Échangeur Bressoux

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Afslagsymbool groot.png
7 Bressoux
AS Bressoux.png
Weg A25 BE.svg BE-N90.svg N610
Kruisende wegen Pont Atlas/Avenue de Lille
Type haarlemmermeer
Opengesteld 1965

De Échangeur Bressoux is een Belgische aansluiting in de A25. De aansluiting heeft het nummer 7 en ligt in de Waalse provincie Liège (Luik). De aansluiting bedient Bressoux, een deelgemeente van de stad Liège en daarnaast enkele wijken van de stad. De A25 eindigt bij deze aansluiting.

Kenmerken

De aansluiting is uitgevoerd als een haarlemmermeer met een grote geregelde kruising op het viaduct waar ook de Pont Atlas en Avenue de Lille op aansluiten. De snelwegstatus van de A25 begint/eindigt ten noordwesten van de aansluiting. De rechterrijstrook loopt over in de afrit van de aansluiting. In de andere richting splitst de toerit zich in de invoeger naar de A25 en de Avenue Georges Truffaut die parallel aan de snelweg loopt. De A25 loopt met 2x1 rijstroken onder de kruising door. In zuidwestelijke richting neemt de expressweg N610 het over als éénrichtingweg. Deze kruist eerst een zijtak van de Maas en gaat vervolgens op de noordwestoever verder. Vanuit het zuidoosten eindigt de expressweg N90 die hier naadloos overgaat in de A25 en tevens een afrit heeft naar de Pont Atlas/Avenue de Lille.

Geschiedenis

De Échangeur Bressoux is waarschijnlijk gelijktijdig met de A25 tussen Cheratte en Liège opengesteld in 1965. De aansluitende Pont Atlas is ouder en is in 1930 opengesteld ter gelegenheid van de wereldtentoonstelling EXPO (Exposition internationale de la grande industrie, sciences et applications, art wallon ancien) die toen in Luik gehouden werd.

Verkeersintensiteiten

Referenties


Aansluitingen in de A25 België

1234567

Knooppunten: Cheratte