Žeželj Bridge

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Жежељев мост
Overspant Donau
Rijstroken 2x2
Totale lengte 466 meter
Hoofdoverspanning 220 + 180 meter
Hoogte brugdek ? meter
Openstelling 2018
Verkeersintensiteit ? mvt/etmaal
Locatie kaart

De Žeželj Bridge (Servisch: Жежељев мост / Žeželjev most) is een boogbrug in Servië. De brug overspant de rivier de Donau in Novi Sad.

Kenmerken

De Žeželj Bridge is een tweevoudige boogbrug met een totale lengte van 466 meter, en twee hoofdoverspanningen in boogvorm van 220 en 180 meter lengte. De boogbrug van 220 meter lengte is in totaal 47 meter hoog vanaf het water gemeten, en de boogbrug van 180 meter lengte is 34 meter hoog vanaf het water gemeten. De brug is 19 meter breed en is een gecombineerde spoor/verkeersbrug. Het is de meest stroomafwaarts gelegen brug in de stad Novi Sad en verwerkt lokaal verkeer.

Geschiedenis

Tussen 1957 en 1961 werd de eerste Žeželj Bridge aangelegd. Deze brug was 377 meter lang en was een betonnen boogbrug voor een spoorlijn en wegverkeer. De boog liep vanaf de brugpijlers in de Donau tot het vasteland en was een tweevoudige boogbrug met een brugdek dat iets hoger lag dan de pijlers.

De brug werd gebouwd door de ingenieur Branko Žeželj (1910-1995). Destijds waren er twijfels over het draagvermogen van de brug, maar Žeželj had geen twijfels over zijn ontwerp en liet de zwaarste goederentrein over de brug rijden terwijl hij er in een boot onder zat, om aan te tonen dat het een solide ontwerp was.

Over de brug liep de spoorlijn van Subotica naar Beograd (Belgrado) en de brug werd tijdens de NAVO-campagne in Servië op 23 april 1999 twaalf keer geraakt. De brug was te zwaar beschadigd om gerepareerd te worden en is in 2000 vervangen door een tijdelijke vakwerkbrug. Deze brug had één rijbaan van slechts een meter of 4 breed, met een gecombineerd verkeersdek en spoorlijn. Tegelijkertijd kon verkeer er over één richting van gebruikmaken, op de momenten dat er geen trein overheen reed.

De geïmproviseerde vakwerkbrug is later vervangen door een bredere boogbrug. Deze ging begin 2011 in aanleg en had eind 2013 gereed moeten zijn, maar de openstelling is keer op keer uitgesteld. De brug is uiteindelijk pas op 1 september 2018 geopend.[1] De brug is op land gebouwd en later ingevaren.

Referenties