Östergötland

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hoofdstad Linköping
Grootste stad Linköping
Oppervlakte 10.602 km²
Inwonertal 430.000
Lengte snelwegennet 136 km
Eerste snelweg 1963
Afkorting

Östergötland is een län (provincie) in Zweden, gelegen in het zuiden van het land. De provincie telt ruim 400.000 inwoners en is ongeveer ter grootte van een derde van Nederland.

Inleiding

Östergötland is gelegen aan de oostkust van Zuid-Zweden, en grenst aan Kalmar, Jönköping, Västra Götaland, Örebro en Södermanland. De provincie meet 140 kilometer van west naar oost en 140 kilometer van noord naar zuid. De provincie heeft twee grotere steden Norrköping en Linköping. Daarnaast zijn er kleinere regionale stadjes als Söderköping, Mjölby, Motala en Finspång.

Het zuiden en noorden van Östergötland zijn dicht bebost, maar door het midden is een grote streek met meer open landbouwgebied. De oostkust wordt gekenmerkt door enkele baaien die ver landinwaarts reiken, met name naar Norrköping en Söderköping. In het westen ligt het Vättern, één van de grootste meren van Zweden. Grotere meren vindt men door de gehele provincie. Het noorden en zuiden is glooiend tot licht heuvelachtig, het midden is vrij vlak.

Wegennet

Door Östergötland loopt de E4, de belangrijkste weg van Zweden. Deze route is geheel een motorväg. Daarnaast zijn er enkele korte inprikkers van Linköping en Norrköping die als 2x2 snelweg zijn uitgevoerd. De E22 loopt langs de oostkust van Zuid-Zweden en eindigt in Norrköping. Deze route is grotendeels met 2+1 rijstroken uitgevoerd.

Diverse rijkswegen (riksvägar) lopen door Östergötland. De RV 23 komt vanuit het zuiden en eindigt in Linköping. De RV 32, RV 34 en RV 35 komen ook uit het zuiden en eindigen halverwege Östergötland. De RV 50 begint op de E4 en loopt naar Örebro, via Motala. De RV 51 begint in Norrköping en loopt naar Kumla. De RV 55 en RV 56 beginnen beiden in Norrköping en lopen noordwaarts, en zijn in Östergötland dubbelgenummerd.

Tol

In Motala is de Motalabron aangelegd, de eerste algemene tolweg van Zweden. Deze is onderdeel van de RV 50. De tolheffing is op 1 februari 2015 gestart.

Referenties


Län in Zweden

BlekingeDalarnaGotlandGävleborgHallandJämtlandJönköpingKalmarKronobergNorrbottenÖrebroÖstergötlandSkåneStockholmSödermanlandUppsalaVärmlandVästerbottenVästernorrlandVästmanlandVästra Götaland