Štěrboholská radiála

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Praha Sterboholska radiala.svg
-
Begin Praha
Einde Praha
Lengte 6 km
Route

MO CZ.svg Jižní spojka

Afslagsymbool.svg Průmyslová

Afslagsymbool.svg Ústřední

D0 CZ.svg

De Štěrboholská radiála, ook wel de Štěrboholská spojka is een expressweg in Praha, Tsjechië. De weg ligt in het oosten van de stad, en vormt momenteel een vloeiende verbinding tussen de Jižní spojka, een onderdeel van de MO, en de D0. De Štěrboholská radiála is 6 kilometer lang.

Routebeschrijving

Even ten westen van de belangrijke aansluiting met de Průmyslová gaat de Jižní spojka over in de Štěrboholská radiála. De weg is uitgebouwd als autosnelweg en telt 2x2 rijstroken. De weg voert door de oostelijke wijken van Praha, en het laatste deel voert door agrarisch gebied net buiten de stad. De Štěrboholská radiála maakt dan een scherpe bocht naar het noorden, en gaat dan over in de D0, de buitenring van Praha.

Geschiedenis

De Štěrboholská radiála is in twee fases aangelegd. Het westelijk deel tot aan de aansluiting Průmyslová is tegelijkertijd met de Jižní spojka aangelegd tussen 1989 en 1997, en de aanleg kostte destijds 1,075 miljard CZK. Het tweede, langere deel is de oostwaartse verlenging hiervan en werd op 27 augustus 1999 opengesteld voor het verkeer.

Tussen 2009 en 2013 is de aansluiting op de Jižní spojka aangepast tot een minder bochtig tracé en voorbereid op een latere aanleg van een knooppunt met het oostelijk deel van MO. Het nieuwe knooppunt wordt een vrij groot knooppunt, met kenmerken van een klaverturbine.[1]

Toekomst

De Štěrboholská radiála zal in de toekomst een op zichzelf staand stuk snelweg worden, onderdeel van het radiale snelwegennet van Praha. Momenteel gaat de Štěrboholská radiála nog vloeiend in de aansluitende snelwegen over, maar aan de westkant zal een knooppunt met de MO komen, het oostelijk deel van de binnenring van Praha. Aan het oostelijk einde zal een knooppunt met de D0 gebouwd worden, waarbij de D0 zuidwaarts loopt naar de D1. De Štěrboholská radiála wordt dan een schakel tussen de binnen- en buitenring van Praha.

Verkeersintensiteiten

In 2012 reden dagelijks 86.000 voertuigen over de Štěrboholská radiála.

Referenties

Snelwegen & Expresswegen in Praha

D0 CZ.svg D1 CZ.svg D3 CZ.svg D4 CZ.svg D5 CZ.svg D6 CZ.svg D7 CZ.svg D8 CZ.svg D10 CZ.svg D11 CZ.svg

MO - Městský okruhVysočanská radiálaŠtěrboholská radiálaChodovská radiálaChuchelská radiálaRadlická radiálaBřevnovská radiálaProsecká radiálaJižní spojka