4th Ring Road (Zhengzhou)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Blank.png
Zhengzhou 4th Ring Road map.png
-
Begin Zhengzhou
Einde Zhengzhou
Lengte 93 km
Route

Knooppuntsymbool.svg northwest interchange

Afslagsymbool.svg 4th-3rd Ring Road connector

Afslagsymbool.svg Jiangshan Road

Afslagsymbool.svg Wenhua Road

Knooppuntsymbool.svg Zhongzhou Avenue (G107)

Afslagsymbool.svg Huayuan Road

Afslagsymbool.svg G107

Knooppuntsymbool.svg northeast interchange

Afslagsymbool.svg Yaoqiao Road

Afslagsymbool.svg Jinshui Road

Afslagsymbool.svg Shangding Road

Afslagsymbool.svg G220

Afslagsymbool.svg Jingbei 4th Road

Afslagsymbool.svg Sigang Liandong Avenue

Knooppuntsymbool.svg 3rd Ring Road Connector

Knooppuntsymbool.svg G107

Knooppuntsymbool.svg Airport Expressway (S1)

Knooppuntsymbool.svg S102

Knooppuntsymbool.svg Zhongzhou Avenue

Knooppuntsymbool.svg S103

Afslagsymbool.svg Daxue Road

Afslagsymbool.svg Songshan Road

Knooppuntsymbool.svg S316

Afslagsymbool.svg Changjiang Road

Afslagsymbool.svg arterial road

Knooppuntsymbool.svg Zhengshaoluo Expressway (S85)

Afslagsymbool.svg Tongxing Street

Knooppuntsymbool.svg Longhai Expressway

Afslagsymbool.svg Zhengzhou Olympics Sports Center

Afslagsymbool.svg Zhongyuan Road

Afslagsymbool.svg G310

Afslagsymbool.svg Huagong Road

Afslagsymbool.svg Dongqing Street

Knooppuntsymbool.svg Kexue Avenue

Afslagsymbool.svg Lianhua Street

Afslagsymbool.svg S314

Knooppuntsymbool.svg northwest interchange

De 4th Ring Road van Zhengzhou (Chinees: 郑州四环路) is een ringweg en stadsautoweg in China, gelegen rond de grote stad Zhengzhou in de provincie Henan. De weg vormt een volledige ringweg van 93 kilometer lengte door de buitenwijken van Zhengzhou.

Routebeschrijving

De 4th Ring Road vormt een volledige ringweg rond Zhengzhou en voert daarbij grotendeels door de buitenwijken van de stad, veelal door flatwijken of industrieterreinen. De weg heeft het karakter van een stadsautoweg en is volledig ongelijkvloers, maar het is geen volwaardige autosnelweg. De gehele ringweg telt 2x4 rijstroken maar heeft veelal geen vluchtstroken. De weg voert het meest door het stedelijk gebied aan de oostzijde van Zhengzhou, elders ligt de weg meer in de periferie van de stad.

De 4th Ring Road ligt grotendeels solitair van de nationale expressways, zo kruist men de Lianhuo Expressway (G30) twee keer, maar zijn er geen uitwisselingsmogelijkheden mee. Dit geldt ook voor het oostelijk deel, dat direct naast de Jinggang'ao Expressway (G4) ligt maar er ook geen uitwisseling mee mogelijk is. Er zijn wel knooppunten met de Airport Expressway van Zhengzhou, evenals de Zhengshaoluo Expressway (S85) die op de 4th Ring Road in het zuidwesten van Zhengzhou begint.

De 4th Ring Road is wat ruimer vormgegeven dan de 3rd Ring Road. De aansluitingen liggen veelal wat verder uit elkaar en veel belangrijke aansluitingen zijn als volledig knooppunt vormgegeven waarin alle verbindingen ongelijkvloers zijn. Er is een heel scala aan knooppunttypen toegepast, met veel flyovers en op enkele plekken turbineknooppunten. Beide ringwegen komen in het zuidoosten van Zhengzhou bijna samen en hebben uitwisselingsmogelijkheden.

Geschiedenis

Voorgeschiedenis

De 4th Ring Road is gedeeltelijk over een oudere bypass van Zhengzhou aangelegd. Omstreeks 1994 is gestart met de bouw van een westelijke en zuidelijke bypass van de stad, grotendeels onderdeel van de G310 en deels de provinciale weg S314. Deze bypass kwam circa 1996 gereed aan de westkant van Zhengzhou en 1998 aan de zuidkant. Deze bypass was 32 kilometer lang, vanaf de noordwestzijde van Zhengzhou tot de zuidzijde van Zhengzhou. De bypass telde 2x2 rijstroken en had al enkele ongelijkvloerse kruisingen met belangrijke invalswegen van de stad. Deze bypass was ouder dan de Ring Expressway (G3001) die enkele jaren later is aangelegd rond de west- en zuidzijde van Zhengzhou.

Omstreeks 2004-2005 is het zuidoostelijk deel van de bypass van de G310 aangelegd, dit sloot aan op de toen omgelegde G107 langs de oostzijde van Zhengzhou. De 4th Ring Road volgt echter niet de G107 maar verloopt nog iets oostelijker naast de G4. Deze ringstructuur kwam omstreeks 2005 gereed waarmee Zhengzhou een ringstructuur had. Aan de noordzijde van Zhengzhou was oorspronkelijk een oost-westverbinding die later is opgewaardeerd van een enkelbaans weg langs dorpen naar Dahe Road, een belangrijke stadsweg met 2x3 tot 2x4 rijstroken die omstreeks 2010 gereed kwam.

Na 2010 transformeerde de oostzijde van Zhengzhou in hoog tempo van een plattelandsgebied tot een grootschalig stadsgebied. Er werd een grid van stadswegen aangelegd, waaronder de voorganger van de huidige 4th Ring Road naast de G4, die omstreeks 2009-2011 is aangelegd maar grotendeels nog een gelijkvloerse wegverbinding naast de G4 was.

Uitbouw tot stadsautoweg

In 2012 bestond de 4th Ring Road als een stadsweg met verkeerslichten die slechts een klein aantal ongelijkvloerse kruisingen had. In de periode van 2012 tot 2017 zijn op een aantal punten al ongelijkvloerse knooppunten aangelegd. Bijvoorbeeld met Huayuan North Road en Zhongzhou Road aan de noordkant van Zhengzhou in 2012, een knoopunt met de G107 aan de noordkant van Zhengzhou in 2012, de Longhai Expressway aan de westkant van Zhengzhou in 2016 en met de G107 aan de zuidkant van Zhengzhou in 2017.

De integrale uitbouw van de gehele 4th Ring Road tot een stadsautoweg met 2x4 rijstroken en ongelijkvloerse aansluitingen volgde tussen 2017 en 2020, toen in hoog tempo de volledige ringweg ongelijkvloers werd gemaakt. De openstelling volgde op 28 juni 2020.[1][2]

Zie ook

Referenties

Expressways in Zhengzhou

National expressways

Jinggang'ao Expressway (G4) • Lianhuo Expressway (G30) • Ring Expressway (G3001)

Provincial expressways

Airport Expressway (S1) • Zhengmin Expressway (S82) • Zhengshaoluo Expressway (S85) • Zhengyun Expressway (S87) • Jixi Expressway (S89)

Urban expressways

3rd Ring Road4th Ring RoadJingguang ExpresswayLonghai ExpresswayNongye Elevated RoadZhongzhou Avenue