Čvor Ivanja Reka

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kreuz symbool.png
Ivanja Reka
Ivanja Reka.png
Kruisende wegen A3 HR.svgA4 HR.svg
Type aangepast klaverblad
Opengesteld 1981

Het Čvor Ivanja Reka is een knooppunt in Kroatië, gelegen aan de oostzijde van de hoofdstad Zagreb. Hier kruist de A3 de A4.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar het dorpje Ivanja Reka dat direct ten westen van het knooppunt is gelegen.

Configuratie

Het Čvor Ivanja Reka is vormgegeven als een klaverblad met een bypass waarbij de A3 de doorgaande richting vormt vanaf Zagreb naar Beograd. De A4 uit Budapest eindigt hier. Het knooppunt lijkt sterk op het Čvor Jankomir aan de westkant van Zagreb. De A3 telt 2x2 rijstroken en vormt ten westen van het Čvor Ivanja Reka de bypass van Zagreb en ten oosten van het Čvor Ivanja Reka ligt het tolstation. De A4 telt 2x2 rijstroken en naar het westen loopt de 2x2 Slavonska Avenija, één van de belangrijkere invalswegen van Zagreb. Het knooppunt ligt in een beboste omgeving op circa 110 meter boven zeeniveau. Ten zuiden van het Čvor Ivanja Reka stroomt de rivier de Sava.

Geschiedenis

In 1980 opende 77 kilometer van de A3 tussen het Čvor Ivanja Reka en Lipovljani voor het verkeer. In 1981 opende de A3 rond Zagreb tussen het Čvor Lučko en het Čvor Ivanja Reka. De A4 tussen Popovec en Ivanja Reka opende in 1980 als een enkelbaans brza cesta en is in 2003 verbreed naar een 2x2 autocesta. Op 13 augustus 2014 opende een nieuwe lus van oost naar zuid, waarmee het klaverblad compleet werd. Dit was nodig ten behoeve van de nieuwe afrit Otok Svibovski bij de IKEA en bijbehorend industrieterrein. Het tolststation werd daarmee wat verder naar het oosten verplaatst[1][2].

Toekomst

Er zijn geen toekomstplannen bekend voor dit knooppunt.

Verkeersintensiteiten

In 2009 reden dagelijks 34.500 voertuigen over de A3 ten oosten van het knooppunt en 16.800 voertuigen over de A4 ten noorden ervan.[3]

Referenties

Knooppunten in Kroatië

Čvor BosiljevoČvor Ivanja RekaČvor JakuševecČvor JankomirČvor KanfanarČvor LučkoČvor MatuljiČvor MetkovićČvor OrehovicaČvor SredanciČvor Sveta HelenaČvor Žuta Lokva