Motorvejkryds Aarhus-Vest

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Århus-Vest)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Aarhus-Vest
Kruisende wegen
Type klaverblad
Opengesteld 2003

Het motorvejkryds Aarhus-Vest is een knooppunt in Denemarken, vormgegeven als een klaverblad. Hier kruist de E45 de Primærrute 15.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar de stad Aarhus, de tweede stad van Denemarken, waar het ten westen van is gelegen.

Configuratie

Het Motorvejkryds Aarhus-Vest is vormgegeven als een klaverblad met rangeerbanen, een vrij zeldzaam knooppunttype in Denemarken. De 2x2 E45 vormt de doorgaande verbinding langs Århus, vanaf Kolding richting Aalborg. De 2x2 Primærrute 15 begint in Aarhus en verloopt naar Silkeborg en Herning in het westen. Het knooppunt is redelijk ruim opgezet, en de Primærrute 15 verloopt wat lager dan de E45. Het knooppunt ligt een paar kilometer buiten Aarhus op circa 20 meter boven zeeniveau.

Geschiedenis

Het knooppunt is relatief nieuw. Pas in 1994 werd de E45 buiten Aarhus om gelegd over het huidige snelwegtracé, maar sprake van een knooppunt was er pas in 2003 toen de Primærrute 15 als snelweg werd opengesteld tussen Aarhus en Låsby over 15,6 kilometer. Het knooppunt is sindsdien niet meer aangepast.

Verkeersintensiteiten

In 2009 reden dagelijks 42.000 voertuigen ten zuiden en 55.000 voertuigen ten noorden van het knooppunt over de E45. De Primærrute 15 verwerkte 21.200 voertuigen ten oosten en 23.700 voertuigen ten westen van het knooppunt.[1]

Referenties

Knooppunten in Denemarken

Aarhus-NordAarhus-SydAarhus-VestAvedøreBallerupBrøndbyFredericiaGladsaxeHerningHerning-SydHolbækIshøjKliplevKøge-VestKoldingKolding-VestKongens LyngbyOdenseRødovreSkærupTaastrupVallensbækVejleVendsyssel