A-road

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een A-road is een laag van wegnummers in het Verenigd Koninkrijk. Van oorsprong vormen ze het hoofdwegennet van het land, maar veel routes zijn later vervangen door motorways, alhoewel A-roads nummertechnisch nog wel de belangrijkste wegen van het land zijn. Belangrijke A-roads worden ook wel een trunk road genoemd.

Wegnummering

In de wegnummering wordt onderscheid gemaakt tussen 'Great Britain', dat in één wegnummeringssysteem valt, en die van Northern Ireland, Isle of Man, Jersey, Guernsey en andere overzeese territoria.

Het wegnummeringssysteem van Groot-Brittannië heet ook wel het 'Great Britain road numbering scheme'. De A1 t/m A6 verlopen radiaal vanuit London, en de A7 t/m A9 verlopen in Scotland, waarbij deze 9 wegnummers Groot-Brittannië in 9 wegnummerzones indelen. De nummering van de motorways is er enigszins op gebaseerd.

Wegnummers hebben 1 tot 4 nummers, waarbij hogere nummers minder belangrijk zijn. Deze zijn allemaal gezoneerd naar de A1 t/m A9-nummers, zo loopt de A40 nabij de A4 en de A400 nabij de A40 enzovoorts.

Sommige A-roads zijn opgewaardeerd tot motorway, maar blijft de route bestaan als A-road. In deze gevallen krijgt de A-road de suffix (M), bijvoorbeeld de A1 (M). Het Verenigd Koninkrijk is hiermee uniek in Europa.

Geschiedenis

Vanaf 1919 werd het Britse wegennet opgedeeld in klassen. Vanaf 1923 werden deze in een lijst gepubliceerd. Gelijktijdig begonnen de nummers aangegeven te worden langs de wegen en werden ze opgenomen in wegenkaarten. In 1936 volgde de Trunk Roads Act waarmee deze wegen onder het beheer van het ministerie van transport gingen vallen. Eind jaren '50 kwamen daar de motorways bij, die een eigen nummeringsyssteem kregen. Hierop werden sommige A-roads omgenummerd.

Referenties