Zeeburgerbrug

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zeeburgerbrug
Overspant Amsterdam-Rijnkanaal/Buiten-IJ
Rijstroken 2x4
Totale lengte 1.100 meter
Hoofdoverspanning 155 meter
Hoogte brugdek 9,3 meter
Openstelling 28-09-1990
Verkeersintensiteit 162.700 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Zeeburgerbrug is een brug gelegen in de autosnelweg A10, de ringweg van Amsterdam en kruist het Amsterdam-Rijnkanaal. Samen met de aansluitende Zeeburgertunnel wordt ook het Buiten-IJ gekruist.

Naamgeving

De brug is vernoemd naar de Amsterdamse wijk en voormalig stadsdeel Zeeburg. De naam is ontleend aan de vesting Seeburgh uit de 17de eeuw die op de dijk stond langs de toenmalige Zuiderzee.

Kenmerken

Lange aanbruggen van de Zeeburgerbrug.
De aanleg van de Zeeburgerbrug in 1987.
De Zeeburgerbrug in aanleg in februari 1987.

De overspanning bestaat uit een vaste liggerbrug zonder bovenbouw en heeft geen voorzieningen voor langzaam verkeer. Die kunnen gebruikmaken van de Amsterdamsebrug een stuk noordelijker. Voetgangers en (brom)fietsverkeer kan sinds 2006 ook van de naast gelegen Nesciobrug gebruikmaken om het Amsterdam-Rijnkanaal over te steken. Op de brug liggen 2x3 doorgaande rijstroken van de A10, vluchtstroken en de weefstroken ten behoeve van de aansluiting Zeeburg aan de noordkant en knooppunt Watergraafsmeer aan de zuidkant. De brughoofden aan noordzijde van de brug staan op het aangeplempte Zeeburgereiland. Op de westkant van de brug staat bij de toerit van de aansluiting Zeeburg een kunstwerk met de naam "De Wokkel". Dit is een 15 meter hoge pyloon ontworpen door ingenieur Jan Willem Snieder.

Geschiedenis

De brug is samen met de Zeeburgertunnel in 1990 gereedgekomen bij de aanleg van de A10-Oost en Noord. De aansluiting Zeeburg was eerst provisorisch aangelegd vanwege ruimtegebrek op het Zeeburgereiland, hiervan zijn de restanten nog te vinden vlak voor de tunnelmond. In een later stadium zijn er verbindingsbogen in de vorm van aanbruggen gemaakt die aansluiten op de S114.

In april 2014 is de verbreding van de A10 tussen het knooppunt Amstel en knooppunt Watergraafsmeer naar 2x4 rijstroken gereedgekomen in het kader van het megaproject Schiphol - Amsterdam - Almere (SAA). Begin 2010 is hiervoor het ontwerp-tracébesluit genomen, waarna later in 2010 het tracébesluit volgde. Het tracébesluit werd door minister Schultz op 21 maart 2011 getekend. Het tracébesluit werd op 4 januari 2012 onherroepelijk waarna de werkzaamheden van start gingen.

Onderdeel van het project was ook aanpassing van het knooppunt Watergraafsmeer. Er is een extra verbindingsweg aangelegd om het verkeer uit noordelijke richting op de A10 met bestemming S113, aansluiting Amsterdam-Watergraafsmeer, voor het knooppunt al te laten uitvoegen. Hiermee zijn weefbewegingen bij de invoegende taper na het knooppunt verdwenen. Deze aanpassingen hebben geen gevolgen gehad voor de brug.

De Zeeburgerbrug behoorde niet tot het verbredingsproject. Door de vluchtstroken op te offeren zouden er wel extra rijstroken mogelijk zijn. Dit heeft weinig zin omdat de Zeeburgertunnel geen ruimtereservering heeft.

Verkeersintensiteiten

In 2011 reden dagelijks 138.300 voertuigen over de brug. In 2019 was dit gestegen naar 162.700 voertuigen per dag.[1]

Referenties

  1. INWEVA 2019
Bruggen, dammen en tunnels in Noord-Holland

AalsmeerderbrugAfsluitdijkAmsterdamsebrugArenatunnelAquaduct VechtzichtBallastbrugBetlembrugBrug over het Zijkanaal CCoentunnelCoenbrugCruquiusbrugElsbroekerbrugGaasperdammertunnel't HemeltjeKeizer KareltunnelMichiel de RuijtertunnelMuiderbrugPiet HeintunnelRingvaartaquaductRozenoordbrugSchinkelbrugSchipholtunnelSchipholbrugSchipholdraaibrugSpaarndammertunnelTunnel ZuidasUtrechtsebrugUyllanderbrugVechtbrug UitermeerVechtbrug MuidenVelsertunnelWeesperbrugWaterwolftunnelWijkertunnelIJtunnelZandhazenbrugZeeburgerbrugZeeburgertunnel