Échangeur Jupille

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
6 Jupille
Weg
Kruisende wegen Pont-Barrage de Monsin/Avenue Georges Truffaut
Type haarlemmermeer
Opengesteld 1965

De Échangeur Jupille is een Belgische aansluiting in de A25. De aansluiting heeft het nummer 6 en ligt in de Waalse provincie Liège (Luik). De aansluiting bedient de plaats Jupille-sur-Meuse ten zuiden van de A25 en het industrie-eiland Ile Monsin ten noorden van de aansluiting op de andere oever van de Maas. Aan de noordzijde van het eiland loopt het Albertkanaal dat hier aftakt van de Maas.

Kenmerken

De aansluiting is uitgevoerd als een haarlemmermeer waarbij de A25 met 2x2 rijstroken en vluchtstroken verdiept onder de Pont-Barrage de Monsin door gaat. Op het viaduct ligt een verkeersplein waar de verbindingswegen aansluiten op de Pont-Barrage de Monsin. Aan de zuidzijde van de A25 sluit ook de Avenue Georges Truffaut aan die parallel aan de snelweg loopt.

Geschiedenis

De Échangeur Jupille is waarschijnlijk gelijktijdig met de A25 tussen Cheratte en Liège opengesteld in 1965. De Pont-Barrage de Monsin is een stuwdam met verkeersbrug in de Maas. Deze stuwdam is opengesteld in 1930 ter gelegenheid van de wereldtentoonstelling EXPO (Exposition internationale de la grande industrie, sciences et applications, art wallon ancien) in Luik.

Verkeersintensiteiten

Referenties


Aansluitingen in de A25 België

1234567

Knooppunten: Cheratte