Motorvejkryds Aarhus-Syd

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Århus-Syd)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Aarhus-Syd
Kruisende wegen
Type splitsing
Opengesteld 1994

Het motorvejkryds Aarhus-Syd is een knooppunt in Denemarken, uitgevoerd als een splitsing. Hier kruist de E45 de sekundærrute 501.

Naamgeving

Het knooppunt is genoemd naar de stad Aarhus, de tweede stad van Denemarken, gelegen ten noordoosten van het knooppunt.

Configuratie

Het motorvejkryds Aarhus-Syd is vormgegeven als een splitsing, waarbij de E45 de doorgaande verbinding vormt. De E45 verloopt van Kolding richting Aalborg en telt 2x3 rijstroken ten zuiden en 2x2 rijstroken ten noorden van het knooppunt. De 2x2 Sekundærrute 501 splitst ervan af en gaat het stedelijk gebied van Aarhus in. Het knooppunt is niet volledig; het is niet mogelijk om vanaf Aarhus naar Aalborg te rijden vice versa. Wel zijn nabij twee aansluitingen aan de E45 en Sekundærrute 501, waar deze uitwisseling wel mogelijk is. Het knooppunt ligt net buiten het dorp Hørning in glooiend gebied op circa 50 meter boven zeeniveau.

Geschiedenis

In 1977 is de E45 opengesteld tussen Vrold-Syd en het Motorvejkryds Aarhus-Syd. Dit was in eerste instantie een motortrafikvej en is later opgewaardeerd naar motorvej. Het openingsjaar van de Sekundærrute 501 is niet bekend, maar waarschijnlijk tegelijkertijd. Pas in 1994 werd de westelijke bypass van Aarhus opengesteld, waarna de E45 over deze route werd geleid. Vanaf dat moment was er sprake van een knooppunt tussen twee autosnelwegen. Het knooppunt is sindsdien niet meer aangepast. In 2018 is de E45 ten zuiden van het knooppunt naar 2x3 rijstroken verbreed.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 63.500 voertuigen over de E45 ten zuiden van het knooppunt, dit splitst zich in 46.500 voertuigen dat de E45 volgt en 28.700 voertuigen dat naar Aarhus rijdt.[1]

Referenties

  1. Trafik på strækninger 2017 | vejdirektoratet
Knooppunten in Denemarken

Aarhus-NordAarhus-SydAarhus-VestAvedøreBallerupBrøndbyFredericiaGladsaxeHerningHerning-SydHolbækIshøjKliplevKøge-VestKoldingKolding-VestKongens LyngbyOdenseRødovreSkærupTaastrupVallensbækVejleVendsyssel