Čvor Zagreb Zapad

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zagreb Zapad
Kruisende wegen
Type aangepast klaverblad
Opengesteld 2002

Het Čvor Zagreb Zapad is een knooppunt in Kroatië, gelegen aan de westkant van de hoofdstad Zagreb. Hier kruist de A2 de A3.

Naamgeving

Het Čvor Zagreb Zapad betekent Knooppunt Zagreb-West omdat het aan de westkant van Zagreb ligt.

Configuratie

Het Čvor Zagreb Zapad is vormgegeven als een aangepast klaverblad. De A3 vanaf Ljubljana naar Belgrado vormt de doorgaande verbinding, terwijl de A2 uit Maribor hier vloeiend op aansluit. Tevens sluit de ongelijkvloerse Ljubljanska Avenija vloeiend op het klaverblad aan. De aansluitende wegvakken tellen allen 2x2 rijstroken. Vlak naast het knooppunt stroomt de rivier de Sava, die gekanaliseerd is. Het knooppunt ligt in semi-stedelijk gebied op circa 120 meter boven zeeniveau. Direct ten westen van het knooppunt is een halve afrit naar het onderliggend wegennet, slechts te bereiken via de parallelbaan voor verkeer uit of naar de richting Zagreb of Krapina.

Geschiedenis

In 1979 opende de A3 tussen het Čvor Zagreb Zapad en het Čvor Lučko voor het verkeer. In 1991 opende de A2 tussen het Čvor Zagreb Zapad en Zabok. Destijds was de Ljubljanska Avenija een hoogwaardig uitgevoerde afrit. In 2002 opende de A3 tussen de Sloveense grens en het Čvor Zagreb Zapad, waarmee het knooppunt was voltooid.

Tot 22 december 2021 heette dit knooppunt Jankomir, vernoemd naar de wijk Jankomir van Zagreb. Op die dag is het knooppunt hernoemd en heeft het haar huidige naam gekregen.[1]

Verkeersintensiteiten

In 2009 reden dagelijks zo'n 15.000 voertuigen over de A2 ten noorden van het Čvor Zagreb Zapad. De A3 verwerkt 29.000 voertuigen ten westen en 41.500 voertuigen ten oosten van het knooppunt, het drukste wegvak van Kroatië.[2]

Referenties

Knooppunten in Kroatië

BosiljevoZagreb IstokJakuševecZagreb ZapadRovinjLučkoUčkaPločeOrehovicaSredanciSveta HelenaŽuta Lokva