Østfold

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ostfold COA.png
Ostfold map.png
Hoofdstad Sarpsborg
Grootste stad Fredrikstad
Oppervlakte 4.182 km²
Inwonertal 267.000
Lengte snelwegennet 80 km
Eerste snelweg
Afkorting 1

Østfold is een fylke in Noorwegen, gelegen in het oosten van het land. Het fylke telt meer dan een kwart miljoen inwoners en is ter grootte van een Nederlandse provincie. De hoofdstad is Sarpsborg, de grootste stad is Fredrikstad.

Inleiding

Østfold is het zuidelijkste fylke van oost-Noorwegen en grenst alleen aan Zweden en Akershus. Het is gelegen aan zee en de monding van het Oslofjord. De kust is grillig met tal van eilanden en inhammen. De regio is vrij dichtbevolkt, naast Fredrikstad en de hoofdstad Sarpsborg zijn er regionale stadjes als Halden, Moss en Askim. De rivier de Glomma is de grootste van Noorwegen en stroomt een stuk door Østfold, onder andere de monding van de Glomma is in Østfold. Het noorden en westen van Østfold is open, met veel dorpen en agrarisch gebied. Het oosten en zuiden is dichtbebost. Het heeft niet zoveel natuurschoon als andere gebieden van Noorwegen en toeristen rijden er dan ook vaak snel doorheen zonder er te stoppen. Desondanks is het voor Noren wel een geliefde vakantiebestemming, de kust rond Fredrikstad is bezaaid met vakantiehuisjes.

Per 1 januari 2020 ging Østfold op in de nieuw ontstane fylke Viken, maar men heeft aangegeven deze samenvoeging weer ongedaan te maken.

Wegennet

De E6 vormt de doorgaande noord-zuidroute van Göteborg naar Oslo en is in Østfold volledig een motorvei. De E18 doorkruist het noorden van Østfold van oost naar west. De overige wegen zijn voornamelijk regionaal in karakter. Door het relatief vlakke gebied is het wegennet van Østfold één van de dichtste van Noorwegen.

Toeristenwegen

De Svinesundsbrua op de grens met Zweden.

Er lopen geen nasjonale turistveier door Østfold.

Bruggen

Tunnels

Referenties


Fylker in Noorwegen

AgderInnlandetMøre og RomsdalNordlandOsloRogalandSvalbardTroms og FinnmarkTrøndelagVestfold og TelemarkVestlandViken