Árpád-brug

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Árpád híd
Overspant Duna
Rijstroken 2x3
Totale lengte 928 meter
Hoofdoverspanning 103 meter
Hoogte brugdek
Openstelling 07-11-1950
Verkeersintensiteit 150.000 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Árpád-brug (Hongaars: Árpád híd) is een liggerbrug in Hongarije, gelegen over de Donau in Budapest. Het is de noordelijkste stadsbrug van Budapest.

Kenmerken

De Árpád-brug is een stalen liggerbrug met een totale lengte van 928 meter. De brug overspant ook het eiland Margit en overspant daardoor twee kanalen van de Donau met een overspanning van 102 en 103 meter lengte. Daarnaast overspant de brug aan de westzijde ook het zuidpuntje van het eiland Óbudai. Het brugdek is 35,4 meter breed, het is daarmee de breedste stadsbrug van Budapest, met 2x3 rijstroken, een trambaan in het midden en fiets/voetpaden aan de buitenzijde. Halverwege de brug is een aansluiting op het eiland Margit.

De brug heeft relatief grootschalige infrastructuur, met grote kruispunten met flyovers aan de west- en oostzijde van de brug. Het is onderdeel van de primaire stadsring van Budapest, het is de noordelijkste stadsbrug, alhoewel verder noordelijk nog wel de Megyeri-brug van de M0 de Donau overspant. Het eiland Margit (Margaret) is van twee kanten bereikbaar, via de Árpád-brug aan de noordzijde en via de Margaret-brug aan de zuidzijde.

Geschiedenis

De brug bij opening in 1950.

De planvorming voor een noordelijke brug in Budapest startte al in 1903, maar het duurde tot 1929 voordat er een aanbesteding voor het ontwerp van een brugverbinding volgde. Het ontwerp omvatte destijds de langste liggers ter wereld, met een lengte van 102 en 103 meter. De bouw begon in 1939, maar vanwege de Tweede Wereldoorlog verliep de bouw traag en werd uiteindelijk in 1943 gestaakt. Op dat moment waren alleen de funderingen en pijlers gebouwd. Omdat de brug nog lang niet af was is dit de enige brug in Budapest die in 1945 niet opgeblazen werd door het terugtrekkende Duitse leger.

De bouw werd in 1948 hervat, alhoewel de oorspronkelijk geplande breedte van 27,6 meter naar 13,0 meter gereduceerd werd. De brug is op 7 november 1950 opengesteld voor het verkeer.[1] De brug werd op dat moment vernoemd naar Stalin (Hongaars: Sztálin híd),[2] maar die naam was impopulair en in 1956 werd de brug vernoemd naar prins Árpád, zoals dat oorspronkelijk ook al gepland was.

De brug had oorspronkelijk 2x2 rijstroken en was 13 meter breed. In 1969 werd de brug gerenoveerd. Tussen 1980 en 1984 is de brug verbreed naar 2x3 rijstroken omdat het onderdeel werd van de ringweg van Budapest.[3] De verbreding was op 4 april 1984 voltooid. Het was daarna de drukste brug in Budapest. De brug werd toen verbreed van 13 naar 35,4 meter. Feitelijk was dit een verdubbeling van de brug, met twee rijbanen van 11 meter breed en voetpaden van 2,4 meter breed per richting.

Naamgeving

De brug is vernoemd naar Árpád (c. 850 - 907), de stichter van Hongarije. Hij was de eerste van de koninklijke dynastie van de Árpáden die tot 1301 regeerden.

Verkeersintensiteiten

De brug verwerkt circa 150.000 voertuigen per dag en is daarmee de drukste stadsbrug van Budapest en één van de drukste wegen in Hongarije.

Zie ook

Referenties

Bruggen over de Donau in Hongarije

Vámosszabadi-brugMonostori-brugElisabeth-brugMária Valéria-brugMegyeri-brug (M0) • Árpád-brugMargaret-brugSzéchenyi-brugElisabeth-brugVrijheidsbrugPetőfi-brugRákóczi-brugDeák Ferenc-brug (M0) • Pentele-brug (M8) • Beszédes József-brugKalocsa-Paks-brugSzent László-brug (M9) • Türr István-brug