boven zeeniveau. De bergen in het oosten van het land zijn moeilijk toegankelijk en weinig bewoond.

De Verenigde Arabische Emiraten heeft een woestijnklimaat met zeer weinig neerslag. Er is sprake van hete zomers en warme winters. In de zomer liggen de temperaturen vaak langdurig rond 45 °C, de gemiddelde maximumtemperatuur in Dubai varieert van 24 °C in de winter tot 41 °C in de zomer. In de bergen liggen de temperaturen vaak op een aangenamer niveau. In 2004 werd hier voor het eerst sneeuw waargenomen. Er valt gemiddeld 350 mm neerslag in de bergen maar slechts 100 mm in het laagland. Er zijn sporadisch stofstormen.

Bestuurlijke indeling

emiraat inwonertal oppervlakte
Abu Dhabi 1.678.000 67.340 km²
Ajman 258.000 259 km²
Dubai 2.502.715 3.885 km²
Fujairah 127.000 1.165 km²
Ras al-Khaimah 205.000 1.684 km²
Sharjah 678.000 2.590 km²
Umm al-Quwain 68.000 777 km²

De Verenigde Arabische Emiraten is een federatie van zeven emiraten, waarvan Abu Dhabi veruit het grootste in oppervlakte is, maar Dubai de meeste inwoners heeft.

Demografie

Het inwonertal van de Verenigde Arabische Emiraten is stormachtig gegroeid in de tweede helft van de 20e eeuw. Begin jaren '60 had het land minder dan 100.000 inwoners, rond 1990 werd de grens van 2 miljoen inwoners bereikt, wat 15 jaar later al verdubbeld was naar 4 miljoen en net na 2010 de grens van 9 miljoen inwoners overschreed. Vanwege de economische crisis nam de bevolkingsgroei na 2010 echter sterk af.

Het overgrote deel van de bevolking wordt gevormd door arbeidsmigraten en expats, die in 2018 88,5% van de bevolking uitmaakten. Slechts 1,4 miljoen inwoners heeft de VAE-nationaliteit. Er zijn veel arbeidsmigranten uit Zuid-Azië en de Filippijnen. Het land is ook populair onder westerse expats.

De nationale taal van de Verenigde Arabische Emiraten is het Arabisch, maar Engels is de lingua franca in het land, kennis van het Engels is essentieel voor arbeidsmigranten.

Economie

Sinds onafhankelijkheid is de omvang van de economie met een factor 230 gegroeid. Oorspronkelijk was de economie vrijwel alleen op de olie-export gericht, maar men heeft gepoogd de economie meer divers te maken, met name in Dubai. Abu Dhabi is nog sterk op olie gericht. De economie van Dubai is sterk op het toerisme gericht en heeft ook grootschalige infrastructuur ontwikkeld om dit te faciliteren. Afgezien van Dubai is de economie van het land echter nog steeds grotendeels op olie gericht. De bouwsector is ook van groot belang, met name in de periode 2000-2010 zijn zeer veel snelwegen, luchthavens, havens, kunstmatige eilanden en wolkenkrabbers gebouwd, het meest in Dubai maar ook in andere emiraten.

De Verenigde Arabische Emiraten heeft een zeer hoog ontwikkelde economie, met een nominaal inkomen van $ 41.000 per inwoner en $ 70.000 wanneer gerekend naar koopkracht. Het welvaartsniveau verschilt echter sterk, Emirati's en expats zijn welvarend maar arbeidsmigranten moeten rondkomen van lage lonen en slechte arbeidsomstandigheden. De Emirati's zelf werken vrijwel allemaal direct voor de overheid of voor een staatsbedrijf.

Geschiedenis

Verschillende nomadische groepen en handelaren bewoonden de regio sinds de oudheid. In de 19e eeuw waren piraten een probleem voor Europese handelaren, met name de Portugezen en Britten. In 1819 werd het gebied een Brits protectoraat. De economie van de regio was indertijd gebaseerd op parelvissen. In de jaren '30 van de 20e eeuw werd voor het eerst gezocht naar olie voor de kust van het gebied, het duurde echter tot 1962 voordat olie werd geëxporteerd. Oliewinning in het binnenland zorgden voor grensdisputen met Saudi-Arabië, met name in de emiraat Abu Dhabi. Het land werd in 1971 onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk, oorspronkelijk als federatie van zes emiraten, vanaf 1972 kwam ook de emiraat Ras al-Khaimah bij de Verenigde Arabische Emiraten.

