A-79 (Spanje)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A-79.svg
A-79 ES map.png
A-79
Begin Alicante
Einde Elche
Lengte 7 km
Route

Afslagsymbool.svg A-31.svg

Rotonde.svg vía de servicio

Rotonde.svg Planta de Almacenamiento de Hidrocarburos

Rotonde.svg vía de servicio

Rotonde.svg vía de servicio

Afslagsymbool.svg N-340.svg

De A-79 is een carretera in Spanje, gelegen in de Comunitat Valenciana. Het is een dubbelbaans weg met rotondes vanaf Alicante tot nabij Elche met een lengte van 7 kilometer.

Routebeschrijving

De A-79 met zicht op Alicante.

De A-79 is een weg met 2x2 rijstroken en vluchtstroken die parallel aan de A-70 verloopt, vanaf de A-31 aan de rand van Alicante door dunbebouwd gebied naar de N-340, waar hij overgaat in de CV-86. Alle aansluitingen zijn grote rotondes.

Status

A-79 Alicante-2.jpg

De A-79 wordt vaak opgenomen in de lijsten van autosnelwegen in Spanje, maar de weg heeft niet de status van autovía. Er is zelfs geen verbod op langzaam verkeer. Bij rotondes kruist men fietspaden. De maximumsnelheid is 100 km/h. De weg wordt wel bewegwijzerd als de A-79, maar wordt op officiële wegenkaarten van de Comunitat Valenciana ook als de CV-86 aangegeven.

Wegbeheer

De A-79 behoort tot het Red de Carreteras del Estado (RCE) en is derhalve in het beheer van de nationale regering. De weg is opgenomen in de catalogus tussen de andere A-wegen van de nationale overheid, terwijl het als enige geen autovía is.[1]

Geschiedenis

De dubbelbaans weg is aangelegd als upgrade van een oudere enkelbaans weg. De nieuwe weg is met een stuk breder dwarsprofiel aangelegd dan de oude weg, en heeft naast 2x2 rijstroken en vluchtstroken ook nog parallelwegen aan beide kanten. De dubbelbaans weg opende in 2007 voor het verkeer.

Zie ook

Referenties