Motorvejkryds Aarhus-Nord

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Århus-Nord)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Aarhus-Nord
Kruisende wegen
Type trompet+afrit
Opengesteld 2010

Het motorvejkryds Aarhus-Nord is een knooppunt in Denemarken, vormgegeven als een trompetknooppunt met daarin een afrit verwerkt. Hier kruist de E45 de Primærrute 15, ook wel bekend als de Djurslandmotorvejen.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar de afrit Aarhus-Nord die al bestond voordat het knooppunt werd aangelegd. Het is één van drie knooppunten die naar Aarhus vernoemd is.

Configuratie

Het motorvejkryds Aarhus-Nord is enigszins opvallend vormgegeven als een trompetknooppunt met daarin een halfklaverblad verwerkt. De 2x2 E45 vormt de doorgaande richting van Aalborg naar Kolding, terwijl de 2x2 Primærrute 15 hier begint en oostwaarts naar Grenå loopt. Parallel hieraan loopt de Sekundærrute 505, die de afrit naar Aarhus vormt. Het knooppunt ligt in een glooiend gebied ten noorden van Aarhus op circa 55 meter boven zeeniveau.

Geschiedenis

In 1994 is de E45 tussen Randers-Syd en Århus-Syd opengesteld voor het verkeer. Er was toen sprake van een afrit Aarhus-Nord, die één van de belangrijkste invalswegen van de stad is. In 2008 werd de Primærrute 15 als snelweg ten oosten van het knooppunt opengesteld, maar het duurde nog tot 2010 tot het kleine stukje ter hoogte van het knooppunt ook werd opengesteld en het motorvejkryds Aarhus-Nord een feit was.

Verkeersintensiteiten

In 2009 reden dagelijks 47.100 voertuigen ten zuiden en 40.000 voertuigen ten noorden van de aansluiting Aarhus-Nord over de E45. De Primærrute 15 was destijds nog niet als snelweg voltooid. De toenmalige Primærrute 15 verwerkte 30.600 voertuigen per etmaal als 2x2-weg met gelijkvloerse kruisingen.[1]

Referenties

Knooppunten in Denemarken

Aarhus-NordAarhus-SydAarhus-VestAvedøreBallerupBrøndbyFredericiaGladsaxeHerningHerning-SydHolbækIshøjKliplevKøge-VestKoldingKolding-VestKongens LyngbyOdenseRødovreSkærupTaastrupVallensbækVejleVendsyssel