Na onafhankelijkheid werd de olie-industrie verder ontwikkeld, dat uiteindelijk zorgde voor tegen de 90% van de economie van het land. Na 2000 probeerde men de economie diverser te maken, met name Dubai was hier succesvol in, met een enorm bouwprogramma van nieuwe wolkenkrabbers, wegen en luchthavens. In 2010 werd de Burj Khalifa opgeleverd, met 828 meter het hoogste gebouw ter wereld. De grote welvaart en economische macht zorgde ervoor dat het land een eigen leger kon opbouwen. De Emiraten namen in 2011 voor het eerst deel aan een internationaal conflict in Libië. In 2015 nam het land deel aan de Saudische interventie in Jemen. Na 2010 werden de Verenigde Arabische Emiraten één van de grootste wapenimporteurs ter wereld. Diverse westerse landen hebben militaire bases in de Verenigde Arabische Emiraten.

Wegennet

De autosnelwegen in de Verenigde Arabische Emiraten.
Een voorbeeld van de zeer grootschalige weginfra.

De Verenigde Arabische Emiraten hebben een uitgebreid netwerk van wegen, met name rond Dubai en Abu Dhabi ligt een uitgebreid netwerk van autosnelwegen die vaak breed zijn, met 2x4 tot 2x6 rijstroken, incidenteel tot 2x8 rijstroken. Bijna alle plaatsen in het land worden door autosnelwegen ontsloten. Naast de autosnelwegen zijn er nogal veel dual carriageways met 2x2 tot 2x3 rijstroken met rotondes. Het wegennet is het meest uitgebreid in het noorden van het land, waar veel steden, industriegebieden en nieuwe ontwikkelingen zijn. In het zuiden zijn minder wegen, zuidelijk van Abu Dhabi liggen geen noemenswaardige steden en bestaat het land voornamelijk uit onbewoonde woestijn. Wegen leiden hier vaak naar olie-installaties.

De belangrijkste en langste autosnelweg van de Verenigde Arabische Emiraten is de E11 die langs de gehele kustlijn loopt vanaf de grens met Saudi-Arabië via Abu Dhabi en Dubai naar de grens met Oman. Langs Dubai, Sharjah en Ajman zijn er twee bypasses, de E311 en E611. De belangrijkste oost-westverbindingen vanaf Dubai zijn de E84 en E88 die naar de oostkust rond Fujairah leiden. Vanaf Abu Dhabi vormen de E20 en E22 de belangrijkste oost-westroutes naar onder andere de landinwaarts gelegen stad El Ain. De E44 en E66 vormen routes vanaf Dubai naar het zuidoosten.

Het netwerk van autosnelwegen is kwantitatief zeer uitgebreid. De autosnelwegen zijn vaak breed, diverse snelwegen tellen tussen 2x4 en 2x6 rijstroken, incidenteel zelfs 2x7 tot 2x8 rijstroken. Het wegennet is vooral op kwantiteit gebouwd, en minder op kwaliteit. Zo kruisen wegen met 2x4 rijstroken elkaar soms via rotondes en zijn autosnelwegen soms nog niet volledig ongelijkvloers. Zeer brede autosnelwegen kruisen elkaar soms via klaverbladen.

Veel knooppunten zijn echter ruim vormgegeven, de stack-vorm komt echter niet voor in de Verenigde Arabische Emiraten. Veel knooppunten zijn klaverbladen of turbineknooppunten. Alhoewel het land dus indrukwekkend brede autosnelwegen heeft, zijn de knooppunten niet zo hoog als bijvoorbeeld in de Verenigde Staten. Veel aansluitingen naar het onderliggend wegennet zijn ook als knooppunt vormgegeven.

Het onderliggend wegennet bestaat in de stedelijke gebieden uit straten, veelal met twee tot vier rijstroken per richting. Dit is vaak in een grid gebouwd. Buiten de steden zijn het veelal dual carriageways met 2x2 tot 2x3 rijstroken, die vaak nog rotondes kennen. Door verkeerslichten geregelde kruispunten zijn betrekkelijk zeldzaam buiten de steden.

