Örebro

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Orebro COA.png
Orebro map.png
Hoofdstad Örebro
Grootste stad Örebro
Oppervlakte 8.546 km²
Inwonertal 280.000
Lengte snelwegennet 86 km
Eerste snelweg 1967
Afkorting

Örebro is een stad en län (provincie) in Zweden, gelegen in het zuiden van het land. De stad telt 107.000 inwoners, de provincie telt 280.000 inwoners.

Inleiding

Örebro is gelegen in het noordelijk deel van Zuid-Zweden, in het binnenland. Het grenst kloksgewijs aan Dalarna, Västmanland, Södermanland, Östergötland, Västra Götaland en Värmland. De grootste stad is Örebro, waar ruim een derde van alle inwoners van de provincie woont. De tweede stad is Karlskoga in het westen van de provincie. Andere steden zijn kleiner, zoals Kumla en Lindesberg.

Een groot deel van Örebro is dicht bebost. Echter het centrale oosten van de provincie kent meer open landbouwgebied, waarin de stad Örebro is gelegen. Daar ligt ook het Hjälmaren, het grootste meer van Örebro, dat echter wel gedeeld is met twee andere provincies. Het grote Vättern ligt een klein stukje in het uiterste zuiden van Örebro. In het noorden en zuiden van Örebro liggen tal van kleine meren. Örebro is relatief vlak, tot licht glooiend. Met name het open gebied rond de stad Örebro is vrij vlak.

Wegennet

Door de provincie Örebro lopen twee oost-west E-wegen, de E18 en E20. Beide wegen zijn vanaf de westkant van Örebro tot de grens met Västmanland dubbelgenummerd. Deze dubbelnummering is ook uitgevoerd als motorväg. Zowel de E18 als E20 is ten westen en zuidwesten van Örebro ook nog uitgevoerd als autosnelweg. De passage door de stad Örebro is stedelijk in karakter, maar blijft op enige afstand van het centrum. De E18 en E20 zijn op de niet-snelwegdelen als 2+1-weg uitgevoerd.

Diverse rijkswegen (riksvägar) verlopen door Örebro, wat te danken is aan de centrale positie in zuid-Zweden. De RV 49 uit Skovde eindigt bij Askersund. De RV 50 doorkruist Örebro van zuid naar noord en is de belangrijkste doorgaande noord-zuidverbinding in de provincie. De RV 51 verloopt vanaf nabij Pålsboda richting Norrköping. De RV 52 verloopt vanaf Kumla oostwaarts richting Katrineholm. De RV 63 en RV 68 verlopen door het noorden van de provincie en hebben een minder groot belang.

Referenties


Län in Zweden

BlekingeDalarnaGotlandGävleborgHallandJämtlandJönköpingKalmarKronobergNorrbottenÖrebroÖstergötlandSkåneStockholmSödermanlandUppsalaVärmlandVästerbottenVästernorrlandVästmanlandVästra Götaland