4th Ring Road (Makkah)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
?
Begin Makkah
Einde Makkah
Lengte 62 km
Route

→ Medina

Al Usaylah

→ Riyadh

Ar Rashidiyyah / Al Jamiah

Mina

Mina

Al Mashair

Al Mashair / Mina

Al Jamiah / Al Mashair

→ Abha

An Nasim

Batha Quraysh

Makkah (south)

Highway 301 → coast

→ Jeddah

Old Makkah-Jeddah Road

→ Medina

De 4th Ring Road is een freeway in Saudi-Arabië, gelegen als buitenste ringweg van de heilige stad Makkah (Mekka). De snelweg vormt een 62 kilometer lange ringweg rond de stad.

Routebeschrijving

De 4th Ring Road loopt door de buitenwijken van Makkah en verwerkt het doorgaande verkeer rond de stad. De snelweg telt veelal 2x3 tot 2x4 rijstroken en heeft op veel trajecten frontage roads voor langzaam verkeer. Er zijn knooppunten met de grote invalswegen van de stad. De snelweg ontsluit Mina, het grote tentenkamp tijdens de Hajj. De snelweg loopt 7 tot 10 kilometer buiten het centrum, aan de noordkant wat verder van de stad af dan elders. De knooppunten met andere snelwegen zijn veelal vormgegeven als klaverblad. De belangrijkste kruisende wegen zijn de Highway 15 en Highway 40.

Geschiedenis

Het deel aan de oostkant van Makkah is het oudste en loopt rond het grote tentenkamp van Mina. Aan de zuidkant zijn een groot aantal verbindingswegen aangelegd als toegang naar het onderkomen. Dit omvat de King Faisal Bridge. Dit deel tussen Highway 40 en 15 is al voor 2005 aangelegd, wanneer exact is niet bekend. Het zuidelijk deel van de ringweg is in januari 2016 al gedeeltelijk in gebruik genomen ondanks dat de snelweg nog niet voltooid was. Enkele maanden later is dit volledig opengesteld, behalve een stuk hoofdrijbaan ten westen van Highway 15 dat in de tweede helft van 2016 opende. Begin 2016 opende ook het deel tussen Highway 40 en de Old Makkah-Jeddah Highway aan de westkant van Makkah, gevolgd door het deel verder rond de noordwestkant van Makkah later in 2016. Het noordoostelijk deel van de ringweg is als laatste aangelegd en is in 2020 opengesteld, behalve het oostelijke knooppunt met de Highway 40.

Referenties