Åstfjordbrug

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Åstfjordbrua
link={{{nummer}}}
Overspant Åstfjorden
Rijstroken 1x2
Totale lengte 735 meter
Hoofdoverspanning 100 meter
Hoogte brugdek 25meter
Openstelling 26-02-2021
Verkeersintensiteit ? mvt/etmaal
Locatie kaart

De Åstfjordbrug (Noors: Åstfjordbrua of Åstfjordkryssinga) is een liggerbrug in Noorwegen, gelegen in de gemeente Snillfjord in Trøndelag. De brug overspant het Åstfjord en is onderdeel van Fylkesvei 714 (Laksevegen).

Kenmerken

De Åstfjordbrug is een vrij grote liggerbrug met een totale lengte van 735 meter met 8 overspanningen. De grootste overspanning bedraagt 100 meter. De brug heeft een doorvaarthoogte van 25 meter. Het brugdek is gelegen op een grote stalen kokerligger, die weer op betonnen pijlers rusten.[1] Een aantal pijlers staan in het water, het fjord is ter plaatse niet erg diep. De brug is gelegen in een helling en een S-bocht. De brug is tolvrij.

Geschiedenis

De Åstfjordkruising was het laatste deelproject om de Fylkesvei 714 (Laksevegen) op te waarderen naar een moderne weg waar grotendeels 80 km/h gereden kon worden.[2] De brug maakt een afsnijding van een bochtige route rond het fjord mogelijk. De brug is tussen 2016 en 2020 aangelegd, vanwege aansluitende tunnels die getest moesten worden volgde de opening uiteindelijk pas op 26 februari 2021.[3]

Referenties