Świętokrzyskie

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hoofdstad Kielce
Grootste stad Kielce
Oppervlakte 11.672 km²
Inwonertal 1.282.000
Lengte snelwegennet 105 km[1]
Eerste snelweg 2009
Afkorting T

De provincie Świętokrzyskie, ook bekend als Święty Krzyż, soms vertaald als Heilig Kruis, is een województwo of provincie van Polen, gelegen in het zuidoosten van het land. De provincie is de op één na kleinste van Polen met een oppervlakte van nog geen 12.000 km², vergelijkbaar met een derde van Nederland. De provincie telt bijna 1,3 miljoen inwoners en de grootste stad en hoofdstad is Kielce

Inleiding

Ligging

De provincie Świętokrzyskie grenst in het noorden aan de provincie Mazowieckie, in het oosten aan de provincie Lubelskie, in het zuidoosten aan de provincie Podkarpackie, in het zuiden aan de provincie Małopolskie, in het westen aan de provincieŚląskie en in het noordwesten aan de provincie Łódzkie. De provincie meet maximaal 150 kilometer van oost naar west en 130 kilometer van noord naar zuid.

Landschap

De provincie Świętokrzyskie is vrij heuvelachtig, en meer heuvelachtig dan andere omliggende gebieden. De regio is ook vrij dicht bebost, met name in het noorden en midden van de provincie. De rivier de Wisła vormt een groot deel van de oost- en zuidgrens van de provincie Świętokrzyskie. Er is één nationaal park in de provincie.

Steden

De dominerende stad in de provincie Świętokrzyskie is de stad Kielce, centraal gelegen in de provincie. Andere steden zijn regionaal in karakter, de tweede stad is Ostrowiec Świętokrzyski, daarna volgen Starachowice, Skarżysko-Kamienna en Sandomierz.

Economie

De provincie Świętokrzyskie is iets minder ontwikkeld dan gemiddeld in Polen, met in 2012 een gemiddeld inkomen van € 725 per maand. Kielce is een voormalige mijnbouwstad, maar is tegenwoordig vooral een handelscentrum. In Starachowice bevindt zich ook wat industrie. Toerisme is van belang, met name de natuurgebieden en oude centra als Sandomierz en Kielce.

Wegennet

De provincie Świętokrzyskie heeft een wat onderontwikkeld wegennet. De provincie is van belang als noord-zuidroute tussen Warszawa en Kraków, en in mindere mate als oost-westas.

Autosnelwegen

In de ruime regio Kielce loopt de S7, de belangrijkste snelweg van Świętokrzyskie. In het oosten van Kielce loopt de korte S74.

Droga krajowa

De DK7 is de belangrijkste en drukste weg van de provincie Świętokrzyskie en verwerkt noord-zuidverkeer van Warszawa naar Kraków. De DK9 vormt een noord-zuidroute door het oosten van de provincie, maar is voor de provincie Świętokrzyskie minder van belang. De DK74 heeft een interregionaal karakter, de overige droga krajowa voornamelijk een regionaal karakter.

Geschiedenis

In 1974 opende de DK7 als ongelijkvloerse enkelbaans rondweg van Kielce, deze was toen 23 kilometer lang. In 2009 opende het eerste stuk snelweg, de 2x2 S7 tussen Występa en Kielce-noord. In 2011 werd dit verlengd naar Skarżysko-Kamienna. Tevens werd in 2011 de S74 in het oosten van Kielce geopend. In 2013 werd de bypass van Kielce verdubbeld naar 2x2 rijstroken.

Toekomst

De prioriteit gaat momenteel uit naar de S7, met name ten zuiden van Kielce. De S74 zou uiteindelijk een oost-westas door de provincie Świętokrzyskie moeten vormen, maar afgezien van het deel bij Kielce worden er voorlopig geen nieuwe trajecten aangelegd.

Referenties

  1. stand 01-01-2020
Województwa in Polen

DolnośląskieKujawsko-PomorskieLubelskieLubuskieŁódzkieMałopolskieMazowieckieOpolskiePodkarpackiePodlaskiePomorskieŚląskieŚwiętokrzyskieWarmińsko-MazurskieWielkopolskieZachodniopomorskie