14th Street bridges

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
14th Street Bridges
Overspant Potomac River
Rijstroken 4+2+2+4
Totale lengte 785 meter
Hoofdoverspanning ?
Hoogte brugdek ? meter
Openstelling 1950 - 1971
Verkeersintensiteit 186.000 mvt/etmaal
Locatie kaart

De 14th Street Bridges is een set van vier bruggen van de Interstate 395 over de Potomac River tussen Washington, D.C. en de suburbs in Virginia.

Kenmerken

De 14th Street Bridges zijn feitelijk vier bruggen, waarvan 3 aparte overspanningen, plus nog een metrobrug en spoorbrug iets stroomafwaarts van de wegbruggen. Alle wegbruggen zijn onderdeel van de Interstate 395. Elk van de drie wegbruggen telt 4 rijstroken.

Arland D. Williams, Jr. Memorial Bridge

De Arland D. Williams, Jr. Memorial Bridge is de meest stroomafwaarts gelegen van de vier wegbruggen en is tevens de langste met een lengte van 785 meter. De brug heeft 4 rijstroken, waarvan 3 doorgaand. Vanuit Virginia komen 3 linker rijstroken, waar een 4e rechter rijstrook vanaf de George Washington Memorial Parkway invoegt. Aan de andere kant van de brug in Washington is de situatie andersom, de linker rijstrook voegt uit naar 14th Street (US 1) en de drie rechter rijstroken gaan verder als de Southwest Freeway in Washington.

Deze brug heeft nog remmingwerken van een voormalige basculebrug, maar de brug is niet meer beweegbaar. Het is de enige van de drie wegbruggen die voorheen beweegbaar was.

Rochambeau Bridge

De Rochambeau Bridge is de middelste brug en heeft twee brugdekken. Deze brug is 755 meter lang met 2x2 rijstroken. Deze 2x2 rijstroken gaan ten zuiden van het Pentagon over in de 3-strooks wisselbaan van I-395 naar het zuiden, aan de noordkant splitst dit naar de Southwest Freeway en 14th Street in Washington. De Rochambeau Bridge is de breedste van de drie wegbruggen, met een brugdek van circa 27 meter breed. In beide richtingen zijn vluchtstroken.

George Mason Memorial Bridge

De George Mason Memorial Bridge is de meest stroomopwaarts gelegen brug en is tevens de kortste met een lengte van 720 meter. Deze brug heeft 4 rijstroken richting zuiden, waarvan twee vanaf 14th Street en twee vanaf de Southwest Freeway in Washington, wat zich ten zuiden van de brug splitst naar 3 rijstroken doorgaand op I-395 en een rijstrook naar de afritten naar het Pentagon en de George Washington Memorial Parkway.

Geschiedenis

Historische bruggen

De eerste brug over de Potomac River op deze locatie opende in 1809. In 1855 werd een spoorlijn aan de kant van Washington tot de brug gebouwd en in 1857 aan de kant van Virginia, maar de spoorrails op de brug zelf werden pas tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog geïnstalleerd.

In 1864 opende een nieuwe brug naast de brug uit 1809 gebouwd, waarna het spoor werd verplaatst naar de nieuwe brug. De oude brug was daarna alleen nog voor wegverkeer. Een overstroming verwoestte beide bruggen in 1870. Op 15 mei 1872 opende een nieuwe brug. Deze brug was echter voor die tijd vrij laag ontworpen, het was een probleem voor de scheepvaart en ijsgang en overstromingen in het voorjaar zorgden voor schade. In 1904 opende een nieuwe spoorbrug, die er tegenwoordig nog steeds staat, en in 1906 een nieuwe wegbrug, waarna de brug uit 1872 werd gesloten en het volgende jaar gesloopt.

Highway Bridge

De oorspronkelijke Highway Bridge in 1932, toen het klaverblad met de George Washington Parkway was geopend.

Op 15 december 1906 opende de Highway Bridge, een vakwerkbrug met een draaibrug. Deze brug verwerkte wegverkeer en een tramlijn liep er overheen.

In 1932 werd de George Washington Memorial Parkway aan de kant van Virginia aangelegd. Hiertoe werd ten zuiden van de brug al een klaverblad aangelegd, één van de eerste van dit type knooppunten in de Verenigde Staten.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bestond tussen 1942 en 1945 een tijdelijke pontonbrug naast de Highway Bridge, voor militair gebruik.

De Highway Bridge was onderdeel van de Henry G. Shirley Memorial Highway, de primaire zuidelijke invalsweg van Washington. Deze route is tussen 1941 en 1952 uitgebouwd tot een eerste generatie autosnelweg in Virginia.

Hedendaagse 14th Street bridges

Met het toegenomen verkeer voldeed de Highway Bridge uit 1906 niet meer. Er lagen weliswaar 4 rijstroken op, maar dit was een knelpunt vanwege de snelle groei van het verkeer vanwege de groter wordende federale overheid, het Pentagon op de zuidoever en de snelle groei van suburbs in Northern Virginia.

Tussen 1947 en 1950 is de Arland D. Williams, Jr. Memorial Bridge aangelegd als brug voor verkeer richting noorden. Hiermee werd de capaciteit vergroot naar 2x4 rijstroken. De Arland D. Williams, Jr. Memorial Bridge opende op 9 mei 1950. Op dat moment was al gepland om de Highway Bridge uit 1906 te vervangen door een modernere brug.

De Arland D. Williams, Jr. Memorial Bridge is aangelegd als basculebrug voor doorgang van de scheepvaart. De basculebrug werd na 1961 al niet meer gebruikt met de opening van een naastgelegen vaste brug, de laatste brugopening was op 3 maart 1969 voor grote scheepskranen tijdens de sloop van de Highway Bridge uit 1906. De Arland D. Williams, Jr. Memorial Bridge is in 1975-1976 gerenoveerd waarbij het beweegbare deel werd vervangen door een vast dek.

Het was in de jaren '50 al gepland om de oorspronkelijke Highway Bridge uit 1906 te vervangen vanwege de leeftijd en verminderde draagkracht, deze brug was niet ontworpen op het na-oorlogse verkeer. In 1961-1962 werd de George Mason Memorial Bridge aangelegd als tweede brug van I-395 over de Potomac River, voor verkeer richting zuiden. De brug opende op 26 januari 1962.

Indertijd lagen beide bruggen 170 meter uit elkaar, met de George Mason Memorial Bridge met 4 rijstroken richting zuiden en de Arland D. Williams, Jr. Memorial Bridge met 4 rijstroken richting noorden.

Met de verbreding van I-395 in Virginia met een 2-strooks wisselbaan (breder rond het Pentagon) was het noodzakelijk om een derde brug te bouwen, de Rochambeau Bridge met 2x2 rijstroken. Deze brug is op 5 april 1971 geopend, en is tussen de twee eerdere bruggen van I-395 gebouwd. De 2x2 rijstroken splitsten zich rond het Pentagon naar diverse afritten en uiteindelijk de wisselbaan van I-395.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks maken 186.000 voertuigen van de wegbruggen gebruik.

Referenties