Šibenik-Knin

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sibenik-Knin COA.png
Sibenik-Knin.png
Hoofdstad Šibenik
Grootste stad Šibenik
Oppervlakte 2.984 km²
Inwonertal 98.460 (2021)
Lengte snelwegennet 43 km
Eerste snelweg 2004
Afkorting

De provincie Šibenik-Knin (Kroatisch: Šibeničko-Kninska Županija) is gelegen langs de kust van Kroatië. Deze županija ligt klem tussen de kust en Bosnië-Herzegovina en grenst aan nog 2 andere županije.

Inleiding

De županija Šibenik-Knin ligt in het midden van het kustgebied. De naam is een samenstelling van de 2 grootste plaatsen Šibenik (tevens hoofdstad) aan de kust en de stad Knin in het binnenland. Šibenik-Knin ligt aan de Dalmatische kust. Het landschap is bergachtig en komt ruig over, hoewel er hogerop ook vlakten zijn. De rivier Krka is kenmerkend voor deze županija: Deze begint niet ver van Knin en loopt dan naar de kust in een kloof en komt dan door het Nationale Park Krka, dat een toeristische attractie is. In het noorden ligt het Dinara-gebergte met toppen tot boven de 1800 meter op de grens met Bosnië-Herzegovina. De kust kent diverse badplaatsen als Pirovac, Vodice en Primošten.

Tot deze županija behoort ook het eiland Murter en de grotendeels onbewoonde eilandengroep Kornati.

Wegennet

Het wegennet verbindt de grotere plaatsen in de županija met elkaar. Ondanks het bergachtige karakter lopen de wegen in allerlei richtingen en is er niet een bepaalde overheersende richting. De meeste wegen zijn delen van (inter)nationale routes. Met buurland Bosnië-Herzegovina is slechts 1 grote grensovergang ten noorden van Knin.

Autoceste

De A1 vormt de enige autocesta van deze županija en vormt de verbinding tussen Zagreb en Split en is daarmee van (inter)nationaal belang. Deze tolweg is een 2x2-snelweg en loopt vrijwel overal een eind van de kust af hoewel de loop van de kust wel gevolgd wordt. De A1 bedient wel Šibenik en de zuidkant van het park Krka.

Hoofdwegennet

De belangrijkste en bekendste weg is de kustweg D8, de Jadranska Magistrala. Deze bij vlagen overigens zeer bochtige weg verbindt de toeristische plaatsen langs de kust waaronder de hoofstad Šibenik dat een verkeersknooppunt is in de regio. Het andere grote verkeersknooppunt is de stad Knin waar ook diverse državne ceste bij elkaar komen.

Na de D8 is de D1 van belang, de weg die Zagreb en Karlovac met Split verbindt en in het noorden van de regio door de stad Knin loopt. De D33 is de weg die Šibenik met Knin verbindt via Drniš en daarmee de belangrijkste verkeersader vormt tussen kust en binnenland. Na Knin loopt de weg verder naar Bosansko Grahovo in Bosnië-Herzegovina. Vanuit Drniš loopt de D56 in oostelijke richting naar Sinj in Split-Dalmacija en dichterbij de kust vanuit Šibenik de D58 naar Trogir. Beide wegen vormen een alternatief voor de A1 waarmee beide wege parallel lopen. Het noordwesten van de županija wordt bediend door de D59, de weg die Knin met de kustplaats Pirovac verbindt.

Referenties


Županije in Kroatië

Bjelovar-BilogoraBrod-PosavinaDubrovnik-NeretvaIstraKarlovacKoprivnica-KriževciKrapina-ZagorjeLika-SenjMeđimurjeOsijek-BaranjaPožega-SlavonijaPrimorje-Gorski KotarSplit-DalmacijaŠibenik-KninSisak-MoslavinaVaraždinVirovitica-PodravinaVukovar-SrijemZagreb (stad)Zagreb (provincie)Zadar