Échangeur de Battice

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Battice
Kruisende wegen
Type hybride klaverblad windmolen
Opengesteld 1967

De Échangeur de Battice is een knooppunt in België, vormgegeven als een mengvorm van een klaverblad en een windmolenknooppunt. Hier sluit de E42 aan op de E40.

Naamgeving

Het knooppunt is genoemd naar de plaats Battice, die ten noordwesten van het knooppunt ligt.

Configuratie

De Échangeur de Battice is een mengvorm van een klaverblad en een windmolenknooppunt. De E40 sluit hier aan op de E42. De E40 is ten westen van het knooppunt dubbelgenummerd met de E42. Het knooppunt is op één verbindinglus na een volledig klaverblad. Enkel de verbindingslus Verviers - Liège is als windmolenlus uitgevoerd. De snelweg loopt in noordelijke richting nog enkele honderden meters door naar het plaatsje Battice om daar te eindigen op een rotonde met de N3.

Geschiedenis

De E40 ter hoogte van het knooppunt werd in 1964 opengesteld. In 1967 werd een kort stukje van de E42 bij knooppunt Battice opengesteld en was het knooppunt een feit. De oorspronkelijke configuratie was iets anders. Er was aanvankelijk een windmolenlus voor de relatie Liège - Battice. Omdat deze verbindingslus de doorstroming op het knooppunt voor het verkeer van de E42 naar de E40 richting Liège hinderde, is in 2009 een klaverlus gemaakt voor die relatie. De oude verbindingslus is nog aanwezig, maar wordt niet meer gebruikt.

Referenties


Knooppunten in België

Vlaanderen: AalbekeAntwerpen-CentrumAntwerpen-HavenAntwerpen-NoordAntwerpen-OostAntwerpen-WestAntwerpen-ZuidBeverenBruggeDestelbergenGent-CentrumGroot-BijgaardenHeverleeJabbekeKnokke-HeistKortrijk-WestKortrijk-ZuidLeonardkruispuntLummenMachelenMerelbekeMoorseleRanstSint-AnnaSint-Stevens-WoluweStrombeek-BeverWilrijk-ValaarZaventemZelzate-WestZwijnaarde

Wallonië: ArquennesBatticeBois-d'HaineCharleroi-NordCharleroi-SudCheratteDaussoulxFamilleureuxFexhe-SlinsGouyGrâce-HollogneHaut-IttreHautrageHauts-SartsHeppigniesHoudeng-GœgniesJemappesLoncinMarcinelleMarquainNeufchâteauThiméonTournaiVottemVille-sur-Haine