A'liénor

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf A'lienor)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

A'liénor - Autoroute de Gascogne is een tolwegconcessiehouder in Frankrijk.[1] Het is één van de kleinere spelers op de Franse tolmarkt en heeft slechts één autosnelweg in het beheer, namelijk de A65 in de Gascogne in het zuidwesten van Frankrijk. De lengte bedraagt 150 kilometer.

Geschiedenis

De A'liénor is in 2006 opgericht om de bouw en exploitatie van de A65 tussen Langon en Pau uit te gaan voeren. De aanleg van de snelweg begon in 2008 en werd eind 2010 opengesteld. De autoroute is in het bezit van A'liénor, maar werd oorspronkelijk geëxploiteerd door Sanef Aquitaine, die een minderheidsaandeel in A'liénor had. De A65 geldt als één van de duurste tolwegen in Frankrijk. De concessie van A'liénor loopt tot het jaar 2067. In 2021 heeft Eiffage de aandelen van Sanef overgekocht en is sindsdien de enige aandeelhouder van A'liénor.[2][3] Het bedrijf dat de A65 exploiteert heet sindsdien A’liénor Exploitation.

Netwerk

A'liénor heeft de volgende autoroute in het beheer:

  • A65 Langon - Pau

Cijfers

A'liénor heeft 150 kilometer autoroute in het beheer. Het is tevens één van de duurste concessionairs in Frankrijk.

Referenties

tolwegbeheerders in Frankrijk

ARCOSAdelacALBEAAlicorneA'lienorAlisAPRRArcourAreaASFATLANDESATMBATOSCACEVMCofirouteEscotaOpenlySanefSAPNSFTRFSMTPCSociété Prado-Sud