9th Avenue (Islamabad)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Motorway.svg
Islamabad 9th Avenue map.png
-
Begin Rawalpindi
Einde Islamabad
Lengte 8 km
Route

Junction.svg I.J.P. Road

Afslagsymbool.svg Street 11

Afslagsymbool.svg Sahibzada Abdul Qayyum Road

Afslagsymbool.svg Faiz Ahmed Faiz Road

Knooppuntsymbool.svg Srinagar Highway

Afslagsymbool.svg Neelam Road

Junction.svg Ibn-e-Sina Road

Junction.svg Jinnah Avenue

Junction.svg Main Margalla Road

De 9th Avenue is een stadsautoweg in Islamabad, Pakistan. De weg vormt een noord-zuidroute in het grid en is 8 kilometer lang, waarvan 6 kilometer ongelijkvloers.

Routebeschrijving

9th Avenue Islamabad.jpg

9th Avenue begint op I.J.P. Road op de grens met Rawalpindi en voert dan noordwaarts door Islamabad tot de Main Margalla Road. De zuidelijkste 6 kilometer is een ongelijkvloerse autoweg met 2x3 rijstroken. Tussen de I.J.P. Road en het knooppunt met de Srinagar Highway ligt een Bus Rapid Transit systeem in het midden, ten noorden daarvan ligt deze naast de weg. De weg heeft grotendeels frontage roads en de meeste aansluitingen komen ook eerst op de frontage road uit en niet op de kruisende weg. De noordelijkste 2 kilometer telt 2x2 rijstroken en is gelijkvloers.

Geschiedenis

In het masterplan voor Islamabad uit de jaren '60 is een grid voorzien met primaire corridors. 9th Avenue is één van deze corridors, maar aanvankelijk is alleen de zuidelijkste 4 kilometer tussen I.J.P. Road en de Srinagar Highway aangelegd, de rest was een gereserveerde corridor. Het zuidelijk deel was aanvankelijk slechts een enkelbaans weg die ook nog niet door dichtbebouwd gebied was gelegen. Deze weg is in 2002 naar 2x2 rijstroken verbreed.

In 2007-2008 is de zuidelijkste 4 kilometer grondig heraangelegd als een ongelijkvloerse stadsautoweg met frontage roads. Dit deel begon en eindigde nog op gelijkvloerse kruispunten met I.J.P. Road en de Srinagar Highway. Het noordelijk deel is toen geheel nieuw aangelegd, ook met ongelijkvloerse kruisingen tussen de Srinagar Highway en Jinnah Road. De formele inauguratie volgde op 25 februari 2008.

Vanwege de bouw van de Red Line van de Rawalpindi-Islamabad Metrobus is de zuidelijkste 5 kilometer in 2014-2015 opnieuw heraangelegd voor de bouw van vrijliggende busbanen met verhoogde busstations. In 2015-2016 is het Peshawar Morr Interchange aangelegd met de Srinagar Highway, destijds het grootste knooppunt van Islamabad. Hiermee werden de ongelijkvloerse zuidelijke en noordelijke delen van 9th Avenue met elkaar verbonden, zodat één doorgaand ongelijkvloerse weg van 6 kilometer ontstond.

Referenties


Belangrijke wegen in Islamabad

M1M2N-5N-75N-80

Islamabad ExpresswaySrinagar HighwayMurree Expressway7th Avenue8th Avenue9th Avenue