5th Ring Road (Beijing)

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf 5th Ring Road)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
S50.png
Beijing 5th Ring Road map.png
S50
Begin Beijing
Einde Beijing
Lengte 99 km
Route

Knooppuntsymbool.svg Daguang Expressway (G45)

Afslagsymbool.svg Guangshun North St

Afslagsymbool.svg Jingmi Rd

Knooppuntsymbool.svg Airport Expressway (S12)

Afslagsymbool.svg Dongba Rd

Knooppuntsymbool.svg 2nd Airport Expressway (S51)

Knooppuntsymbool.svg Jingtong Expressway (G103)

Knooppuntsymbool.svg Jingha Expressway (G1)

Knooppuntsymbool.svg Jingjin Expressway (S30)

Afslagsymbool.svg Luxi Rd

Knooppuntsymbool.svg Jinghu Expressway (G2)

Afslagsymbool.svg Ronghua North Rd

Afslagsymbool.svg Santaishan Rd

Knooppuntsymbool.svg Jingtai Expressway (G3)

Afslagsymbool.svg Nanzhong Zhou Rd

Knooppuntsymbool.svg Daguang Expressway (G45)

Afslagsymbool.svg Xiwang Rd

Afslagsymbool.svg Luhua Rd

Knooppuntsymbool.svg Jinggang'ao Expressway (G4)

Afslagsymbool.svg Lianshi West Rd

Afslagsymbool.svg Fushi Rd

Afslagsymbool.svg Yongyinqu North Rd

Afslagsymbool.svg Xingshikou Rd

Afslagsymbool.svg Hanhe Rd

Afslagsymbool.svg Anhe Rd

Afslagsymbool.svg Yuanmingyuan West Rd

Knooppuntsymbool.svg Jingxin Expressway (G7)

Knooppuntsymbool.svg Jingzang Expressway (G6)

Afslagsymbool.svg Lincui Rd

Afslagsymbool.svg Aolin West Rd

Afslagsymbool.svg Aolin East Rd

Afslagsymbool.svg Beiyuan Rd

Afslagsymbool.svg Beihuqu Rd

De 5th Ring Road (Fifth Ring Road) (Chinees: 五环路) is een ringsnelweg in Beijing, China. De snelweg vormt de vierde ringsnelweg van de stad, en de buitenste die het stedelijk gebied bedient. Er is ook een 6th Ring Road, maar die loopt buiten Beijing. De snelweg loopt circa 13 tot 15 kilometer buiten het centrum en 3 tot 6 kilometer buiten de 4th Ring Road. De afritdichtheid is tevens aanzienlijk lager, en men komt door minder dichtbebouwd gebied. De snelweg is 99 kilometer lang.

Routebeschrijving

De 5th Ring Road.

Het begin- en eindpunt van de 5th Ring Road ligt in het noordoosten van de stad op het knooppunt met de Jingcheng Expressway. De snelweg telt 2x3 rijstroken en bedient voornamelijk nieuwere woonwijken die meer planmatig zijn opgezet. Aan de oostzijde van Beijing kruist men voornamelijk andere snelwegen, zoals de Airport Expressway, 2nd Airport Expressway, Jingtong Expressway, Jingshen Expressway, Jingjin Expressway en de Jingjintang Expressway. De snelweg loopt door half volgebouwd gebied en telt voortdurend 2x3 rijstroken. Het zuidelijk deel van de ringweg kent veel meer bochten en loopt niet netjes rond, maar slingert wat door het gebied, met name door de aanwezigheid van enkele woonwijken en een kleine luchthaven. In het zuiden van de stad kruist men de Jingkai Expressway, waarna de snelweg door het industriële westen van de stad naar het noorden loopt, met 2x3 rijstroken. Men kruist er de Jingshi Expressway, en noordelijker enkele snelwegachtige wegen in het noordwesten van Beijing. Hier zit deels zware industrie. Noordelijker vindt men vooral planmatige woonwijken. De snelweg draait dan naar het oosten en bedient het noorden van Beijing. De snelweg loopt langs een kanaal en telt ook hier 2x3 rijstroken. Het belangrijkste knooppunt is met de Badaling Expressway. De omgeving is hier duidelijk ruimer opgezet dan langs de meer naar het centrum gelegen ringwegen. In dit gebied liggen enkele faciliteiten van de Olympische Spelen van 2010. Uiteindelijk komt men weer bij de Jingcheng Expressway uit, het beginpunt van de 5th Ring Road.

Geschiedenis

Oorspronkelijk was de snelweg bedoeld als de 1st Expressway Ring Road, maar omdat in de jaren 90 de 2nd, 3rd en 4th Ring Roads al ontwikkeld waren zou een hernummering naar 1 verwarrend lijken. In 2001 opende het eerste deel van de ringweg in het noordoosten van Beijing tussen de Badaling Expressway en de Airport Expressway. Tegen half 2003 was driekwart van de ring voltooid, ten noordwesten, noordoosten en zuidoosten van de stad. Op 1 november 2003 opende het laatste deel van de 5th Ring Road tussen de Jingshi Expressway en de Jingkai Expressway in het zuidwesten van de stad.

De weg was oorspronkelijk een tolweg, maar bleek onpopulair, men stond liever in de file op de 4th Ring Road of het onderliggend wegennet dan tol te betalen. In 2004 werd de 5th Ring Road tolvrij gemaakt. De 5th Ring Road is duidelijk minder druk dan de ringwegen dichter bij het centrum van Beijing.

Referenties


Expressways in Beijing

National expressways:

Jingha Expressway (G1) • Jinghu Expressway (G2) • Jingtai Expressway (G3) • Jingshi Expressway (G4) • Jingwu Expressway (G0424) • Badaling Expressway (G6) • Jingchen Expressway (G45) • Jingkai Expressway (G45)


Municipal expressways

Airport Expressway (S12) • Airport North Expressway (S28) • Airport South Expressway (S32) • 2nd Airport Expressway (S51) • Jingjin Expressway (S30) • Jingjintang Expressway (S40) • Jingping Expressway (S32) • Jingli Expressway (S3801) • Jingtong Expressway (G103) • Jingwei ExpresswayDaxing Airport North Line Expressway (S3300) • Beijing Daxing International Airport Expressway (S3501)


Ring Roads:

2nd Ring Road3rd Ring Road4th Ring Road5th Ring Road (S50) • 6th Ring Road (G4501) • Capital Area Expressway (G95)