A01 (Mongolië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A01
Begin Nalaikh
Einde Zamyn-Üüd
Lengte 631 km
Route

Nalaikh

Bagakhangai

Choir

Sainshand

Zamyn-Üüd

De A01 is een nationale hoofdweg in Mongolië. De weg vormt een noord-zuidroute vanaf Nalaikh tot de grens met China bij Zamyn-Üüd. Het is de belangrijkste doorgaande route vanaf Ulaanbaatar naar China. De A01 is 631 kilometer lang.

Routebeschrijving

De A01 begint bij de plaats Nalaikh, ongeveer 25 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Ulaanbaatar. De A05 komt hier vanuit Ulaanbaatar en slaat af via een ongelijkvloerse kruising. De A01 telt nog 1 kilometer 2x2 rijstroken tot een rotonde in Nalaikh en vormt daarna de bypass van deze plaats.

De A01 vormt daarna een enkelbaans weg door eenzaam gebied, voornamelijk bestaand uit kale steppe, maar deels zijn er bomen langs de weg geplant die als windbreker dienen. Er liggen slechts een paar kleine plaatsen op de route, zoals Bagakhangai, Choir en Sainshand. De steppe gaat hier over in de kale Gobi Desert. Bij Sainshand is een ongelijkvloerse aansluiting. De Trans-Mongolië-spoorlijn verloopt over de gehele route op korte afstand parallel aan de A01. Via kale woestijn voert de A01 verder zuidoostwaarts, uiteindelijk naar de grensplaats Zamyn-Üüd aan de grens met China.

Aan de grens met China is een modern en groot grenscomplex. Het verkeer moet meerdere grote complexen door. Aan Chinese zijde gaat de G208 door Erenhot verder, waar het aansluiting geeft op de Erguang Expressway (G55) naar Ulanqab, Beijing en uiteindelijk Guangzhou.

Geschiedenis

De weg ligt in wat van oudsher de belangrijkste internationale verbinding van Mongolië is, vanaf Ulaanbaatar naar China. De grensovergang bij Zamyn-Üüd is van oudsher de belangrijkste tussen de twee landen. Het meeste transport ging traditioneel echter per spoor, tot na 2000 was de gehele route niet meer dan een piste.

De A01 is pas laat ontwikkeld als een doorgaand verharde weg. Tussen 2002 en 2005 is 200 kilometer van de weg als verharde weg aangelegd vanaf Nalaikh tot Choir.[1] Tussen 2005 en 2013 is de weg tussen Choir en Zamyn-Üüd als verharde weg aangelegd. Het deel tussen Choir en Sainshand is door Korea gefinancierd en de rest door de Asian Development Bank. In 2012 werd het deel tussen Choir en Sainshand opgeleverd.[2] In november 2013 opende de laatste 116 kilometer tussen Sainshand en Zamyn-Üüd.[3] In diezelfde periode is er ook een bypass langs Zamyn-Üüd aangelegd.

Indertijd is ook een wegennet opgericht voor een industrieel park aan de zuidkant van Zamyn-Üüd. De ontwikkeling van dit bedrijventerrein kwam in de 10 jaar na opening van de verharde weg echter niet van de grond, in 2023 was er nog vrijwel geen bedrijf gevestigd.

In 2019 is bij Sainshand een ongelijkvloers trompetaansluiting gebouwd voor een nieuwe weg in noordoostelijke richting. In 2019 is de weg van Ulaanbaatar naar Nalaikh verdubbeld naar 2x2 rijstroken. Dit omvatte hoofdzakelijk de A05, maar ook 1 kilometer van de A01, waaronder een trompetknooppunt met de A05 net voor Nalaikh.[4][5]

Toekomst

In 2023 is een plan gepresenteerd om het netwerk van nationale wegen te verbeteren en een 945 kilometer lange vierstrooks weg aan te leggen in de corridor van de Russische grens via Ulaanbaatar naar de Chinese grens.[6]

Administratieve nummering

De weg is als volgt genummerd en bewegwijzerd:

  • A01: Nalaikh - Zamyn-Üüd (CN)
    • A0101: Nalaikh - Choir
    • A0102: Choir - Sainshand
    • A0103: Sainshand - Zamyn-Üüd (CN)

Referenties

Nationale wegen in Mongolië