Échangeur Villars-Sainte-Croix

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Échangeur Villars-ste-Croix)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Villars-Sainte-Croix
Kruisende wegen
Type half-turbine
Opengesteld 17-12-1982

De échangeur Villars-Sainte-Croix is een knooppunt in Zwitserland, gelegen bij de stad Lausanne in het kanton Vaud. Hier komen de A1 en A9 samen.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar het dorpje Villars-Sainte-Croix, een voorstadje van de grote stad Lausanne.

Configuratie

Het knooppunt heeft kenmerken van zowel een sterknooppunt als een turbineknooppunt. De A9 telt 2x3 rijstroken en voegt op de A1 richting Yverdon in. De A1 telt 2x4 rijstroken ten zuiden van het knooppunt en 2x2 rijstroken ten noorden van het knooppunt en vormt de doorgaande richting. Het knooppunt is vrij ruim vormgegeven, tussen de boog van Vevey naar Genève en de snelweg zelf ligt zelfs een dorpje. Ook de andere verbindingswegen zijn vrij ruim aangelegd. Het knooppunt ligt circa 490 meter boven zeeniveau, in een glooiende en open omgeving. Naar het zuiden heeft men uitzicht op de Savoie in Frankrijk.

Geschiedenis

In 1964 opende de eerste rijbaan van de rondweg van Lausanne, vanaf de échangeur Ecublens tot de oostkant van Lausanne. Deze werd in 1974 verdubbeld tot een autoroute. Sprake van een knooppunt was er pas in 1982 toen de A1 tussen Lausanne en Yverdon-les-Bains werd opengesteld.

Verkeersintensiteiten

In 2011 reden dagelijks 104.600 voertuigen over de A1 ten zuiden van het knooppunt, het drukste punt van Franstalig Zwitserland. De A1/A9 ten noorden van het knooppunt verwerkt 64.900 voertuigen in 2012, en de A9 ten oosten van het knooppunt verwerkt 80.300 voertuigen per etmaal in 2012.[1]

Referenties

Knooppunten in Zwitserland

AltdorfAugstBellinzona-NordBern-WankdorfBern-WeyermannshausBirrfeldBlegiBözingenfeldBrig-GlisBrüggmoosBrüttisellenEcublensEssert-PittetGrand-St-BernardHagnauHärkingenHinwilLattigenLa VeyreLe VengeronLimmattalLopperLugano-NordLuterbachMeggenhusMendrisioMutzentäliNeuchâtel-VauseyonPerlyReichenburgRheinfeldenRotseeRütihofSarganserlandSchönbühlVillars-Ste-CroixWieseWiggertalWinterthur-NordWinterthur-OstYverdonZürich-NordZürich-OstZürich-SüdZürich-West