Štěrboholská radiála

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
-
Begin Praha
Einde Praha
Lengte 6 km
Route

Jižní spojka

Průmyslová

Ústřední

De Štěrboholská radiála, ook wel de Štěrboholská spojka is een expressweg in Praag, Tsjechië. De weg ligt in het oosten van de stad, en vormt momenteel een vloeiende verbinding tussen de Jižní spojka, een onderdeel van de MO, en de D0. De Štěrboholská radiála is 6 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Štěrboholská radiála ter hoogte van de Průmyslová.

Even ten westen van de belangrijke aansluiting met de Průmyslová gaat de Jižní spojka over in de Štěrboholská radiála. De weg is uitgebouwd als autosnelweg en telt 2x2 rijstroken. De weg voert door de oostelijke wijken van Praag, en het laatste deel voert door agrarisch gebied net buiten de stad. De Štěrboholská radiála maakt dan een scherpe bocht naar het noorden, en gaat dan over in de D0, de buitenring van Praag.

Geschiedenis

De Štěrboholská radiála is in twee fases aangelegd. Het westelijk deel tot aan de aansluiting Průmyslová is tegelijkertijd met de Jižní spojka aangelegd tussen 1989 en 1997, en de aanleg kostte destijds 1,075 miljard CZK. Het tweede, langere deel is de oostwaartse verlenging hiervan en werd op 27 augustus 1999 opengesteld voor het verkeer.

Tussen 2009 en 2013 is de aansluiting op de Jižní spojka aangepast tot een minder bochtig tracé en voorbereid op een latere aanleg van een knooppunt met het oostelijk deel van MO. Het nieuwe knooppunt wordt een vrij groot knooppunt, met kenmerken van een klaverturbine.[1]

Toekomst

De Štěrboholská radiála zal in de toekomst een op zichzelf staand stuk snelweg worden, onderdeel van het radiale snelwegennet van Praag. Momenteel gaat de Štěrboholská radiála nog vloeiend in de aansluitende snelwegen over, maar aan de westkant zal een knooppunt met de MO komen, het oostelijk deel van de binnenring van Praag. Aan het oostelijk einde zal een knooppunt met de D0 gebouwd worden, waarbij de D0 zuidwaarts loopt naar de D1. De Štěrboholská radiála wordt dan een schakel tussen de binnen- en buitenring van Praag.

Verkeersintensiteiten

In 2012 reden dagelijks 86.000 voertuigen over de Štěrboholská radiála.

Referenties

Autosnelwegen & Expresswegen in Praag (Praha)

MO - Městský okruhVysočanská radiálaŠtěrboholská radiálaChodovská radiálaChuchelská radiálaRadlická radiálaBřevnovská radiálaProsecká radiálaJižní spojka