Autosnelwegen in de Verenigde Arabische Emiraten

E10E11E12E20E22E30E33E44E45E66E77E84E88E311E611


Tolwegen

In Dubai is een elektronisch tolsysteem dat Salik heet. Dit is een congestieheffing die op 1 juli 2007 geïntroduceerd is om de extreme congestie te verminderen. Oorspronkelijk waren er alleen twee tolportalen over de E11 (Sheikh Zayed Road) maar is later uitgebreid tot meer wegen.[2]

Wegnummering

Mashreq

De Mashreqroutenummering is een systeem van internationale wegnummers in een aantal landen van het Midden-Oosten. De Verenigde Arabische Emiraten doet hier ook aan mee. Het is vergelijkbaar met de E-wegen in Europa. Drie routes lopen deels door de VAE, maar worden doorgaans (nog) niet bewegwijzerd.

Emirate Routes

De Emirate Routes zijn een netwerk van wegen met de prefix "E" die alle Emiraten verbinden. De E11 is de belangrijkste kustweg die de meeste Emiraten en grote steden verbindt. Andere nummers zijn tweecijferig en hebben dezelfde nummers, bijvoorbeeld de E44 van Dubai naar de grens met Oman en de E66 van Dubai naar El Ain. Driecijferige E-wegen bestaan ook en hebben de laatste twee cijfers van de hoofdroute. Zo zijn de E311 en E611 bypasses van de E11 rond Dubai.

Emiraten

Per Emiraat is er nog een derde laag van wegnummering, waarbij wegen de prefix van de Emiraat krijgen, bijvoorbeeld "D" voor Dubai, "F" voor Fujairah en "S" voor routes in Sharjah. In Dubai lopen bijvoorbeeld even nummers van het westen naar oosten, en lopen naar de kust op. Oneven nummers lopen noord-zuid en lopen oostwaarts op. Driecijferige nummers komen van het tweecijferige nummers, met een extra nummer aan het einde, wat dus andersom is van de nummering van de E-wegen.

Bewegwijzering

De bewegwijzering in de Verenigde Arabische Emiraten is doorgaans tweetalig, zowel in het Arabisch als Engels. Omdat het Arabisch van rechts naar links wordt gelezen staan bij portalen de Arabische tekst aan de rechterkant en de Engelse tekst aan de linkerkant.

Autosnelwegen

Snelwegen hebben blauwe borden met witte letters, die qua layout redelijk overeen komen met die in Nederland. De blauwe borden hebben eveneens een wit kader. De pijlen wijzen naar beneden en zijn gelijk aan die in Nederland. Afritnummers worden met ruiters bovenop het bord aangegeven, met daaronder de afstand tot de afrit in een wit vlak met zwarte letters, samen met een zwarte pijl en de tekst "exit". Wegnummers worden met vrij grote schilden aangegeven. Sommige snelwegen zijn zo breed (7 - 8 rijstroken per richting) dat er geen portalen meer gebruikt worden. Op afstandsborden komen wegnummers niet terug.

Niet-autosnelwegen

Andere wegen hebben groene wegwijzers, met witte letters. Men gebruikt bruine vlakken voor toeristische bestemmingen. De bewegwijzering is in layout vaak gelijk aan die van autosnelwegen.

Maximumsnelheid

wegtype maximumsnelheid

Op de E11 van Abu Dhabi naar de Saudische grens geldt sinds 2018 een maximumsnelheid van 160 km/h.[3]

Verkeersveiligheid

De verkeersveiligheid is in de Verenigde Arabische Emiraten in recente jaren significant verbeterd.[4] In 2015 vielen er 675 verkeersdoden, een aantal van 60 per 1 miljoen inwoners.[5]

Referenties

Wegen van Azië

AfghanistanArmeniëAzerbeidzjanBahrainBangladeshBhutanBruneiCambodjaChinaCyprusFilippijnenGeorgiëIndiaIndonesiëIrakIranIsraëlJapanJemenJordaniëKazachstanKoeweitKyrgyzstanLaosLibanonMaleisiëMaledivenMongoliëMyanmarNepalNoord-KoreaOmanOost-TimorPakistanPalestijnse gebiedenQatarRuslandSaudi-ArabiëSingaporeSri LankaSyriëTaiwanTadzjikistanThailandTurkijeTurkmenistanUzbekistanVerenigde Arabische EmiratenVietnamZuid-Korea