1st Ring Road (Makkah)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Motorway.svg
Blank.png
?
Begin Makkah
Einde Makkah
Lengte 4 km
Route

De 1st Ring Road (Arabisch: الطريق الدائري) is een ringweg in Makkah (Mekka) in Saudi-Arabië. De ringweg loopt rond het centrum van de stad en is 5 kilometer lang.

Routebeschrijving

De ringweg verloopt rond de moskee Masjid al-Haram, waarin de Kaaba is gelegen, de belangrijkste plaats in de islam. De ringweg is ongelijkvloers en heeft een diameter van minder dan 1,5 kilometer. De ringweg loopt direct onder de 601 meter hoge Abraj Al Bait door, de hoogste wolkenkrabber van Makkah. De ringweg kent enkele korte tunnels.

Geschiedenis

De 2nd Ring Road was de oorspronkelijke ringweg rond het centrum van Makkah. Daarbinnen loopt de 1st Ring Road, waarvan de tunnels aan de oostkant van de Masjid al-Haram de oudste zijn. Vanaf 2004 begon de overheid van Saudi-Arabië met de drastische herontwikkeling van het centrum van Makkah, rond de moskee. Grote stukken dichtbebouwd gebied zijn gesloopt, duizenden woningen zijn hiervoor gesloopt. Rond de moskee is een enorme oppervlakte aan bebouwing ontwikkeld, waarvan de 601 meter hoge Abraj Al Bait het hoogste is.

In 2013-2014 zijn de twee tunnels aan de oostkant van de ring vervangen door de nieuwe langere Shi'b Ali Tunnels, die 2x3 rijstroken tellen. Deze opende in juli 2014.

In 2013 is begonnen met de aanleg van de 1st Ring Road rond de zuid-, west- en noordkant van de Masjid al-Haram. Dit is in 2015 opgeleverd.

Referenties