Échangeur de Daussoulx

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kreuz symbool.png
Daussoulx
KP Daussoulx.png
Kruisende wegen E411 BE.svgE42 BE.svg
Type turbine
Opengesteld 1973

De Échangeur de Daussoulx is een knooppunt in België, vormgegeven als een turbineknooppunt. Hier kruist de E411 de E42.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar de plaats Daussoulx welke ten zuidoosten van het knooppunt ligt.

Configuratie

De Échangeur de Daussoulx is een turbineknooppunt met als uniek kenmerk dat de rechtsafverbindingen aan de binnenkant liggen in plaats van aan de buitenzijde zoals gebruikelijk bij turbineknooppunten.

De E411 kruist hier de E42.

Geschiedenis

In 1972 opende de E42 ter hoogte van het knooppunt. Een jaar later opende ook de E411, waarmee het knooppunt een feit was.[1] In 2013 is de E42 ten westen van het knooppunt tot Sambreville verbreed naar 2x3 rijstroken.

Toekomst

In 2012 is men gestart met de verbreding van de E42 tussen Charleroi en Liège naar 2x3 rijstroken. Dit wordt gecombineerd met groot onderhoud van de E42. De verbreding eindigde in eerste instantie vanuit Liège bij Andenne en is pas later verder uitgevoerd tot het échangeur de Daussoulx. Het knooppunt hoeft hierbij niet te worden aangepast, aangezien de E42 al voorzien was van een ruimtereservering waarbij de kunstwerken niet te hoeven worden aangepast.

Referenties

Knooppunten in België

Vlaanderen: AalbekeAntwerpen-CentrumAntwerpen-HavenAntwerpen-NoordAntwerpen-OostAntwerpen-WestAntwerpen-ZuidBeverenBruggeDestelbergenGent-CentrumGroot-BijgaardenHeverleeJabbekeKnokke-HeistKortrijk-WestKortrijk-ZuidLeonardkruispuntLummenMachelenMerelbekeMoorseleRanstSint-Stevens-WoluweStrombeek-BeverWilrijk-ValaarZaventemZelzate-WestZwijnaarde

Wallonië: ArquennesBatticeBois-d'HaineCharleroi-NordCharleroi-SudCheratteDaussoulxFamilleureuxFexhe-SlinsGouyGrâce-HollogneHaut-IttreHautrageHauts-SartsHeppigniesHoudeng-GœgniesJemappesLoncinMarcinelleMarquainNeufchâteauThiméonTournaiVottemVille-sur-Haine