Ørgenviktunnel

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ørgenviktunnelen
Kruist fjell
Lengte 3.700 meter
Openstelling 27-06-2014
Intensiteit 4.000 mvt/dag
Locatie kaart

De Ørgenviktunnel (Noors: Ørgenviktunnelen) is een tunnel in Noorwegen, gelegen in de gemeente Ringerike in Buskerud. De tunnel is onderdeel van de riksvei 7 van Hønefoss naar Gol en is 3,7 kilometer lang.

Kenmerken

De Ørgenviktunnel is een 3.700 meter lange enkelbuizige tunnel. De tunnel is gelegen in een S-bocht, met een lang recht stuk in het midden. Door de tunnel loopt de riksvei 7 van Hønefoss naar Gol, deelproject Sokna - Ørgenvika. Het is de noordelijkste tunnel van dit deelproject, en het tunnelportaal ligt dicht bij het Krøderen, een langgerekt meer in het Hallingdal. De tunnel heeft een tunnelprofiel van T10.5 en 1x2 rijstroken met redresseerstroken. De tunnel is een tolweg.

Geschiedenis

De tunnel is aangelegd als onderdeel van een 17 kilometer lang nieuw tracé van de riksvei 7 tussen Sokna en Ørgenvika, die de route van Hønefoss naar Gol met 20 minuten en 20 kilometer bekort. De tunnel ging in januari 2012 in aanleg, en de tunneldoorslag volgde op 17 januari 2013. De tunnel en het nieuwe tracé zijn op 27 juni 2014 opengesteld voor het verkeer. Bij openstelling was het de op één na langste tunnel van de provincie Buskerud, en de langste die geheel in de provincie is gelegen.

De tunnel is onderdeel van de riksvei 7 waar tol wordt geheven tussen Sokna en Ørgenvika. Het was gepland om tot 2029 tol te heffen, maar vanwege beter dan verwachte resultaten is de tolheffing begin 2025 al opgeheven.[1]

Verkeersintensiteiten

Kort na openstelling reden dagelijks 3.300 voertuigen door de tunnel. Later liep dit op tot 4.000 voertuigen per dag.

Zie ook

Referenties