Čvor Zagreb Istok

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Čvor Ivanja Reka)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zagreb Istok
Kruisende wegen
Type aangepast klaverblad
Opengesteld 1981

Het Čvor Zagreb istok is een knooppunt in Kroatië, gelegen aan de oostzijde van de hoofdstad Zagreb. Hier kruist de A3 de A4.

Naamgeving

Het knooppunt betekent Zagreb-oost omdat het ten oosten van Zagreb ligt.

Configuratie

Het Čvor Zagreb Istok is vormgegeven als een klaverblad met een bypass waarbij de A3 de doorgaande richting vormt vanaf Zagreb naar Beograd. De A4 uit Budapest eindigt hier. Het knooppunt lijkt sterk op het Čvor Zagreb Zapad aan de westkant van Zagreb. De A3 telt 2x2 rijstroken en vormt ten westen van het Čvor Zagreb Istrok de bypass van Zagreb en ten oosten van het Čvor Zagreb Istok ligt het tolstation. De A4 telt 2x2 rijstroken en naar het westen loopt de 2x2 Slavonska Avenija, één van de belangrijkere invalswegen van Zagreb. Het knooppunt ligt in een beboste omgeving op circa 110 meter boven zeeniveau. Ten zuiden van het Čvor Zagreb Istok stroomt de rivier de Sava.

Geschiedenis

In 1980 opende 77 kilometer van de A3 tussen het Čvor Zagreb Istok en Lipovljani voor het verkeer. In 1981 opende de A3 rond Zagreb tussen het Čvor Lučko en het Čvor Zagreb Istok. De A4 tussen Popovec en Zagreb Istok opende in 1980 als een enkelbaans brza cesta en is in 2003 verbreed naar een 2x2 autocesta. Op 13 augustus 2014 opende een nieuwe lus van oost naar zuid, waarmee het klaverblad compleet werd. Dit was nodig ten behoeve van de nieuwe afrit Otok Svibovski bij de IKEA en bijbehorend industrieterrein. Het tolststation werd daarmee wat verder naar het oosten verplaatst[1][2].

Tot 22 december 2021 heette dit knooppunt Ivanja Reka, vernoemd naar een vlakblij gelegen dorpje. Op die dag is het knooppunt hernoemd en heeft het haar huidige naam gekregen.[3]

Toekomst

Er zijn geen toekomstplannen bekend voor dit knooppunt.

Verkeersintensiteiten

In 2009 reden dagelijks 34.500 voertuigen over de A3 ten oosten van het knooppunt en 16.800 voertuigen over de A4 ten noorden ervan.[4]

Referenties

Knooppunten in Kroatië

BosiljevoZagreb IstokJakuševecZagreb ZapadRovinjLučkoUčkaPločeOrehovicaSredanciSveta HelenaŽuta Lokva