Čvor Jakuševec

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kreuz symbool.png
Jakuševec
Jakusevec.png
Kruisende wegen A3 HR.svgA11 HR.svg
Type klaverblad
Opengesteld 03-11-2015

Het Čvor Jakuševec is een knooppunt in Kroatië, gelegen bij de stad Zagreb. Hier kruist de A3 de A11. Het knooppunt is vormgegeven als klaverblad.

Naamgeving

Jakuševec is een stadsdeel van de Kroatische hoofdstad Zagreb en ligt ten noorden van het knooppunt. Tussen Jakuševec en het knooppunt ligt een rangeerterrein.

Configuratie

Het knooppunt is vormgegeven als een klaverblad, waarbij de A11 over de A3 heen gaat. Alleen langs de A3 zijn rangeerbanen. Het is een volledig klaverblad met vier lussen, waarbij het knooppunt is voorbereid op een noordwaartse verlenging Zagreb in. Direct ten noorden van het knooppunt ligt een groot rangeerterrein. Het knooppunt is gelegen aan de rand van Zagreb in een gebied met weilanden en enkele dorpen. Het knooppunt ligt circa 110 meter boven zeeniveau.

Geschiedenis

De A3 langs Zagreb is in 1981 opengesteld voor het verkeer. Het knooppunt is later aangelegd. De aanleg van dit deel van de A11 begon al in 2006, maar verliep traag vanwege problemen met de onteigening van stukken land. Het knooppunt zelf ging circa 2009 in aanbouw, waarbij in eerste instantie alleen de noordelijke helft van het klaverblad is aangelegd. Dit was in 2012 in ruwbouw gereed, echter de zuidelijke helft was toen nog niet in aanleg. De zuidelijke helft van het knooppunt is voornamelijk in 2015 aangelegd. Het viaduct van de A11 over de A3 is pas in de late zomer van 2015 aangelegd, waarna het knooppunt vrij snel is afgebouwd en op 3 november 2015 is opengesteld voor het verkeer.[1]

Toekomst

Het is gepland om de A11 als stadsweg te verlengen tot in Zagreb. Direct ten noorden van het knooppunt ligt een rangeerterrein, zodat een verlenging een groot viaduct zou benodigen. De A11 zou dan kunnen aansluiten op de Sarajevska Cesta, een semi-ongelijkvloerse stadsweg die deels 2x2 rijstroken telt.

Referenties


Knooppunten in Kroatië

Čvor BosiljevoČvor Ivanja RekaČvor JakuševecČvor JankomirČvor KanfanarČvor LučkoČvor MatuljiČvor MetkovićČvor OrehovicaČvor SredanciČvor Sveta HelenaČvor Žuta Lokva